Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 08

NATO generalinis sekretorius nemato grėsmės Baltijos valstybėms

NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas nemano, kad Rusija kelia grėsmę Baltijos valstybėms ar kuriai nors kitai NATO šaliai.
Andersas Foghas Rasmussenas
Andersas Foghas Rasmussenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Aš nematau, jog Rusija keltų grėsmę Baltijos valstybėms ar kuriai nors kitai NATO šaliai. Tačiau manau, jog vienas svarbiausių uždavinių – įtikinti Rusiją, kad NATO neveikia prieš Rusiją“, – interviu Latvijos radijui sakė A.F.Rasmussenas.

„Tam mums reikėtų plėtoti strateginę partnerystę. Jeigu ir yra grėsmių, tai, visiškai akivaizdu, – ne iš Vakarų, o iš Pietų. Rusijos politiniai lyderiai labai gerai tai žino, todėl mums reikėtų sutelkti dėmesį į strateginę partnerystę visur, kur mes turime bendrų interesų“, – pridūrė jis.

Apie neseniai Rusijos surengtus prie Baltijos šalių sienų karinius mokymus generalinis sekretorius sakė: „Žinoma, mes turime ir atitinkamus planus, ir priemonių, kad užtikrintume visų NATO šalių, tarp jų trijų Baltijos šalių gynybą. Mes, žinoma, labai atidžiai stebėjome Rusijos karinius mokymus. Tai mano tvirtas įsitikinimas, kad jie nekelia grėsmės nė vienai NATO šaliai“.

Jeigu ir yra grėsmių, tai, visiškai akivaizdu, – ne iš Vakarų, o iš Pietų.

„Tačiau paraginčiau Rusiją suvokti, kad tokie kariniai mokymai gali sukelti kai kurių šalių nuogąstavimą, ir mūsų bendradarbiavime labai svarbus pasitikėjimas. Aš kartoju dar kartą – mes turime planų ir priemonių apginti kiekvieną šalį – NATO narę“, – sakė generalinis sekretorius, pabrėždamas didelę tarpusavio pasitikėjimo NATO ir Rusijos santykiuose svarbą.
Kaip pažymėjo A.F.Rasmusenas interviu, išspausdintame Estijos laikraštyje „Postimees“ jo vizito į šią šalį ketvirtadienį proga, jis nemano, kad pagerinti santykius su Rusija bus lengva.

„Tačiau kaip generalinis sekretorius aš gavau iš Maskvos aiškius signalus apie suinteresuotumą pradėti iš pradžių. Ir tai mano atramos taškas“, – sakė jis.

NATO generalinis sekretorius pridūrė, jog „pagrindo mano optimizmui esmė ta, kad yra kelios sritys, kur mums ir Rusijai gresia vieni ir tie patys pavojai“.

Jo nuomone, Rusijos ir NATO bendrus interesus atitinka pirmiausia padėties Afganistane stabilizavimas ir kova su terorizmu.

„Trečia, mūsų interesų neatitinka masinio naikinimo ginklų platinimas. Ketvirta, piratavimas. Mes turime bendrų interesų raketinės gynybos srityje. Ir branduolinis nusiginklavimas“, – pažymėjo generalinis sekretorius.

Kalbėdamas apie esamus prieštaravimus, jis pareiškė: „Pavyzdžiui, Gruzija ir NATO plėtra. Čia mes laikomės savo principų. Tačiau nesutarimai neturi užtemdyti bendrų interesų“.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius