-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naktinis klubas, išprašęs užsieniečius, diskriminavo juos dėl rasės

Apsilankę viename iš Vilniaus naktinių klubų, du vyrai buvo iš jo išprašyti neva dėl blogo kvapo. Įvykį stebėję jų draugai įsitikinę, kad to priežastis – vyrų odos spalva. Buvo parašytas skundas Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai, kuri po tyrimo konstatavo diskriminaciją rasės pagrindu, rašoma Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos pranešime spaudai.
Naktinis klubas
Naktinis klubas / 123RF.com nuotr.

Incidentas įvyko praėjusių metų spalį sostinės centre esančiame naktiniame klube „Rumor Lounge“. Jame nusprendė pasilinksminti keturių draugų kompanija, jų tarpe buvo du vyrai, kilę iš Kamerūno ir Nigerijos.

Skunde Tarnybai nurodoma, kad šis klubas garsėja „afro“ vakarėliais, čia nuspręsta atšvęsti vieno iš draugų gimtadienį. „Buvo sekmadienio vakaras, tad žmonių klube nedaug. Pašokus kiek ilgiau nei valandą, prie mūsų priėjo apsaugininkas ir paprašė išeiti. Dėl dviejų draugų, kilusių iš Afrikos, neva blogo kvapo“, – pasakojo pareiškėjas.

Jam pasirodė keista, kad išeiti paprašė ne jo su mergina, o būtent draugų afrikiečių. „Labai keista, kai būryje draugų dėl kvapo paprašomi išeiti juodaodžiai asmenys, o kitiems dar buvo pasiūlyta pasilikti. Dėl to tvirtai manome, kad tai buvo ne kas kita, o diskriminacija dėl odos spalvos“, – įsitikinęs skundo autorius.

Vyras po kelių dienų nuvyko į naktinį klubą ir pabandė išsiaiškinti nemalonią situaciją. Tačiau, kaip rašoma skunde, klubo vadovas jam pareiškė, kad „panašios situacijos yra įvykusios kiekvienam iš mūsų, tad nereikia išpūsti šio reikalo“.

Tyrimo metu Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba kreipėsi į „Rumor Lounge“ su prašymu patikslinti įvykio aplinkybes, paaiškinti, kokiu pagrindu ir kokiais teisės aktais remiantis lankytojai buvo išprašyti, pateikti klubo vidaus tvarkos taisykles, tačiau jokios reakcijos nesulaukė. Klubas neatsakė nė į vieną iš trijų Tarnybos paklausimų raštu ir telefonu.

„Klubo atstovams neįvykdžius pareigos įrodyti, kad lygių galimybių principas nebuvo pažeistas, tyrimo metu buvo remiamasi skunde išdėstytomis aplinkybėmis. O jos nurodo, kad šiuo atveju buvo pažeistas Lygių galimybių įstatymas, draudžiantis priekabiauti rasės ir odos spalvos pagrindu“, – komentavo Tarnybos teisininkė Renata Vanagėlienė.

Jos teigimu, skundų diskriminacijos rasės, kilmės ar pilietybės pagrindu Tarnyba gauna retai, tačiau tai nereiškia, jog ši problema Lietuvoje neegzistuoja.

„Tikėtina, jog dėl šių pagrindų žmonės tiesiog rečiau kreipiasi, kadangi nežino visų galimybių ir pagalbos būdų mūsų šalyje. Gali būti, kad ir šis atvejis naktiniame klube būtų likęs be dėmesio, jei ne aktyvūs ir pilietiški nukentėjusių asmenų draugai“, – svarstė R.Vanagėlienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius