Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 10

Nakvynės namų įkūrimui nepritariantys Naujininkų gyventojai kreipėsi į merą: tapsime „getu“

Pirmadienį Naujininkų rajono gyventojai kreipėsi į sostinės merą Remigijų Šimašių. Pasipiktinimas kilo dėl Vilniaus miesto savivaldybės planų į rajoną atkelti nakvynės namus. Gyventojai netiki, kad socializacijos centras iš Naujosios Vilnios persikels tik renovacijos laikotarpiui.
Naujininkai
Naujininkai / Viktorijos Balkutės nuotr.

Pirmadienį Naujininkų rajono gyventojai pateikė pasipiktinimo raštą Vilniaus miesto savivaldybei. Jų tikinimu, miesto savivaldybės planai perkelti nakvynės namus yra asmeniški ir neteisėti.

Probleminių įstaigų rajonas

Pasipiktinę gyventojai tiki, kad savivaldybės sprendimas pažeidžia prieš rinkimus girdėtus pažadus gerinti rajono aplinką bei išklausyti jų pageidavimus. Žmonės sako, jog galimas nakvynės namų įkūrimas visuomenei deramai pristatytas nebuvo.

Naujininkuose sparčiai dalinami socialiniai būstai romų tautybės gyventojams, o su jais dažnai keliasi ir įpročiai – prekyba narkotikais, įtartinų asmenų atsiradimas, vagystės.

„Apmaudu, kad nežiūrint ilgalaikių bendruomenės pastangų gerinti aplinką, nesitariant su bendruomene, Naujininkuose įkurdinamos probleminės socialinės įstaigos“, – rašoma pareiškime.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujininkų bendrabučiai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujininkų bendrabučiai

Gyventojai labiausiai baiminasi, kad socializacijos namai dar labiau pakenks rajono saugumui. Jie tikina, jog Sniego gatvėje įkurdinti Vilniaus pataisos namų „Pusiaukelės namai“, kuriuose gyvena buvę nuteistieji, taip pat buvo įrengti tyliai ir be jų pritarimo.

„Naujininkuose sparčiai dalinami socialiniai būstai romų tautybės gyventojams, o su jais dažnai keliasi ir įpročiai – prekyba narkotikais, įtartinų asmenų atsiradimas, vagystės“, – piktinasi žmonės.

Su tokiu savivaldybės sprendimu – toks procentas tik dar labiau išaugs, bus sukurtas savotiškas miesto „getas“.

Naujininkuose kuriamas „getas“

Nakvynės namus gyventojai prilygina dar vienai atveriamai stigmai.

Teigiama, kad šiuo metu rajone plinta prostitucija, šalia įsikūrusių „Pusiaukelės namų“ gyventojai esą nuolat „žvalgo rajoną“ ir tuo pačiu sukelia konfliktus. Taip pat remiamasi ir statistiniais duomenimis, kurie rodo per pastaruosius metus per dešimt procentų pakilusius nusikalstamumo rodiklius.

„Su tokiu savivaldybės sprendimu – toks procentas tik dar labiau išaugs, bus sukurtas savotiškas miesto „getas“, – baimę lieja Naujininkų gyventojai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šalia Vilniaus pusiaukelės namų įsikūrę vilniečiai tokios kaimynystės nenori
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šalia Vilniaus pusiaukelės namų įsikūrę vilniečiai tokios kaimynystės nenori

Visi turi būti kažkur, tik ne prie mūsų

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis savo feisbuko paskyroje dalinosi paaiškinimu apie susiklosčiusią situaciją. Vyras supranta, kad žinia dėl nakvynės namų bendruomenei nėra priimtina.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Poderskis

„Panašu, kad bendruomenės pas mus nenori šalia savęs nei benamių, nei socialiai remtinų, nei romų, nei našlaičių vaikų, nei neįgaliųjų, nieko – visi turi būti kažkur kitur, tik ne prie mūsų“, – feiskube dalinosi P.Poderskis.

Tačiau net ir tokiu atveju Naujininkų bendruomenė raginama suprasti šių namų svarbą. P.Poderskis sako, kad visuomenėje reikia palaikyti vienas kitą ir pastangos sugyventi gali tik palengvinti būtį.

Netiki nakvynės namų laikinumu

Naujininkų gyventojai mini, jog tokio pobūdžio įstaigos miestui būtinos, tačiau stebisi jų koncentracija šiame miegamajame rajone. Paraiškoje pasirašiusių žmonių teigimu, pažadai, kad benamiams skirti namai perkeliami tik iki kol bus sutvarkytos Naujojoje Vilnioje esančios patalpos – neįtikina.

„Turime žinių, kad norima čia juos palikti visam laikui bei perkelti čia blaivinimo įstaigą „Sala“, – akcentuojama dokumente.

Savo feisbuko įraše P.Poderskis rašo apie tai, jog A.Jaroševičiaus gatvėje planuojami įkurdinti nakvynės namai – tik tarpinė socialinės institucijos stotelė.

15min skaitytojo Roberto nuotr./Pastatas, kur laikinai glausis Nakvynės namai
15min skaitytojo Roberto nuotr./Pastatas, kur laikinai glausis Nakvynės namai

Nepasitenkinimą nakvynės namų įkūrimu Naujininkuose išreiškė daugiau nei šeši šimtai gyventojų. Savivaldybės teigimu, patalpos A.Jaroševičiaus gatvėje pasirinktos dėl patogumo.

Pastate prieš kurį laiką veikė vaikų socializacijos centras, tačiau šiuo metu jis yra likviduotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius