Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Rupšys: NATO kariuomenių vadai sutaria „neleisti sėkmės“ Rusijai atkurti pajėgumus

Rusijos galimybes atkurti savo pajėgumus per ateinančius 5-10 metų NATO šalių kariniai vadovai mato kaip bendrą grėsmę ir sutaria, jog Aljansas „negali leisti jokios sėkmės“ įgyvendinti šiuos planus, sako Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Anot jo, tokiai pozicijai trečiadienį Briuselyje pritarė visų NATO valstybių ir prisijungti planuojančios Švedijos kariuomenių vadai.

„Sakyčiau, situacija tokia, kad valstybės sutarė dėl bendro matymo, grėsmių vertinimo. Svarbiausia, kad visos 31 valstybė plius Švedija aiškiai mato Rusijos grėsmę, Rusijos galimybę atkurti savo pajėgumus per ateinančius 5–10 metų. Sakykim, labai siejame tą Rusijos pajėgumų atkūrimą su dabartine situacija kare su Ukraina“, – LRT televizijos laidai„ Dienos tema“ trečiadienį sakė NATO karinio komiteto posėdyje dalyvaujantis V.Rupšys.

„Sutarėme, kad negalime leisti jokios sėkmės Rusijai, nes tai tikrai būtų didžiulė rizika ir mums patiems“, – teigė jis.

Anot jo, susitikime aptartas taktinių planų derinimas tarp valstybių ir NATO karinės vadovybės, situacija užtikrinant regioninių planų įgyvendinimą, pajėgų vystymo, karinės pramonės atgaivinimo, karinių pajėgumų finansavimo klausimai.

Taip pat su Ukrainos kariuomenės vado atstovu NATO aptarti prioritetai šaliai teikiant ginkluotę ir amuniciją kare su Rusija, treniruojant karius, pristatyta situacija fronte.

„Turbūt viena iš pagrindinių temų buvo kalbant su kitais kariuomenių vadais, kad reikia imtis labai ryžtingų žingsnių. Sakykime, mums Lietuvoje tai nėra taip aktualu, nes politinė vadovybė tai aiškiai supranta, bet kitose valstybėse reikia akcentuoti politikams, kad tikrai jau reikalingi sprendimai. Kad karinė pramonė pradėtų veikti efektyviai, gamintų atitinkamus kiekius, jog mes galėtume ir toliau tiekti paramą Ukrainai, tuo pačiu atstatyti savo kariuomenių pajėgumus“, – kalbėjo V.Rupšys.

Ukraina pastaraisiais mėnesiais susiduria su sunkumais gaunant Vakarų paramą, ši mažėja tuo metu, kai Kyjivo kontrpuolimas silpnėja, o Rusijos pajėgos siekia naujų laimėjimų.

„Oro sąlygos, ir pasirengimas dideliam kontrpuolimui nėra toks, kad būtų palanku šiuo metu. Tai tikrai siekiant, kad padėtis pagerėtų arba Ukrainos pusė perimtų iniciatyvą, reikia daug padėti. Ypatingai amunicija ir įranga“, – pabrėžė V.Rupšys.

Komiteto posėdis truks dvi dienas. Antroji skirta kariuomenių vadų susitikimui strateginėms konsultacijoms su kolegomis iš Australijos, Austrijos, Airijos, Naujosios Zelandijos, Šveicarijos, Japonijos ir Pietų Korėjos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius