-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 19

Name Vilniuje gyvsidabrio taršai viršijant normą bus utilizuojama perdanga

Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) pirmadienį nustačius, jog sostinės senamiestyje esančiame bute gyvsidabrio koncentracija vis dar viršija normą, šeštadienį planuojama demontuoti, utilizuoti perdangos plotą bei atlikti cheminę demerkurizaciją.
Gyvsidabris
Gyvsidabris / wikimedia.org nuotr.

Kaip BNS nurodė NVSC Vilniaus departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė, atliktais tyrimais nustatyta, kad keturi namo butai iš aštuonių yra užteršti gyvsidabrio garais, padidėjusi gyvsidabrio koncentracija nustatyta ir bendro naudojimo laiptinėje.

Ji pastebėjo, jog norint pašalinti visą gyvsidabrį, būtina namo perdangą pilnai išvalyti ir demerkurizuoti.

„Namo administratorius informavo NVSC, kad šeštadienį (rugpjūčio 19 dieną) planuojama demontuoti ir utilizuoti visą perdangos plotą bei atlikti patalpų cheminę demerkurizaciją“, – sakė vedėja.

Savo ruožtu pirmadienį centas atliks gyvsidabrio garų koncentracijos tyrimus, kurie parodys, ar vykdomos priemonės yra efektyvios ar būtina atlikti papildomus darbus.

Išsiliejusio gyvsidabrio rasta rugpjūčio 1-ąją, tvarkant namą. Butus dėl to turėjo palikti apie 20 gyventojų, kurie sugrįžti negali iki šiol. Specialistai surinko apie 100 gramų šio nuodingo sunkiojo metalo.

Gyvsidabris yra sidabriškai baltas blizgantis skystas metalas.

Patekęs į organizmą, gyvsidabris kaupiasi inkstuose, kepenyse, smegenyse, raumenyse, kauluose ir trikdo jų funkcijas, sukelia kepenų atrofiją, inkstų kanalėlių nekrozę, slopina aminorūgščių sintezę, kalcio apykaitą, seleno įsisavinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius