Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 10 15

Naujajam Seimui – Vytauto Landsbergio statuso klausimas

Po pirmojo Seimo rinkimų turo ryškėjantys būsimos valdančiosios koalicijos kontūrai leidžia daryti prielaidą, kad iš mirties taško pajudės projektai, kuriais siūloma Vytautą Landsbergį pripažinti buvus valstybės vadovu - kadenciją baigiančiame parlamente tokias iniciatyvas žlugdė skeptiškas valdančiųjų požiūris, šeštadienį rašo „Lietuvos žinios“.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas teigė neabejojantis, kad būsimajame Seime bus mėginimų rasti problemos sprendimą, o Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vienas lyderių Saulius Skvernelis svarstė, kad jei tokia iniciatyva naujajame Seime atsirastų, ji veikiausiai būtų įgyvendinta. „Bet kuriuo atveju teisinius dalykus reikia sutvarkyti“, – dienraščiui sakė jis.

Apskaičiuota, kad V.Landsbergio apsauga per metus kainuoja apie 272 tūkst. eurų.

Šiuo metu galiojantis Vadovybės apsaugos įstatymas numato, kad vadovybė, kuriai garantuojama valstybės apsauga, yra prezidentas, Seimo pirmininkas, premjeras ir asmenys, laikinai einantys minėtas pareigas. Konstitucinis Teismas 2002 metų birželį paskelbė, kad 1990-1992 metais dirbusios Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko statusas nėra tapatus 1992 metais Konstitucijoje įtvirtinto prezidento, kaip valstybės vadovo, statusui. Konstitucijos sergėtojai pabrėžė, kad prezidento, kaip valstybės vadovo, teisinis statusas yra individualus ir skiriasi nuo visų kitų valstybės pareigūnų teisinio statuso.

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko pareigas V.Landsbergis ėjo 1990-1992 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius