Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 18

NATO batalionas Lietuvoje: 1,2 tūkst. karių, tankai „Leopard 2“, artilerija ir kita sunkioji ginkluotė

Jau birželio mėnesį Lietuvoje įsikurs tarptautinis NATO batalionas, kuris bus apginkluotas vokiškais tankais, kovos mašinomis ir artilerija. Daugiau nei tūkstantis karių įsikurs Rukloje, kur šiuo metu vyksta statybos ir infrastruktūros kūrimo darbai. Į šį projektą bus investuota apie 8 mln. eurų.
Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas generolas majoras Vitalijus Vaikšnoras
Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas generolas majoras Vitalijus Vaikšnoras / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

2016 metų vasarą NATO viršūnių susitikime Varšuvoje buvo priimtas istorinis sprendimas stiprinti gynybą Baltijos šalyse ir Lenkijoje. Į Lietuvą atvyksta bataliono dydžio kovinė grupė, ginkluota sunkiąja technika.

„Bataliono misija yra gynybinio pobūdžio ir skirta Rusijos atgrasymui“, – sakė Lietuvos kariuomenės Jungtinio Štabo viršininkas generolas Vitalijus Vaikšnoras. Jis pabrėžė, kad agresijos atveju, šie kariai kartu su Lietuvos kariuomene ir kitais sąjungininkais gintų valstybę.

Į Lietuvą atvyks vokiečiai, belgai, olandai ir norvegai. Iš viso – apie 1,2 tūkst. karių.

Tarptautinio bataliono pagrindą sudarys Vokietijos kariuomenės 122-ojo mechanizuoto bataliono kariškiai, šiuo metu esantys Bavarijoje.

Lietuvoje taip pat bus dislokuota sunkioji technika: 13 tankų „Leopard 2”, 38 kovos mašinos, 58 vikšrinės mašinos, apie 100 ratinių transporto priemonių. Taip pat ir sunkioji artilerija, oro gynybos vienetai, medikai, inžinieriai, žvalgyba.

Batalioną sudarys 5 kuopos, iš kurių 3 bus mechanizuotos.

„Batalionas bus parengtas veikti tiek brigados sudėtyje, tiek atskirai“, – sakė Jungtinio Štabo viršininko pavaduotojas pulkininkas Gintaras Ažubalis, atsakingas už planavimą.

Dauguma karių atvyks vasarį

Pirmieji sąjungininkų kariai atvyks jau kitą savaitę. Tai bus nedidelė vokiečių grupė, kuri koordinuos bataliono atvykimą.

„Pagrindinis judėjimas prasidės vasario mėnesį, kada judės sunkioji technika, – sakė generolas V.Vaikšnoras. – Birželio mėnesio visi padaliniai jau bus čia.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas generolas majoras Vitalijus Vaikšnoras
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas generolas majoras Vitalijus Vaikšnoras

Planuojama, kad vasaros pradžioje tarptautinis batalionas dalyvaus Lietuvos kariuomenės organizuojamose pratybose „Geležinis vilkas“.

„Birželio viduryje batalionas pasieks savo operacinius pajėgus, bus pilnai parengtas ir pasiruošęs ginti mūsų valstybę kartu su Lietuvos kariuomenės padaliniais“, – sakė Jungtinio Štabo viršininkas.

Per 2017-2018 metus prie tarptautinio bataliono prisidės kariai iš Liuksemburgo, Kroatijos, Prancūzijos.

Šio dalinio personalas nuolat keisis. Planuojama, kad kariai bus rotuojami kas pusę metų. Išvykstantys kariškiai apmokys atvykstančius, kad nenukentėtų bataliono kovinė parengtis.

Karinė technika keisis priklausomai nuo to, kokie padaliniai bus dislokuoti Lietuvoje.

„Šiokia tokia technikos, ginklų sistemų kaita nuolat vyks“, – sakė pulkininkas G.Ažubalis.

Projektas kainuos apie 8 mln. eurų

Tarptautinis batalionas įsikurs Rukloje. Dalinio dislokavimas tapo rimtu iššūkiu Lietuvos kariuomenės logistams.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdas Dambrauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdas Dambrauskas

„Mums tai unikalus ir sudėtingas, gerąja prasme, projektas. Pirmą kartą priimame tokio dydžio kovinę grupę. Daug personalo, daug ginkluotės. Ir priimame ne trumpam laikotarpiui, bet nuolatiniam dislokavimui“, – sakė Jungtinio Štabo viršininko pavaduotojas pulkininkas Valdas Dambrauskas, atsakingas už logistiką.

Rukloje šiuo metu įrengiamos kareivinės, amunicijos saugojimo infrastruktūra, technikos zona, specialios antenų aikštelės. Taip pat bus sukurta konteinerių stovykla, kurioje gyvens kariai.

Į šį projektą jau dabar Lietuvos kariuomenė investavo apie 5,8 mln. eurų. Planuojama, kad iš viso bus skirta apie 8 mln. eurų, bet didžiąją dalį sumos Lietuva turėtų atgauti – maždaug 6 mln. eurų sugrąžins atvykstantys sąjungininkai.

Partneriai taip pat grąžins pinigus už degalus ir maitinimą.

„Tai yra normali NATO praktika“, – sakė V.Dambrauskas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Latvija NATO bataliono sulauks jau birželį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius