Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2008 11 23

Naujajame Seime – penktadalis milijonierių

Šią savaitę pradėjusiame dirbti naujajame parlamente kol kas milijonierių yra mažiau nei buvo kadenciją baigusiame Seime.
Seimas
Seimas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Dabartiniame parlamente posėdžiauja beveik 30 milijonieriais save galinčių vadinti politikų. Tuo metu lapkričio 17-ąją darbą baigusiame Seime buvo 43 turtuoliai.

Pagal turto ir pajamų deklaracijas, kurias politikai pateikė Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) registruodamiesi kandidatais į Seimo narius, matyti, kad beveik pusę milijonierių sudaro naujokai.

Kadangi kandidatai į parlamentarus pateikė asmenines turto ir pajamų deklaracijas, jų šeimos turtas bei piniginės lėšos gali būti didesnės.

Remiantis VRK pateiktomis ir viešai skelbiamomis deklaracijomis, turtingiausias Seimo narys yra Darbo partijos (DP) lyderis Viktoras Uspaskichas. Jis deklaravo turįs privalomo registruoti turto, vertybinių popierių, meno vertybių ir piniginių lėšų už 47,87 mln. litų. Be to, jis dar yra suteikęs 1,4 mln. litų paskolą.

Antrąją vietą pagal turtus užima į Liberalų ir centro sąjungos frakciją įstojęs buvęs socialdemokratas Valdemaras Valkiūnas. Jo turtas ir piniginės lėšos siekia 34,355 mln. litų.

Tarp turtingiausiųjų Seimo narių – ir trys socialdemokratai. Du iš jų parlamento senbuviai – Bronius Bradauskas, su žmona turintis per 18 mln. litų turto bei lėšų, bei Jonas Jagminas. Jo šeima už praėjusius metus deklaravo 17 mln. litų.

Trečiasis – į Vilnių iš Šiaulių atvykęs Andrius Šedžius. Jo deklaracijoje – per 11 mln. litų. Tačiau parlamentaras turi ir nemažai skolų – 8,5 mln. litų.

Remiantis VRK pateiktomis ir viešai skelbiamomis deklaracijomis, turtingiausias Seimo narys yra Darbo partijos (DP) lyderis Viktoras Uspaskichas.

Šios kadencijas Seime dirba ir dvi milijonierių šeimos. Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas deklaravo turto ir pinigų už 3 mln. litų, jo žmona Inga Valinskienė – už 2,9 mln. litų. Jie abu taip pat deklaravo, kad yra pasiskolinę po 1,16 mln. litų.

Liberalo Kęstučio Glavecko sąskaitoje – 1,649 mln. litų, jo žmonos konservatorės Rūtos Rutkelytės – 9,7 mln. litų.

Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Artūras Zuokas savo turtą, akcijas, vertybinius popierius ir lėšas įvertino 4,978 mln. litų.

Seimo milijonierių būrį papildė Mantas Adomėnas (2,2 mln. litų), Vincas Babilius (2,05 mln.), Asta Baukutė (2,3 mln.), Kęstas Komskis (1,15 mln.), Aleksandras Sacharukas (1 mln.), Žilvinas Šilgalis (1,8 mln.), Rokas Žilinskas (1 mln.).

Be to, parlamentarais perrinkti daugiau nei milijoną litų turto ir pinigų turintys Vytautas Galvonas, Arminas Lydeka, Dangutė Mikutienė, Juozas Palionis.

Nors pagal kandidatų deklaracijas milijonieriais vadintis negali, bet sudėjus jų ir sutuoktinių turtą į šį titulą gali pretenduoti Vytautas Bogušis, Virginija Baltraitienė, Jonas Ramonas, Remigijus Ačas, Dailis Barakauskas, Valentinas Bukauskas, Vydas Gedvilas, Bronius Pauža.

Tuo metu skurdžiausiai atrodo Tautos prisikėlimo partijos nario Sauliaus Stomos turto ir pajamų deklaracija. Politikas tvirtina neturįs jokio privalomo registruoti turto, vertybinių popierių, bet neturi ir skolų. Jo santaupos sudaro 1307 litus.

Turto neturintis nurodė ir „darbietis“ Vytautas Gapšys. Jo piniginės lėšos siekia 20 tūkst. litų, bet 6 tūkst. litų jis turi negrąžintos skolos.

1999 metais į Seimą buvo išrinkti 2, 2000 metais – 13, 2004 metais – 28 milijonieriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius