-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 10

Nauja nuotekų valymo gamykla Vilniuje pradės veikti 2011 m.

Vilniaus miesto nuotekų valykloje greitai prasidės naujos dumblo apdorojimo gamyklos, kuri turėtų būti baigta už pusantrų metų, statybos. Tačiau jau kitąmet vandens valytojai dėl įsigaliojančių naujų Europos Sąjungos direktyvų nebegalės vežti valymo metu susidarančio neapdoroto dumblo į ūkininkų laukus ir bus priversti ieškoti kitų būdų, kur dėti susikaupiančias tonas dumblo.
"Vilniaus vandenys" nuo kitų metų nebegalės vežti į laukus neapdoroto dumblo.
„Vilniaus vandenys" nuo kitų metų nebegalės vežti į laukus neapdoroto dumblo.

Vilniuje jau baigti pasirengimostatyti 157 mln. Lt vertės dumblo apdorojimo gamyklą darbai. Anot bendrovės „Vilniaus vandenys“, kurios teritorijoje ruošiamasi statyti gamyklą, generalinio direktoriaus Dariaus Norkaus, liko sutvarkyti keletą dokumentų, susijusių su finansavimu, ir prasidės statybos. „Modernūs dumblo apdorojimo įrenginiai pagerins vilniečių gyvenimo kokybę: apsaugos nuo nemalonaus nuotekų dumblo kvapo ir leis sumažinti aplinkos taršą“, – sakė D.Norkus.

Naują gamyklą statys konkursą laimėjęs vokiečių ir norvegų konsorciumas „WTE Wassertechnik GmbH/Cambi AS“. „Du trečdalius gamyklos sistemos finansuoja ES Sanglaudos fondas, likusią dalį – Vilniaus miesto savivaldybė ir „Vilniaus vandenys“, sakė S.Norkus.  Anot jo, bendrovė savo dalį pinigų jau turi, Vilniaus miesto savivaldybė lėšų pasiskolins iš Šiaurės investicijų banko, o ES lėšos bus gautos sutvarkius visus reikiamus dokumentus.

Anot bendrovės „Vilniaus vandenys“ vadovų, naujoji gamykla vilniečių finansiškai nenuskriaus, mat  modernizuota sistema leis apdorojant dumblą susidarančias biodujas naudoti pačios gamyklos reikmėms – elektrai ir šiluminei energijai gaminti. „Dabar mes daug lėšų skiriame elektrai ir šilumai pirkti, o po modernizacijos galėsime patys jos pasigaminti, todėl gyventojams per kišenę tai nekirs niekaip“, – žadėjo „Vilniaus vandenų“ gamybos direktorius Vytautas Kisielis. Anot jo, per metus bus pagaminama iki 14 mln. kilovatvalandžių elektros energijos ir iki 18 mln. kilovatvalandžių šilumos.

Ribos dumblo išvežimą

Naujoje gamykloje dumblas  bus apdorojamas uždaroje patalpoje, o ne lauke,  kaip buvo iki šiol, todėl vilniečiai neturėtų justi nemalonaus kvapo. Be to, atnaujinus dumblo utilizavimo sistemą, nuotekų valykloje susidarančio dumblo kiekis turėtų sumažėti 5–6 kartus, palyginti su šiuo metu susidarančiu jo kiekiu (250  tonos per parą).

Tačiau gerų laikų vilniečiams teks palaukti, mat nuo kitų metų įsigaliojančios ES direktyvos draus vežti neapdorotą dumblą į ūkininkų laukus, kaip „Vilniaus vandenys“ darė iki šiol. Paklaustas, kur bus dedamas susikaupęs dumblas, V.Kisielis tvirtino, jog bendrovė imsis laikino sprendimo: „Pirksime didesnį kalkių kiekį, paruošime dumblą ir vešime į laukus, nes direktyva draus taip elgtis tik su neparuoštu, neapdorotu dumblu.“

D.Norkaus tvirtinimu, kol bus pastatyta nauja gamykla, ketinama remtis Švedijos pavyzdžiu. „Dumblą kompostuosime tokiose polietileninėse žarnose, todėl dumblas neturėtų skleisti nemalonaus kvapo“, – žadėjo „Vilniaus vandenų“ vadovas.

Jo teigimu, tokią įrangą užtruks pastatyti du ar tris mėnesius, o ji kainuos 600–800 tūkst. Lt. „Kasmet dujų užkardoms tiek išleidžiame, todėl papildomų lėšų neprireiks“, – sakė D.Norkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius