Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 04 05

Naktinių klubų savininkams siūloma patiems gyventi virš savo barų

Vilniaus mero susitikimas su naktinių klubų, barų ir kavinių savininkais turėjo būti nedidelis, o dalyvius ketinta sutalpinti mero kabinete, tačiau galų gale jis buvo perkeltas į didžiąją tarybos salę. Ir ji buvo pilnutėlė. Tiesa, konkrečių sprendimų nepriimta, konkrečiausias buvo mero Artūro Zuoko siūlymas barų savininkams patiems įsikurti virš savo įstaigų. Tada esą nebus jokių konfliktų su gyventojais.
Susitikimo akimirka
Susirinkimo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus savivaldybės skaičiavimais, sostinės centrinėje dalyje yra apie 60 naktinių klubų, barų, kavinių, kurios dirba iki 5–6 valandos ryto arba tol, kol išeina paskutinis klientas. Anot savivaldybės Saugaus miesto departamento direktoriaus pavaduotojo Juliaus Morkūno, pernai gauta 150 gyventojų skundų dėl šių įstaigų veiklos, dažniausiai prašoma riboti prekybos alkoholiu laiką.

Skundai dėl triukšmo ir rūkymo

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Susirinkimo akimirka
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Audrius Janušauskas

Pernai savivaldybės taryba priėmė keturis sprendimus apriboti prekybos alkoholiu laiką baruose, šiemet toks sprendimas yra vienas. Dažniausiai skundžiamasi dėl triukšmo, rūkymo lauke Totorių, Islandijos, Vilniaus, Pilies, Didžiojoje, Vokiečių gatvėse.

J.Morkūno teigimu, dažniausiai gyventojai nepatenkinti, kad barų lankytojai būriuojasi lauke, rūko, garsiai kalbasi. Ši problema paaštrėjo uždraudus rūkyti kavinės viduje. Kiti dalykai – triukšmas, sklindantis iš barų vidaus, alkoholio išsinešimas, šiukšlės, šlapinimasis barų prieigose, neretos muštynės netoliese.

„Draugišką aplinką su šalia gyvenančiais žmonėmis padeda palaikyti garso izoliacija, specialios užuolaidos, skydai, rūkomojo įrengimas, barų prieigų apsaugos sustiprinimas“, – teigė J.Morkūnas.

Saugiausia – „Tamsta“

Vilniaus apskrities VPK Trečiojo policijos komisariato viršininko Ramūno Šilobrito teigimu, daugiausia gyventojų skambučių policija sulaukia dėl tų pačių priežasčių, dėl kokių gyventojai kreipiasi ir į savivaldybę. Kaip saugiausią naktinį klubą policijos pareigūnas išskyrė „Tamstos“ klubą, esą jo administracija skiria išskirtinį dėmesį lankytojų aptarnavimui ir jų saugiam buvimui klube.

Prieš rinkimus padaugės skundų, barai tam turėtų būti pasiruošę. Politikai dažniausiai palaiko gyventojus, – apgailestavo E.Šiškauskienė.

„Analizavome daugiau nei pusšimtį naktinių pasilinksminimo vietų, tai sąrašo gale atsidūrė barai, kurių administracija nekreipia dėmesio į apsaugą, saugų lankytojų bendravimą“, – teigė R.Šilobritas.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė pabrėžė, kad pirmiausia turėtų būti labai atsakingai išduodami leidimai naujiems barams, nes verslininkai nemažai investuoja, o vėliau turi nuolat įrodinėti, kad dirba tinkamai. Tačiau negalima versti barų atstovų prižiūrėti tvarkos gatvėje, kadangi šios įstaigos neturi net nustatytų raudonųjų linijų.

„Prieš rinkimus padaugės skundų, barai tam turėtų būti pasiruošę. Politikai atsiduria tokioje situacijoje, kai yra priversti rinktis, ar palaikyti verslininkus, ar gyventojus. Ir dažniausiai palaiko gyventojus, nors iš verslo mokamų mokesčių pensininkai gauna pensijas“, – teigė E.Šiškauskienė.

Sostinės meras A.Zuokas nelinkęs nei vienareikšmiškai palaikyti barų savininkų, nei gyventojų pozicijos. Jis įsitikinęs, kad įmanoma rasti aukso vidurį, tačiau tam reikia įdėti pastangų abiem pusėms. Mero manymu, tokie susitikimai, tik galbūt ne tokie dideli, turėtų vykti nuolat.

Siūlo apmokestinti ir skundikus

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Susirinkimo akimirka
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Irena Marozienė

„Amatininkų“ užeigos savininkė Irena Marozienė teigė dirbanti jau 22 metus, prekyba alkoholiu vis dar neapribota, tačiau pastaruosius trejus metus ji priversta nuolat lankytis policijoje, įstaigą tikrino Valstybinė mokesčių inspekcija, kadangi vienas gyventojas nuolat rašo skundus dėl triukšmo.

„Rotušės aikštėje yra vienas namas, kurio langai išeina į aikštę, ten tėra keturi butai, o skundus rašo vienas gyventojas. Nors jam arčiausiai yra „Čili“ picerija, tačiau jis skundžia mus. Žmogus dirba Gariūnuose ir išeidamas į darbą paskambina 112, kaip galėtų paskambinti taksi. Mūsų restorane net muzika neskamba“, – kalbėjo I.Marozienė.

Pilies gatvėje esančio „Gorky“ baro vadovas Augustinas Beinaravičius įsitikinęs, kad problemą galima būtų išspręsti bent iš dalies, jeigu be reikalo policiją kviečiantiems gyventojams būtų taikoma kokia nors atsakomybė, nes, jo manymu, dauguma skundų yra nepagrįsti. Taip pat jam kilo klausimas, ar vis dėlto taryba turėtų nuspręsti dėl alkoholio prekybos ribojimo. Esą galbūt tai turėtų daryti teismas.

Anot A.Zuoko, teismas barų savininkas visada lieka, kaip galimybė ginčyti tarybos sprendimą, tačiau visi supranta, jog bylinėjimasis užima daug laiko.

„Prie parlamento“ žlugo

Vyninę „Prie parlamento“ ir priešais esantį sušių restoraną valdančios bendrovės „Centrinis renginių biuras“ direktorius Audrius Janušauskas teigė, kad jau 15 metų vienas kaimynas rašo skundus, dėl kurių šiuo metu baras „Prie parlamento“ jau yra „amžiną atilsį“. Nors, jo teigimu, prie šio baro nėra buvę net muštynių.

Meras A.Zuokas dėl šio baro išsakė savo asmeninę nuomonę: baras yra per didelis tokiai vietai, todėl sukeliamas nuolatinis konfliktas su aplinka. „Mes savivaldybės taryboje ilgai svarstome, ar sutrumpinti darbo laiką naktiniam klubui. Tikrai reikia ypatingai stengtis lipti ant nuospaudų gyventojams, kad tai padarytume, nes pareiškimų nagrinėjimas užtrunka apie pusmetį. Mūsų darbuotojai tikrai pasiūlo būdų, kaip situaciją pagerinti“, – sakė A.Zuokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius