-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 13

Naktinės mokytojo žinutės – asmeninės „pamokos“ pasiūlymas ir klausimai, ar gyvena viena

Laura (vardas pakeistas) šiemet baigė mokyklą, tačiau nuo baigimo praėjus vos kelioms savaitėms sulaukė fizinio lavinimo mokytojo naktinių žinučių. Šis žodžių į vatą nevyniojo, klausė, ar buvusi mokinė gyvena viena, kvietė susitikti kavos ar alaus, žadėjo asmeninę pamoką. Merginą tokie pasiūlymai sukrėtė. Ji kreipėsi į mokyklos vadovybę. Ši žadėjo atleisti mokytoją iš pareigų, tačiau to nenutiko.
Vilniaus Žemynos gimnazijos abiturientų atestatų įteikimo ceremonija
Vilniaus Žemynos gimnazijos abiturientų atestatų įteikimo ceremonija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Nusprendžiau paviešinti savo istoriją, nors prieš tai labai dvejojau ir nedrįsau. Net buvau įsitikinusi, kad į žurnalistus nereikėtų kreiptis“, – taip savo laišką 15min žurnalistei pradėjo Laura, paprašiusi tik vieno – anonimiškumo (redakcijai merginos vardas ir pavardė yra žinomi).

Ši istorija – apie vieną Vilniaus Žemynos gimnazijos mokytoją (vardas ir pavardė redakcijai yra žinomi), kuris vis dar tebedirba toje pačioje mokykloje su paaugliais.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Žemynos gimnazija
Lukas Balandis / BNS nuotr./Žemynos gimnazija

„Labai sunku prisiminti tai. Jaučiuosi apgauta. Neteisingumo pojūtis širdyje neleidžia man tylėti. Nors bandžiau save įtikinti, kad tai nieko baisaus, tačiau kiti man sako, kad tai neturi būti nutylėta.

Apie šią istoriją buvo informuotos ir gimnazijos direktorė su pavaduotoja, tačiau jos tik pasikalbėjo su mokytoju, visų žadėtų pasekmių jam neįvykdė. Prašiau apie tai informuoti mokytojo šeimą, nes turi žmoną ir vaikų. Prašiau, kad jis nebedirbtų mokykloje. Žmona, kuri taip pat dirba mokytoja toje mokykloje, sužinojo, tačiau darbe mokytojas liko.

Apie tai rašiau ir Seimo narėms, kurios kovoja su patyčiomis ir seksizmu, Vilniaus miesto savivaldybės administracijai, tačiau visų atsakymai buvo arba dalykiški „užjaučiu“, arba išvis tyla. Visiems rodžiau pokalbius su mokytoju, pasakojau savo išgyvenimus ir mintis“, – teigė mergina, 15min redakcijai taip pat pateikusi susirašinėjimą su savo buvusiu mokytoju bei Vilniaus Žemynos gimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui.

Naktį sulaukė žinučių

Tačiau viskas nuo pradžių. Laura Vilniaus Žemynos gimnaziją baigė šiemet. Pastarąjį kartą fizinio lavinimo mokytoją, apie kurį ir eina kalba šioje istorijoje, ji tikina gyvai mačiusi gal birželį – paskutinių pamokų metu.

Atestatą Laura atsiėmė liepos 14 dieną, o liepos 23-osios naktį iš jau buvusio mokytojo sulaukė feisbuko žinutės.

„Kadangi su visais mokytojais palaikiau draugiškus santykius, nenustebau, jog rašo mokytojas, tačiau pasirinktas rašyti laikas tikrai nustebino. Vartojami epitetai apie mane, kaip „geriausią fizinio mokinę“, irgi atrodė keisti, nes mano santykis su fiziniu ugdymu tikrai prastas. Dar bandžiau pajuokauti, tačiau iš to pokšto išsirutuliojo pasiūlymas „asmeninei pamokai“ ir klausimai, ar gyvenu viena. Pasiūlymas atvykti išvis atėmė žadą. Pokalbio ilgai netęsiau, nes užuominos buvo daugiau nei aiškios“, – tikino Laura.

Štai pirmąją žinutę mokytojas parašė 00.44 valandą nakties (kalba netaisyta): „Ka mano vip fiz ugdymo abituriente?“. Po šio klausimo pedagogas paaiškino, šiuo metu esantis rinktinės stovykloje, liūdintis, tad ir sumąstęs parašyti. Net pasiūlė „už praleidimus“ pravesti fizinį ugdymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius