Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 14

Narkomano pirkinys vaistinėje: tabletės nuo slogos ir švirkštas

„Man, prašau, „aktifedo“ visą pakelį ir švirkštą“, – tai yra girdėjusi kone kiekviena vaistininkė. „Actifed“ – tai vaistas nuo slogos – varvanosių išsigelbėjimas. Pseudoefedrinas sutraukia nosies gleivinę ir jokia varvanti nosis tau nesugadins vakarėlio. Sutrinta ir ištirpinta tabletė – kvaišalas, panašus į gatavą amfetaminą viskuo – poveikiu ir pražūtingumu.
Komplektas - „Actifed“ ir švirkštas
Komplektas - „Actifed“ ir švirkštas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Tabletės į veną nesusileisi? Klystate. Vaistininkė Aldona žino, kad tabletės nuo peršalimo „Actifed“ kuo puikiausiai vartojamos ir švirkštų pagalba.

Jos patirtis rodo, kad vienoje didžiausių Šiaulių vaistinių gal tik pusė pirkėjų šias tabletes perka dėl varvančios nosies.

Mažesniuose miestuose – Joniškyje, Akmenėje – beveik visi pirkėjai kartu su tabletėmis įsigyja ir švirkštą.

Pasekmės kažkuo primena Rusijoje paplitusį pražūtingąjį, bet kitą cheminę sudėtį turintį „krokodilą“ – priklausomybė lyg marionetę tampo žmogų į vaistinę apie pusantrų metų. Vėliau jis jau nebeateina.

Nebūtina būti chemiku

Mažesniuose miestuose kartu su tabletėmis nuo slogos dažniausiai perka 5 mililitrų švirkštą, o Šiauliuose – 20 mililitrų. Kyla klausimas, kodėl? Gal dalinasi doze bendrai ir, duok Dieve, pasikeičia adatas. O gal didesni švirkštai skirti pardavimui?

Mažesniuose miestuose – Joniškyje, Akmenėje – beveik visi pirkėjai kartu su tabletėmis įsigyja ir švirkštą.

Būna kad nusipirkti vieną pakelį „Actifed“ prie prekystalio susirenka visa kompanija.

Nueinančiųjų vaistininkė užklausia – ar švirkšto šįkart nereikia? „Dar turim“, – linksmai sukrizena kompanija.

Tiesa, pilnam komplektui reikia ir kalio permanganato, tačiau jo, matyt, naudojama nedaug – gudrieji chemikai didesnį kiekį būna nusipirkę jau iš anksto.

„Actifed“ – visiškai laisvai įsigyjamas vaistas, nereceptinis. Neparduoti jo negali, net jei kartu perkamas ir švirkštas ar kalio permanganatas.

Kalio permanganatas – narkotikų prekursorius, medžiaga, naudojama narkotikų gamyboje.

Poveikis – kaip ir kriminaliniais keliais gaunamo amfetamino – stipriai stimuliuojama centrinė nervų sistema, tabaluoja širdis, slopinimas, migdymas, gali sukelti euforiją.

Vaistininkė primena, kad mėlynaisiais grūdeliais vadinamas kalio permanganatas jau seniai yra pripažinti kaip narkotikų prekursorius – medžiaga, naudojama narkotikų gamyboje. Jis nėra receptinis, tačiau, kilus įtarimams, vaistininkė gali jo tiesiog neparduoti. Paprastai naudojamas dezinfekcijai.

„Tas „amfetamino“ receptas – senas kaip pasaulis. Visi apie tai žino, tačiau nieko dėl to nedaro. Šio vaisto platintojai žino, iš ko uždirba. Vaistas reklamuojamas, jam daromos akcijos. Šio vaisto nuo slogos stengiuosi nerekomenduoti. Man tai jau tapo narkomanų reikalu“, – teigia Aldona.

Pseudoefedrinas su akcija ir be recepto

Vienoje „Actifed“ tabletėje yra 60 mg. veikliosios medžiagos pseudoefedrino. Pakuotėje – 12 tablečių. Taigi, visoje pakuotėje – 720 mg. Per dieną nuo slogos rekomenduojama suvartoti dvi tabletes. Neoficialiais duomenimis, narkomanai dozei sutrupina visą pakuotę.

Nuo prekystalio stebi, kaip žmogus degraduoja. Šis procesas trunka apie metus, pusantrų. Vieną dieną žmogus nebeateina.

Nepigu. Pakuotė kainuoja daugiau nei 7 eurai, tačiau akcijos metu gali nekainuoti ir 6 eurų.

Vaistininkei vienas nuolatinis „Actifed“ pirkėjas tikino, jog prisiperka šio vaisto per akciją, o vėliau pardavinėja dvigubai.

Juk galėtų nusipirkti patys? Vaistininkė siūlo suprasti, koks yra amfetamino ar panašių viralų vartotojas.

Šis narkotikas normalų socialų žmogų labai sparčiai paverčia asocialiu: „Nuo prekystalio stebi, kaip žmogus degraduoja. Šis procesas trunka apie metus, pusantrų. Vieną dieną žmogus nebeateina.“

Yra ir daugiau vaistų, kuriuose veiklioji medžiaga yra pseudoefedrinas, tačiau narkomanams tinka mažiau. Pavyzdžiui, jo turi milteliai nuo peršalimo „Theraflu“. Taip pat – receptinis vaistas „Cirrus“.

„Theraflu“ savo sudėtyje turi paracetamolio, kurio didesnė dozė yra nuodinga. „Cirrus“ sudėtyje – priešalerginė anthistamininė medžiaga. Šiais vaistais viralo iš tablečių gamintojai nesižavi, nes jie, kitaip nei „Actifed“, turi daugiau nei vieną veikliąją medžiagą.

Problema gali būti nematoma

Vaistininkė Aldona paskaičiavo, kad vienoje didžiausių Šiaulių vaistinių „Actifed“ yra perkamas 3-5 kartus per dieną. Labiausiai tikėtina, kad tik vienas iš jų perka preparatą slogai gydyti. Po pašalpų pirkėjų padaugėja.

Elmantas Pranas Zevertas, Šiaulių priklausomybių ligų centro vadovas, teigia, kad jo įstaigoje daugiau kaip 95 procentai pacientų gydosi nuo alkoholizmo. Paprastai priklausomi nuo narkotikų keliauja į aukštesnio lygio įstaigą. Pavyzdžiui – Vilniaus priklausomybių ligų centrą.

Narkomanijos fenomenas – ji yra sunkiai pastebima. Visai gali būti, kad vaistininkės mato tikrąją padėtį, o ne gydytojai.

Gydytojas teigia, kad visos psichotropinės medžiagos žudo gyvas ląsteles. Palengva žūsta smegenys, pažeidžiami organai. Vietoje žuvusių ląstelių lieka randai. Vystosi lėtinė psichozė, prastėja atmintis.

Po tokių pažeidimų ląstelės neatsistato. Ląstelės, kurios žuvo – nebefunkcionuoja. Gyvos dirba, bet jau prastesniu režimu.

Emilis Subata, Vilniaus priklausomybės ligų centro vadovas, teigia, kad panašių viralų aukų jo įstaigoje pasitaiko nedaug – iki 20 per metus, tačiau tai neatspindi realios situacijos.

„Galimas dalykas, kad jie bando gydytis pas neurologus arba tiesiog miršta. Narkomanijos fenomenas – ji yra sunkiai pastebima, nes žmonės labai slepiasi. Gali būti, kad vaistininkė, o ne medikai mato tikrąją situaciją“, – teigė E.Subata.

Gydytojas priminė, kad amfetaminas šiuo metu yra – numeris vienas pasaulyje. Tai medžiaga, sukelianti ypatingai stiprią priklausomybę ir didžiules neurologines komplikacijas, Vaistų nuo to nėra.

„Scanpix“ nuotr./Vilniaus Priklausomybės ligų centro vadovas E.Subata.
„Scanpix“ nuotr./Vilniaus Priklausomybės ligų centro vadovas E.Subata.

Tiesa, interneto sąvartynuose galima rasti įvairių teiginių, jog amfetaminas fizinės priklausomybės nesukelia – tik psichologinę. E.Subata tvirtina atvirkščiai – nuo amfetamino priklausomas žmogus apleidžia visas gyvenimo sferas. Jis pasišvenčia tik amfetamino gavimui ir vartojimui.

Kontrolė yra, bet ar veikia?

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba prieš pusmetį šiek tiek apribojo pseudoefedrino įsigijimo taisykles, nes buvo gavusi skundų, jog vaistas vartojamas ne pagal paskirtį.

Vaistų saugumo informacijos skyriaus vedėja Virginija Žilėnaitė-Puodžiuvienė priminė, kad pirkėjas vienu metu gali įsigyti 720 mg pseudoefedrino vienam gydymo laikotarpiui.

Būtent tiek šios veikliosios medžiagos yra vienoje „Actifed“ pakuotėje – dvylikoje tablečių.

„Visada yra galimybė iš kažkokios medžiagos pagaminti kitas. Reagavome į pranešimus, jog pseudoefedrinas naudojamas ne pagal paskirtį, todėl buvo priimtas toks sprendimas“, – teigė vedėja.

Jos žiniomis, dar labiau sugriežtinti tokių vaistų kaip „Actifed“ įsigijimą būtų galima, jei tarnyba gautų daugiau pranešimų apie amfetaminą gaminančius asmenis ar laboratorijas, tačiau tokių pranešimų – vienetai. Be to, abejojama, ar tai būtų veiksminga.

Taip pat vedėja pripažino, kad vaisto ribojimas iš tiesų netrukdo įsigyti vaisto su pseudoefedrinu neribotais kiekiais. Žmogus gali nueiti į kitą vaistinę arba tiesiog iš naujo stoti į eilę – juk pirkimo čekyje asmens duomenų nėra.

Tai ne amfetaminas, tačiau taip pat pražūtingas

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovai teigia, kad iš „Actifed“, jei kas ir pasigamina svaiginimuisi medžiagas, tai – ne amfetaminą, o kitokią medžiagą su daugybe įvairių priemaišų.

Poveikis gali būti panašus, tačiau chemiškai tai toli gražu nėra minėta pasaulyje paplitusi narkotinė medžiaga. Taip pat – šalutiniai efektai bei komplikacijos po vartojimo gali būti nenusakomos ir labai pavojingos

Rima Mačiūnienė, Narkotinių ir psichotropinių medžiagų prekursorių kontrolės ir rizikos vertinimo skyriaus vedėja, ragino neatskleisti šių svaiginimosi medžiagų gamybos receptų.

„Reikia pabrėžti, kad tai yra tiesiog vaisto nuo slogos panaudojimas ne pagal paskirtį. Neskatinkime žmonių kurti naujas psichoaktyvias medžiagas ar eksperimentuoti su savo organizmu“, – kalbėjo R.Mačiūnienė.

Ji priminė, kad ir peilis ar kirvis gali būti panaudoti ne pagal paskirtį. Tuo tarpu vaistai nuo slogos kai kuriose valstybėse pardavinėjamas tiesiog prekybos centruose.

Vedėja akcentuoja, kad ne pagal paskirtį kai kas naudoja ir benziną ar klijus bei kitas laisvai prieinamas chemines medžiagas ar mišinius, bet tai nereiškia, kad iš prekybos turėtų išnykti šios plačios paskirties prekės.

„Uždrausti vaistą ar paversti jį receptiniu būtų ne išeitis. Geriau žmones skatinti domėtis, šviesti. Masinio reiškinio nejaučiame, o baudžiamosios atsakomybės už vaisto vartojimą ne pagal paskirtį – nėra“, – teigė R.Mačiūnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius