Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 09

Vilniaus naktiniuose klubuose – šiurpą keliantys priešgaisrinės saugos pažeidimai

Siauri, užkrauti ir kartais net užrakinti naktinių klubų evakuacijos keliai. Klubų personalas taip pat stokoja gaisrinės saugos žinių ir net nėra atestuojamas, nors jo rankose – šimtai žmonių gyvybių. Tokia yra kai kurių Vilniaus naktinių klubų darbo realybė, praneša valstybinė priešgaisrinės saugos ir gelbėjimo tarnyba (VPGT).
Rytiniai šokių klubai ima populiarėti Didžiojoje Britanijoje
Linksmybės klube / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rumuniją sukrėtė Helovino išvakarėse įvykęs gaisras naktiniame Bukarešto klube, kai žuvo 45 žmonės, dar du šimtai buvo sužeisti. Po gaisro daugiau nei 20 tūkstančių žmonių pareikalavo Rumunijos premjerą Victorą Pontą atsistatydinti iš savo posto. Šis pasitraukė, tačiau protestai tęsiasi.

Panašaus pobūdžio nelaimės, kai dėl neatsargaus elgesio su fejerverkais žuvo šimtai žmonių, per keletą praėjusių metų įvyko Brazilijos ir Rusijoje naktiniuose klubuose.

15min.lt domisi, ar Lietuvos naktinių klubų lankytojai gali jaustis saugūs.

Šimtai gyvybių – apsaugininkų rankose

Pasak Vilniaus naktinio klubo „Salento“ direktorės Ligitos Kerul, lankytojų saugumas klubui yra labai aktualus, todėl ji pasidalino informacija apie priešgaisrinį saugumą savo administruojame klube.

Ji patikino, kad „Salento“ yra patikrintas valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos, o naktinio klubo personalas yra pasiruošęs pasirūpinti savo lankytojais potencialios nelaimės akimirką.

„Priešgaisrinės priežiūros pareigūnai kaskart patvirtina, kad mūsų klubas atitinka visus priešgaisrinės saugos reikalavimus, – sakė naktinio klubo direktorė.  – O personalui organizuojame mokymus, todėl jie tikrai žinotų, kaip elgtis tokios nelaimės metu.“

Tačiau „FOGO“ gaisrinės saugos auditorius Martynas Matulevičius abejoja, ar visų naktinių klubų personalas sugebėtų tinkamai reaguoti į gaisrą ir užtikrinti sklandžią evakuaciją.

Jis nusprendė nebetylėti po to, kai tapo incidento liudininku Vilniaus naktiniame klube „Matérialiste“ – tąkart buvo panaudotos ašarinės dujos naktinio klubo patalpų viduje. „Tą pačią naktį, kai vyko gaisras Rumunijos naktiniame klube“, – apie šiurpą keliantį sutapimą priminė Martynas.

Kaip pavojingiausius pareigūnai išskyrė tuos naktinius klubus, kurie yra įrengti rūsiuose ir cokoliniuose aukštuose.

Pasak jo, kai pritrūkę oro žmonės pradėjo veržtis link artimiausio išėjimo, apsaugininkai stengėsi padėti žmonėms, bet dvivėrių durų taip ir neatidarė. „Nors didelių grumtynių šalia išėjimo ir nebuvo, tačiau dengdamiesi akis žmonės bandė prasibrauti pro siaurą išėjimą, todėl buvo ir parkritusių, ir susižeidusių“, – aiškino „FOGO“ gaisrinės saugos auditorius Martynas.

„Išsiaiškinau, kad tik keli klubų apsaugininkai yra realiai gesinę ugnį gesintuvu, tik keli žino, kokių tiksliai veiksmų imtųsi kilus gaisrui. Nė vienas jų nedalyvavo evakuacijos treniruotėse, nė vienas jų neskaičiuoja įeinančių iš išeinančių santykio ir negalėtų tokios informacijos pateikti atvykusiems ugniagesiams“, – aiškino M.Matulevičius.

Evakuacijos keliai – užrakinti

Su tuo, kad sklandžiai evakuacijai naktiniuose klubuose pasitaikytų netikėtų kliūčių, netiesiogiai sutinka ir valstybinės priešgaisrinės saugos priežiūros pareigūnai.

„(Naktiniuose klubuose) dažnai trūksta evakuacijos kryptį nurodančių ženklų, atsarginiai žmonių evakuacijos keliai ar išėjimai – užkrauti ar net užrakinti, o reikiamų gaisrinės saugos žinių stokoja apsaugos darbuotojai ir kitas personalas, kurių žinių tikrinimas yra neatestuojamas ir neorganizuojamas“, – dažniausiai naktiniuose klubuose pasitaikančius pažeidimus vardijo VPGT atstovai.

Dėl šių priežasčių kai kurie naktiniai klubai jų lankytojams gali virsti tikrais spąstais: kaip pavojingiausius pareigūnai išskyrė tuos naktinius klubus, kurie yra įrengti rūsiuose ir cokoliniuose aukštuose. „Tokios patalpos yra žemos, gaisro atveju jos greitai užsipildytų dūmais, todėl dūmai kiltų evakuacijos išėjimo kryptimi“, – aiškino pareigūnai.

Mirtina gali būti ir „šaltoji ugnis“

Gaisrinės saugos specialistas M.Matulevičius pasakojo, kad norėdami pagerinti naktinio klubo akustiką ar tiesiog atnaujinti aplinką savininkai neatkreipia pakankamai dėmesio į medžiagos degumo savybes.

„Naujai atidarytuose Vilniaus klubuose pastebėjau daug kiliminės dangos, įvairių skraisčių, užuolaidų ir net tekstile aptrauktų sienų ir lubų“, – piktinosi auditorius Martynas.

Jis pripažįsta, kad šios interjero detalės prideda jaukumo, bet šie gaisrinės saugos reikalavimų pažeidimai taip pat prisideda prie papildomo pavojaus naktinio klubo lankytojams. „Dėl šių detalių gaisras išplistų žaibiškai, o tekstilė dar paskleistų ir toksiškų dūmų, kurių įkvėpę žmonės prarastų sąmonę“, – pasakojo M.Matulevičius.

Sienų ir lubų apdaila turi būti įrengta iš nedegių, grindų – iš sunkiai degių, o evakavimo keliai – tik iš nedegių medžiagų.

Priešgaisrinės saugos specialistai primygtinai tvirtina, kad tokioms apdailos detalėms yra ne vieta naktiniuose klubuose. „Sienų ir lubų apdaila turi būti įrengta iš nedegių, grindų – iš sunkiai degių, o evakavimo keliai – tik iš nedegių medžiagų“, – aiškino VPGT pareigūnai.

Jie taip pat pabrėžė, kad naudoti pirotechnikos priemones masinių renginių metu patalpose leidžiama tik su įmonės ir priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjo departamentui pavaldžios įstaigos sutikimu. Tačiau gaisrinės saugos auditorius M.Matulevičius tvirtina, kad įmantrių pirotechnikos priemonių sukelti gaisrui naktiniame klube nė nereikia.

„Užtenka naudojamos ugnies gaminti alkoholinius kokteilius ar net ta pati „šaltoji ugnis“ atskirais atvejais gali tapti mirtina“, – tvirtino gaisrinės saugos auditorius M.Matulevičius.

Patikrinimai vyksta ir naktį 

M.Matulevičiui nerimą kėlė ir pačių priešgaisrinės priežiūros pareigūnų darbas: jam atrodo, kad naktinių klubų patikrą pareigūnai vykdo nepakankamai dažnai ir ne tada, kada reikėtų.

„Dažniausiai tai atliekama kartą per metus, du ar net – kartą per trejus metus, – aiškino Martynas. – Inspektorius atlieka apžiūrą dienos metu, kai reali veikla yra nevykdoma ir neįmanoma įvertinti nei žmonių kiekio, nei evakuacijos kelių užtikrinimo, nei identifikuoti neatsargaus elgesio.“

Tačiau M.Matulevičiaus kritika yra tik iš dalies teisinga, nes jis kalbėjo apie reguliarius planinius patikrinimus, kurie atliekami darbo dienos metu, tačiau valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai, be jų, atlieka dar ir netikėtus operatyvinius priešgaisrinių reikalavimų patikrinimus.

„Planiniai patikrinimai atliekami darbo dienomis nuo 7.30 iki 16.30, o operatyviniai patikrinimai gali būti atliekami ir nakties metu“, – aiškino pareigūnai.

Valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai ragina naktinių klubų personalą ir lankytojus išlikti budrius, nes visiškai atmesti gaisro rizikos faktorių – neįmanoma.

„Net ir pašalinus visas technines priežastis gaisro kilimui išlieka žmogiškasis faktorius – žmogaus neatsargus elgesys ar tyčinė veikla, todėl labai svarbu žinoti, kaip elgtis kritinėse situacijose“, – patarimais, kaip išvengti panašios į Rumuniją ištikusios tragedijos, dalijosi VPGT pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius