-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 02

Nauja testavimo tvarka privačioms laboratorijoms davė darbo – kreipiasi darbdaviai

Nuo gruodžio 1-osios nepasiskiepijusiems šalies gyventojams nelikus galimybės testuotis punktuose, testavimo apimtys persikėlė į privačias laboratorijas. Jų atstovai pastebi, jog gerokai didesnis susidomėjimas juntamas iš darbdavių, įvairių įmonių, kurios nori testuoti savo darbuotojus taip sutaupydamos laiko ir neretai darbuotojų lėšų.
COVID-19 tyrimai
COVID-19 tyrimai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Antėjos“ laboratorijos atstovė Viktorija Endriukaitė 15min informavo, jog keletą dienų prieš šalyje įsigaliojant su testavimu susijusiems pokyčiams laboratorija pajuto didesnį susidomėjimą greitojo antigeno testais.

„Išryškėjo nauja tendencija – atsiranda vis daugiau klientų, kurie registruojasi keliems testams į priekį. Su kai kuriomis įmonėmis sudarome sutarimus, pagal kuriuos nuo koronaviruso tirsime jų darbuotojus. Profilaktinis ir savikontrolinis darbuotojų testavimas privačiose laboratorijose ir toliau vyks tokia pačia tvarka, tiesiog vienus darbuotojus registruos darbdavys, o kiti – registruosis individualiai“, – komentavo V.Endriukaitė.

„Yra labai ženklus pajudėjimas, nes testuojančiųjų labai pagausėjo“, – 15min sakė Uosto poliklinikos atstovė.

Klinikos „InMedica“ vykdančioji direktorė Laura Penikienė 15min teigė, jog pajuto darbdavių sujudimą.

„Kiek suaktyvėjo įmonių (darbdavių) domėjimasis, kurie suinteresuoti užtikrinti nenutrūkstamą ir savalaikį testavimą. Šiuo atveju darbdavys testavimą ir apmoka. Pavienių pacientų testavimosi didelio aktyvumo kol kas nėra, galbūt šiek tiek“, – sakė vadovė.

Testavimo paslaugą įmonėms klinika teikia jau daugiau nei metus. Kai kurios įmonės apmokėjo testus ir organizavo šią paslaugą savo darbuotojams ir tuo laikotarpiu, kai testavimas mobiliuose punktuose buvo nemokamas – kad darbuotojams būtų patogiau, greičiau, sugaištų mažiau laiko ar nebūtų atitraukti nuo darbo procesų.

L.Penikienė atkreipia dėmesį, jog, pacientams baiminantis dėl testavimo kainų kėlimo, klinika savo testų kainas kol kas paliko tokias pačias.

„Didėjant apimtims, matome galimybę kaip tik jas mažinti, ką kaip tik ir padarėme su kiekybiniu antikūnų tyrimu – nuo gruodžio mėnesio jo kainą sumažinome iki 15 eurų, nes tai padaryti leido naujos reagentų kainos ir kitų laboratorijos darbo organizavimo sąnaudų sumažinimas“, – sakė vadovė.

Serologiniai COVID-19 kraujo tyrimai (greitasis testas) įmonėje kainuoja 17 eurų. 2019-nCoV RNR tyrimas tikralaikės PGR metodu (mėginys imamas iš nosiaryklės) – 75 eurus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./COVID-19 tyrimai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./COVID-19 tyrimai

SARS-CoV-2 kokybinis antigeno nustatymas iš nosiaryklės – 26 eurai. Tyrimų kainos laboratorijose labai panašios.

Laboratorijos „Affidea Lietuva“ atstovė Austėja Simanavičiūtė taip pat patvirtino, jog stipriai pagausėjo testavimu besidominčių įmonių, norinčių atlikti tyrimus savo darbuotojams.

„Darbdaviai darosi vis sąmoningesni ir rūpinasi savo darbuotojų sveikata, šiuo atveju taip pat padeda darbuotojams prisitaikyti prie pasikeitusios tvarkos“, – teigė A.Simanavičiūtė.

Didelio tyrimų skaičiaus pagausėjimo iš privačių asmenų laboratorija nepajuto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius