Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 05

„NASDAQ OMX Nordic“ vadovas: Baltijos vertybinių popierių biržas netikslinga jungti

Baltijos šalių biržas nebūtų tikslinga jungti į vieną – investuotojai pinigų turi, tik nelabai yra patrauklių akcijų, mano„NASDAQ OMX Nordic“ vadovas ir didžiausios pasaulio vertybinių popierių biržų operatorės „NASDAQ OMX Group“ vykdomasis viceprezidentas Hansas-Ole Jochtunsenas.
Temos: 2 „Nasdaq“ Birža

„Laikomės požiūrio, kad svarbiausia yra ne biržos, o kotiruojamų akcijų likvidumas. Dėl to, kad kelis dalykus sumesi į krūvą, didesnio likvidumo negausi. Vienodą modelį taikome visose šalyse. Kiekvienoje valstybėje yra daug vietinių niuansų, į kuriuos turime atsižvelgti“, – „Verslo žinioms“ sakė jis.

Anot jo, NASDAQ OMX stengiasi užtikrinti, kad visose šalyse prekybos infrastruktūra ir taisyklės būtų kiek įmanoma vienodos – tai užtikrina lengvesnę prieigą užsienio investuotojams.

„Čia tikrai nereikėtų būti kuo nors išskirtiniais, niekas Londone nemokytų maklerių atskirų vienos šalies prekybos taisyklių. Tačiau reikalavimai kotiruojamoms akcijoms – tai jau vietiniai niuansai, kadangi skirtingose šalyse skiriasi įmonių dydis ir kiti aspektai. Dėl niuansų, tokių kaip įmokos, patekimo į biržą procesas, klientų aptarnavimas, sprendžia atskirų biržų valdybos. Europos Sąjunga numato minimalius standartus užtikrinant skaidrumą, akcininkų teisių apsaugą“, – teigė H.O.Jochtunsenas.

Jis teigė, kad grupė yra patenkinta Baltijos šalių biržų finansiniai rezultatais.

„Mūsų išlaidų bazė gana fiksuota ir vienintelis būdas auginti pelningumą – iš pajamų pusės. Siekiame dvigubinti ir trigubinti akcijų apyvartą. Tai įmanoma. Turime infrastruktūrą, kuri susitvarkytų su daug kartų didesnėmis apyvartomis. Mes augsime, jei rinka augs“, – teigė H.O.Jochtunsenas.

Jo nuomone, Lietuvoje bankai bus mažiau linkę finansuoti verslą skolintomis lėšomis ir todėl įmonėms teks vis dažniau ieškoti būdų, kaip pritraukti rizikos kapitalo. Be to, įmonėms, kurių kotiruojamų akcijų kiekis rinkoje labai mažas, tai galėtų būti galimybė didinti laisvų akcijų dalį ir likvidumą.

„Lietuvoje turite didelių valstybės įmonių, kurioms būtų naudinga apsvarstyti galimybę kotiruoti daugiau akcijų“, – sakė vienas NASDAQ OMX vadovų.

Pasak jo, didesnis likvidumas būtų naudingas visiems – kai kotiruojama daugiau akcijų, tenka atidžiau peržiūrėti įmonės valdymo struktūrą, kad valdyba būtų kompetentinga, o smulkiesiems investuotojams būtų tinkamai atstovaujama.

„Tikiu, kad ateinančiais metais matysime į rinką žengiančių privačių bendrovių, yra įmonių, kurios tą svarsto, ir tai tik laiko klausimas. Be to, ir bankai valdo tokio turto, iš kurio po kiek laiko norėtų pasitraukti, – gerai funkcionuojanti kapitalo rinka tam būtų palanki“, – prognozavo H.O.Jochtunsenas.

Anot jo, Baltijos šalyse dėl susidariusios padėties NASDAQ OMX ir taip darome daug daugiau nei įprasta birža darytų.

„Šiaurės biržos nerengia susitikimų su investuotojais –ten tuo rūpinasi bankai ir apskritai žmonės yra labiau motyvuoti, tuo domisi. Tačiau Lietuvoje padėtis tikrai gerėja“, – teigė vienas biržos vadovų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius