Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 29

Naudinga informacija: kaip vyksta situacijos vertinimas gavus pranešimą apie smurtą prieš vaiką

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) specialistų anksčiau taikytus grėsmės lygius pakeitė vaiko situacijos vertinimas. Kas tai ir kuo naujoji tvarka naudinga? Apie tai kalbamės su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šeimos ir vaiko teisių apsaugos grupės vadove Kristina Stepanova bei Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Neringa Martišiene.
Vaikas
Vaikas / 123RF.com nuotr.

Vaiko situacijos vertinimas – kas tai?

Kaip paaiškino 15min kalbinta K.Stepanova, gavę pranešimą apie galimą smurtą, nepriežiūrą ar kitus vaiko teisių pažeidimus, VVTAĮT specialistai visų pirma įvertina, ar toks pranešimas pagrįstas. Tai reiškia, kad situacijos vertinimas atliekamas tik tada, kai pastebima rizikų vaikui. Nuo vertinimo priklauso, ar šeimai ir vaikui bus siūlomos paslaugos, ar vaikui bus taikoma laikinoji priežiūra pas senelius arba kitus giminaičius ir emociškai susijusius žmones.

„Vertinimas vyksta atmetimo būdu: pirmiausia vertinama, ar yra pagrindas nustatyti vaiko apsaugos poreikį pagal išvardintus rizikos veiksnius. Kartu privalu įvertinti šeimos stiprybes, kurios gali rizikas sušvelninti. Pavyzdžiui, jeigu vienas iš tėvų yra neigiamai nusiteikęs vaiko atžvilgiu, bendrauja žemindamas, bet kitas suaugęs šeimos narys deda aiškias pastangas keisti šį santykį, tai gali būti laikoma šeimos stiprybe, kuri neutralizuoja riziką“, – paaiškino ji.

Anot K.Stepanovos, jeigu apsaugos poreikio nėra, tada žvelgiama į rizikos veiksnius, kurie gali liudyti, kad šeimai, vaikui reikia tik paslaugų. Jeigu nepastebima ir tokių veiksnių – vertinimas baigiamas.

Šeima ir pati gali išsakyti, kokios pagalbos ir paslaugų jai reikia.

Dar viena svarbi naujovė – šeimos įsitraukimas į vertinimo procesą. Kaip paaiškino pašnekovė, šeima ir pati gali išsakyti, kokios pagalbos ir paslaugų jai reikia – tokią pagalbą ir paslaugas privalo užtikrinti vietos savivaldybės.

Laikinoji vaiko priežiūra – svarbiausia užtikrinti saugumą

Šeimos ir vaiko teisių apsaugos grupės vadovės teigimu, įstatyme numatyta nauja priemonė – laikinoji priežiūra – papildomai apsauganti vaiką nuo atskyrimo nuo šeimos net ir tais atvejais, kai nustatomi vaiko teisių pažeidimai.

„Tokia priemonė – tai vaiko laikinoji priežiūra, kurios metu tėvai išlaiko visas savo teises ir pareigas vaiko atžvilgiu, o su šeima dirba mobiliosios komandos specialistai. Laikinosios priežiūros metu vaiko saugumą padės užtikrinti seneliai, tetos, šeimos draugai ar kiti artimi asmenys. Vaikas gali būti prižiūrimas tiek giminaičių ar draugų namuose, tiek savo tėvų namuose – svarbiausia, kad būtų asmuo, kuris padės užtikrinti vaiko saugumą“, – 15min pasakojo K.Stepanova.

Kaip paaiškino pašnekovė, jeigu nebus galimybės rasti asmens, kuris galėtų laikinai prižiūrėti vaiką, laikinoji priežiūra gali būti nustatyta krizių centre – čia vaikas netgi galės būti apgyvendintas kartu su abiem tėvais arba vienu iš tėvų, kuris nekelia pavojaus vaiko saugumui.

Taip yra siekiama sutelkti visas pajėgas padėti šeimai bei išlaikyti šeimos integralumą.

„Taip yra siekiama sutelkti visas pajėgas padėti šeimai bei išlaikyti šeimos integralumą, – kalbėjo ji ir pridūrė: Žinoma, gali būti ir tokių situacijų, kai vaikas teismo leidimu bus atskiriamas nuo šeimos, pavyzdžiui, jei tėvai nesutinka su giminaičių priežiūra, nesutinka apsigyventi su vaiku krizių centre arba jei atvejis kritinis ir vaikas sumuštas ligoninėje.“

Keli pokyčiai, vienas tikslas – kokybiška pagalba

Vienas iš svarbiausių vaiko teisių apsaugos srityje įsigaliojusių pokyčių – patobulintas mobiliųjų komandų darbas. Nuo Naujųjų krizę patiriančios šeimos mobiliųjų komandų, kurias sudaro socialinis darbuotojas, psichologas ir priklausomybės ligų specialistas, pagalbos sulauks ne 2 savaites, kaip buvo iki šiol, o 30 dienų. Beje, esant poreikiui pagalba bus pratęsiama dar 10 dienų.

Anot K.Stepanovos, nuo sausio pradžios atvejo vadyba gali būti taikoma ne tik tada, kai nustatomi vaiko teisių pažeidimai, bet ir tais atvejais, jei pati šeima ar su ja dirbančios organizacijos manys, kad šeimai tiesiog reikia kompleksinės pagalbos, kuri nėra lengvai pasiekiama ar randama. „Pavyzdžiui, – pridūrė pašnekovė, – jei šeima augina vaiką su negalia, labai sunku rasti visapusišką informaciją, kur galima kreiptis pagalbos ir gauti paslaugų. Atvejo vadyba gali padėti sukoordinuoti visą procesą. Tokiu būdu siekiama padėti spręsti kylančius sunkumus bei užbėgti įvairioms krizėms už akių.“

Pasak Šeimos ir vaiko teisių apsaugos grupės vadovės, dar viena svarbi naujovė – geresnis tėvų teisių atstovavimas. Nuo Naujųjų vaiko tėvams bus užtikrinta valstybės garantuojama teisinė pagalba teismo bylose, kuriose svarstomas klausimas dėl leidimo paimti vaiką iš tėvų ar kitų teisėtų atstovų.

Atskyrimas nuo šeimos – kraštutinė priemonė

Kodėl reikėjo keisti iki šiol galiojusią tvarką? 15min kalbinta K.Stepanova teigė, kad pakeitimais siekiama labiau susitelkti į paslaugų ir pagalbos šeimai teikimą, kai yra šalinamos šeimoje esančios rizikos neatskiriant vaiko nuo šeimos – tai tampa pagrindiniu vaiko teisių apsaugos aspektu.

„Iš vienos pusės nuo pat vaiko teisių reformos pradžios buvo sustiprintas reagavimas į vaiko teisių pažeidimus, nes smurtas prieš vaikus Lietuvoje vis dar labai paplitęs. Bet iš kitos pusės norima, kad vaiko atskyrimas nuo šeimos būtų kraštutinė priemonė, kuri taikoma tik tais atvejais, kai susiduriama su sunkiausiais vaiko teisių pažeidimais, kai kyla realus pavojus vaiko saugumui, sveikatai ar gyvybei šeimoje arba kai tikrai buvo išnaudotos visos įmanomos pagalbos šeimai galimybės, tačiau situacija nepagerėjo“, – kalbėjo ji.

123rf.com/
123rf.com/

Dėl šios priežasties, anot pašnekovės, nuspręsta keisti galimų vaiko teisių pažeidimų vertinimą – atsisakyta grėsmės lygių, kurie labiau akcentuoja identifikuotas grėsmes, rizikas, iššūkius, o vietoje to atsirado vaiko situacijos vertinimas, kurio metu vertinama bendra situacija – kokios šeimai reikia pagalbos, paslaugų, kokių iššūkių jai kyla, bet kartu ir tai, kuo šeima stipri, kaip galima išnaudoti jos pačios turimus resursus padėti sau ir vaikui. Kalbant paprasčiau, anot K.Stepanovos, taip bus užtikrinta, kad siekiant padėti nebus susikoncentruota tik į nustatytas grėsmes, bet ir atsižvelgiama į teigiamus aspektus, kurie leis geriau padėti šeimai.

Privalumas – efektyvesnė pagalba šeimai ir vaikui

O kaip VVTAĮT specialistams sekasi taikyti situacijos vertinimą? Kaip 15min paaiškino Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja N.Martišienė, nors pokyčiai įsigaliojo dar visai neseniai – vos prieš mėnesį, darbas vyksta sklandžiai: „Naujoves tėvai priima geranoriškai, nusiskundimų neteko girdėti. Pokyčiams ruošėmės, kiekvieną situaciją intensyviai analizuojame, prireikus – tariamės su specialistais.“

Didžiausias vaiko situacijos vertinimo privalumas – efektyvesnė pagalba šeimai ir vaikui.

Pašnekovė atskleidė, kad dėl galimų vaiko teisių pažeidimų Kauno apskrityje iki sausio vidurio gauti 108 pranešimai. Paklausta, kaip vertina įsigaliojusius pokyčius, N.Martišienė pabrėžė, kad didžiausias vaiko situacijos vertinimo privalumas – efektyvesnė pagalba šeimai ir vaikui. Be to, anot pašnekovės, labai svarbus dar vienas šįmet atsiradęs institutas – tai vaiko laikinoji priežiūra.

„Svarbu tai, kad prieš priimant sprendimą paimti vaiką iš šeimos, išbandomos visos pagalbos priemonės, tėvams sudaromos galimybės gauti pagalbą, spręsti krizines situacijas. Manau, kad tai atitinka vaiko interesus“, – pasakojo ji.

15min nuotr./Vaiko situacijos vertinimas – kas tai?
15min nuotr./Vaiko situacijos vertinimas – kas tai?

Pasiruošti padėjo specialūs mokymai

K.Stepanova 15min paklausta, ar VVTAĮT yra pasiruošusi įgyvendinti atsiradusius pokyčius, atsakė teigiamai ir nurodė, kad specialistams buvo organizuoti mokymai, skirti supažindinti su naujais teisės aktais vaiko teisių apsaugos srityje. Didžiausias dėmesys, anot jos, buvo skirtas būtent vaiko situacijos vertinimui ir šiam tikslui sukurtai vertinimo anketai.

„Buvo daromas vaizdo įrašas, kad specialistai galėtų giliau susipažinti su mokymų medžiaga, kad turėtų papildomą informaciją. Teiktos ir toliau teikiamos konsultacijos, kai kyla tam tikrų klausimų praktikoje“, – apie VVTAĮT pasiruošimą pokyčiams sakė ji.

O kokie vaiko teisių apsaugos būdai taikomi kitose šalyse? Šeimos ir vaiko teisių apsaugos grupės vadovės teigimu, kiekviena šalis, siekdama kurti veiksmingai veikiančią vaiko apsaugą, kuria instrumentus, kurie padėtų užtikrinti kuo objektyvesnį ir visapusiškesnį galimų vaiko teisių pažeidimų vertinimą. Anot jos, daugeliui šalių būdingas siekis išgryninti konkrečius kriterijus, kurie parodo, kas tiksliai kelia riziką, kas žaloja vaiko fizinę ir psichinę sveikatą, kas yra pavojinga ir ko reikėtų vengti.

„Beveik visur valstybės institucijos įsikiša, kai norima apsaugoti vaiką nuo smurto, nuolatinių fizinių bausmių naudojimo, seksualinės prievartos bei kitokių kančių. Kai vaiko teisių pažeidimai nėra tokie sunkūs, tuomet situacijos dažnai išsprendžiamos teikiant pagalbą“, – paaiškino K.Stepanova.

„Tėvų LiNIJA“

  • Tai psichologų konsultacijos telefonu tėvams, įtėviams, globėjams, seneliams.
  • Darbo dienomis nuo 11 iki 13 val. ir nuo 17 iki 21 val. galima paskambinti nemokamu anoniminiu numeriu 8 800 900 12 ir su profesionaliu psichologu pasikonsultuoti rūpimais vaikų auklėjimo klausimais.
  • Daugiau informacijos - https://www.tevulinija.lt/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius