Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 17

Nauja tvarka sukėlė iki jos sugrįžusių ir besiizoliuojančių pykčio bangą: kompromisas rastas

Daugiau kaip metus gimtojoje Klaipėdoje nebuvusi ir artimųjų nemačiusi Agnė (vardas pakeistas) nepaisant koronaviruso situacijos nusprendė iš Didžiosios Britanijos sugrįžti namo. Toks ilgas laikas nematant artimųjų tapo per sunkus. Šiuo metu mergina laiką leidžia saviizoliacijoje. Jai „pasisekė“ sugrįžti šeštadienį, o štai jau pirmadienį įsigaliojo atnaujinta saviizoliacijos tvarka, leidžianti izoliaciją sutrumpinti iki dešimties dienų. Pradėjusi aiškintis situaciją mergina pasijuto tarsi pinklėse. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ir Karštoji linija sulaukė begalės panašių skambučių iš žmonių, kurie sugrįžo likus kelioms dienoms iki naujos tvarkos įsigaliojimo.
Koronaviruso karštoji linija 1808
Koronaviruso karštoji linija 1808

Mergina 15min pasakoja skristi namo nepabūgusi. Lėktuve vos 40 žmonių ir šie išmėtyti šachmatų principu. Kelionėje dėvėjo kaukę, laikėsi visų higienos reikalavimų. Labiausiai sako norėjusi pamatyti savo mamą, prislėgtą rūpesčių. Žinojo, jog dešimt dienų turės izoliuotis. Be to, jaučia rankos skausmus ir vylėsi galiausiai pasirodyti gydytojui.

„Mama mano medikė, ji nebijo. Aš buvau viena kambary, kol pasidarėm testą. Ir visada su kauke, kol kažko kartu reikėjo trumpam. Yra parašyta NVSC, kad galima atskirame kambaryje izoliuotis, vengti kontakto per 2 metrus “, – pasakoja ji.

Mergina apsidžiaugė Sveikatos apsaugos ministerijos paviešinta informacija, jog galės pasinaudoti sutrumpinta saviizoliacijos galimybe. Juolab, kad pirmasis koronaviruso testas ją jau pasiekė, jis neigiamas.

„Tiems asmenims, kuriems izoliacija grįžus iš užsienio paskirta anksčiau nei rugsėjo 14 dieną, galima kreiptis į NVSC, jeigu yra praėjusios aštuonios izoliacijos dienos ir žmogus turi neigiamą koronaviruso testo atsakymą. Tada NVSC specialistai priims sprendimus kiekvienu atveju, ar leisti baigti izoliaciją anksčiau“, – skelbė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovas.

Pradėjus domėtis nuo skirtingos informacijos ėmė suktis galva. Mergina sako supratusi, jog tai, kas skelbiama viešumoje, nebūtinai bus išgirsta kitoje karštosios linijos pusėje.

„Kokia betvarkė Lietuvoj... Paskaičiau 15min, kur paaiškino SAM, jog grįžę ir anksčiau gali trumpinti izoliaciją iki 10 dienų. Skambinu vėl į karštą liniją... Tiksliai nežino. Tuo telefonu man išaiškino, kad 8 dieną man reikia padaryti testą ir atsiųsti jiems elektroniniu paštu rezultatą. Pasakė, kad karštoji linija atsisako daryti testus nemokamai. Tada aš turiu daryti privačiai. Paskambinau i vieną kliniką privačiai – jie manęs nepriima, nes aš esu izoliacijoje. Nesvarbu, kad jau turiu neigiamą testą.

Turėtų duoti iš tikrųjų išlipus iš lėktuvo kokį lapą, ką tau daryt ir kada, o išeina, kad turi skambinti po 5 kartus į skirtingus telefonus ir nieko nepasieki. NVSC sakė, kad jie gavo signalą ne vieną, kad karštoji linija atsisako daryti žmonėms testus 8 dieną pagal naują tvarką“, – pasakojo Agnė. Mergina sako jau seniau įsigijusi bilietus sugrįžti namo šv. Kalėdoms, tačiau svarstanti, jog esant tokiai situacijai kelionę teks atidėti.

Rastas kompromisas

Karštosios linijos koordinatorė Neringa Pakarskienė ketvirtadienį informavo, jog šiandien vykusio posėdžio metu NVSC patikino, jog kiekvienas žmogus, nepriklausomai nuo grįžimo į Lietuvą datos, gali kreiptis į NVSC ir, jei neturi simptomų, aštuntą dieną gali skambinti bei registruotis testui. Pateikus neigiamą testo rezultatą, saviizoliacijos vietą gali palikti po dešimties dienų.

„Nuo šiandien bendrojo susitarimo principu tikrai registruojame, bet tik tuo atveju, jei žmogus jau yra bendravęs su NVSC. Tai lengvata, kuri apmokama iš valstybės lėšų. Iki šiol buvo numatyta, kad grįžus iš paveiktos šalies buvo galimybė darytis testą vieną kartą, dabar darom išlygas antram testui. Jūsų minėta mergina gali kreiptis ir bus užregistruota“, – patikino N.Pakarskienė.

Moteris neslėpė, jog nuo pirmadienio įsigaliojus pasikeitimams pasipylė lavina skundų, tad ketvirtadienį ieškota kompromiso ir jis surastas.

„Tikrai visko būna, tačiau emocijas užgniaužiam ir dirbam toliau. Nėra malonu, kai įvyksta nesusikalbėjimas ir dėl to nukenčia žmonės, bet dabar viskas aišku“, – sakė koordinatorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius