Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 17 /12:36

Naująją Kauno autobusų stotį planuojama atidaryti kitų metų sausį

Baigiama statyti nauja Kauno autobusų stotis – jos statybą numatoma baigti dar šiemet, o atidaryti – kitų metų sausį.
Kauno autobusų stoties statybos
Kauno autobusų stoties statybos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Mes užsibrėžę, kad sausio 24 dieną turėtų būti stoties atidarymas. Statybininkai turi darbus pabaigti iki metų pabaigos“, – žurnalistams ketvirtadienį aprodydamas beveik baigtą stotį sakė „Kautros“ vadovas Linas Skardžiukas.

Šiuo metu pabaigta daugiau nei 80 procentų visų statybos darbų, liko vidaus apdaila. Pasak „Kautros“ vadovų, iš pradžių norėta stotį gyventojams atverti dar prieš Kalėdas, tačiau šios minties atsisakyta, įvertinus, kad šventinis laikotarpis ir taip būna gana sudėtingas.

Informacija apie keliones bus rodoma realiu laiku

Stotyje keleiviai visą aktualią informaciją matys lauke ir viduje įrengtuose ekranuose. Kaip pasakojo L.Skardžiukas, juose informacija bus rodoma remiantis ne tik tvarkaraščiais, bet ir realiu laiku fiksuojant atvykusius ir išvykstančius autobusus.

„Bus operatyvinė informacija, kuri yra ne pagal grafiką, ne teorinė, bet gyva. Autobusai bus atpažįstami pagal numerius, ši sistema „surišta“ su bilietavimo sistema ir žino, kokio parko, koks autobusas atvažiuoja, koks tai konkrečiai maršrutas ir šią informaciją kompiuteris teiks į visus ekranus“, – sakė jis.

Autobusų stoties patalpose veiks laukiamoji salė, kasos, bagažo saugykla, turizmo agentūra, kavinė. Planuojama įrengti nedidelę biblioteką, iš kurios knygas keleiviai galės laisvai neštis ir į autobusą bei skaityti kelionės metu.

Joje taip pat bus savitarnos kasos, bus įrengta neregiams skirta sistema. Siuntų terminale gyventojai galės būti aptarnauti neišlipdami iš automobilio.

Naujojoje autobusų stotyje bus įrengta požeminė automobilių stovėjimo aikštelė, talpinsianti 190 automobilių ir 100 dviračių. Joje kurį laiką bus galima stovėti nemokamai, tačiau „Kautros“ vadovai pabrėžia, kad ji nebus skirta ilgalaikiam stovėjimui ir norėdami automobilį palikti ilgiau nei valandai ar dviems, vairuotojai turės už stovėjimą mokėti.

Senasis Kauno stoties pastatas, kuris buvo pastatytas dar caro laikais, sumažintas iki jo originalaus dviejų aukštų dydžio, taip atkuriant autentišką pastato siluetą. Jame įsikurs biurai ir restoranas.

Investicija ilgiau nei dešimtmečiui

Vykdomų statybų vertė sieks apie 9 mln. eurų. „Kautros“ vadovai pripažįsta, kad tai investicija ilgiems metams, o kadangi pati stotis pelno negeneruoja, statybos įmanomos tapo dėl bendradarbiavimo su prekybininkais.

„Sudėtinga atsakyti, per kiek laiko (atsipirks – red.). Taip, mes bandėme tam tikrus skaičiavimus daryti. Čia, galiu pasakyti, labai ilgalaikė investicija ir ji yra ne dešimt metų, ne penkiolika“, – BNS sakė „Kautros nekilnojamojo turto“ vadovas Mindaugas Platūkis.

Dalis stoties patalpų yra išnuomota „Rimi“ – ji čia įrengs savo parduotuvę bei rūpinsis nuomininkų paieška. L.Skardžiuko žiniomis, šiuo metu visas prekybos plotas naujajame stoties pastate yra išnuomotas.

„Dėl ko šis visas projektas ir gimė – bendradarbiavimas su prekybininkais. Tikrai, jeigu nebūtų visų šitų parduotuvėlių, nebūtų ir stoties, – sakė „Kautros“ vadovas. – Pati stotis negeneruoja biznio, ji yra išlaidų centras, bet be stoties gyventi mes negalime.“

Kauno stotis, pasak jo, yra didžiausią srautą Lietuvoje turinti autobusų stotis.

„Čia daugiau vyksta keleivių negu Vilniuje – nors Vilnius ir sostinė, Kaunas yra tranzitinis. (...) Vilniuje yra apie 500 autobusų per dieną, čia – 700 autobusų per dieną. Kauno stotis šiuo metu pagal srautą yra didžiausia stotis“, – sakė L.Skardžiukas.

Pasak jo, autobusų bilietų kainoms naujosios stoties statybos įtakos neturės.

Naujojoje stotyje autobusai turės šiek tiek mažiau vietos: įrengta mažiau aikštelių, mažesnė stovėjimo erdvė autobusams. Tačiau, „Kautros“ vadovo teigimu, visi jie stoties teritorijoje sutilps.

Stoties peronas apskaičiuotas 10 tūkst. žmonių srautui per parą, jame bus 21 įlaipinimo aikštelė, galėsianti per parą aptarnauti 600 autobusų.

Pernai rugpjūtį rekonstrukcijai uždarius Kauno autobusų stotį, ji išsikėlė prie netoliese esančio prekybos centro „Akropolis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius