Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 13

Naujakurystės džiaugsmą gausiai kretingiškių šeimai aptemdė gaisro pavojus

Šią žiemą gavę socialinį būstą – alytnamį Kartenos seniūnijoje, Lubių kaime, 29-erių Rasos ir 37-erių Edmundo Šilauskų šeimyna, auginanti 6 vaikus, nesuspėjo nė pasidžiaugti savo naujais namais: prabėgus porai savaičių po atsikraustymo, naujakuriai vos nesupleškėjo nuo netvarkingų elektros laidų.
Degantys elektros laidai vos nesukėlė gaisro tik dvi savaites naujakurystės nuotaikomis tepagyvenusiai Rasos Šilauskienės šeimai.
Degantys elektros laidai vos nesukėlė gaisro tik dvi savaites naujakurystės nuotaikomis tepagyvenusiai Rasos Šilauskienės šeimai. / „Pajūrio naujienų“ nuotr.

Prijungė daug prietaisų

„Pajutome smarvę viršuje – užbėgę pamatėme svylant laidus. Laimė, kad vyras tuo metu buvo namie ir žinojo, ką reikia daryti, – išsyk puolė išjunginėti prietaisus, kad neįsipliekstų ugnis“, – pasakojo R.Šilauskienė, rodydama sienoje pajuodusių laidų žymes.

Šeimai atsikraustant, moters žodžiais, sienos buvusios išklijuotos tapetais, – dabar teks juos draskyti, nes seniūnija ketina sutvarkyti elektros instaliaciją.

Kartenos seniūnės pavaduotoja Genutė Petrauskienė teigė, jog jau suskaičiuota, kad elektros instaliacijos atnaujinimas visame name kainuos 1,8 tūkst. Lt. Pinigų bus skirta iš Kretingos rajono savivaldybės socialinio būsto remontui skirtų lėšų.

„Paaiškėjo, jog ankstesnė elektros instaliacija neatlaikė apkrovų, nes šeima vienu metu buvo prisijungusi nemažai buitinių prietaisų. Dabar elektra bus sutvarkyta taip, kam šeima normaliai galėtų naudotis visais reikalingais prietaisais“, – tvirtino G.Petrauskienė.

Daugiavaikė motina neslėpė, kad namuose turi viską, ko reikia: skalbyklę, dujinę viryklę, šaldytuvą, kompiuterį ir net 3 televizorius.

Aprodydama naujai paskirtą būstą – dviaukščio namo apačioje yra virtuvė ir 3 kambariai, viršuje – 2 kambariai, – R.Šilauskienė juo džiaugėsi, o kartu neslėpė apmaudo, kad šią žiemą šeimai gyventi tenka labai susispaudus. Nėra tualeto, dušo kabina išdraskyta – išpjaustyti visi vamzdžiai.

Kambariai apšildomi krosnimis, bet šios apgriuvusios, virtuvėj, moteris sakė, tekę užtaisyti kamino skyles. Būsto laukė 7 metus

Gausios R. ir E. Šilauskų šeimynos būstas – jaukus ir kuklus, kvepiantis virtuvėje palei krosnį išdžiaustytais kūdikio drabužėliais. Jaunoji šeimininkė švaros reikalauja ir iš savo atžalų – daiktai jų kambariuose sudėlioti tvarkingai, tačiau dėl šaltų patalpų iš mokyklos grįžusi šeimyna spiečiasi didžiajame kambaryje.

Vyriausiai R.ir E. Šilauskų atžalai Gabrielei – 14, Gintarei – 12, dvyniams Laurynui ir Edmundui – po 10, Erikai – 7, o mažiausiai Vakarei praėjusį savaitgalį sukako vos vieneri.

Moteris neslėpė, jog dėl Erikos negalios ji pati kol kas negalinti įsidarbinti – mergaitei atlikta viena širdies operacija, dabar laukiama kitos.

Jų šeima iš pradžių glaudėsi pas Edmundo tėvus Padvarių kaime, o pastarąjį laiką gyveno bendrabutyje prie Žiemos sodo, kur Edmundas ir dirba. Socialinio būsto eilėje šeima laukė 7 metus.

„Jau pernai mums siūlė kraustytis į kaimą – kažkaip nesiryžome, vyresnieji vaikai nenorėjo. Bet vos spėjome persikraustyti, vaikai dar tą pačią dieną kaime naujų draugų susirado“, – teigė R.Šilauskienė.

Tikrųjų tėvų nepažino

Jauna moteris sakė mananti, jog gausią jųdviejų su vyru šeimą lėmė tai, kad Edmundas kilęs iš 5 vaikų. Ji ištekėjo labai anksti, nes troško turėti savo šeimą. Savo tikrųjų tėvų ji nepažinojo – jas abi su seserimi Aušra įsivaikino padvariškiai Alma ir Juozas Paulauskai.

„Buvau vos 2,5 metų, kai įsivaikino, ir esu laiminga, nes mano įtėviai – patys geriausi pasaulyje. Patys 2 savo vaikus augino ir dar mus priglobė. Juos ligi šiol vadinu tėčiu ir mama. Dėl to nieko apie savo biologinius tėvus nežinau, o ir nenoriu žinoti. Žinau tik, kad iš viso buvome 6 vaikai – dar 4 broliai, bet 2 iš jų jau mirę“.

Jos tėtis Juozas, sakė Rasa, jau yra pasirengęs kibti į namo remontą, pavasarį ketina pastatyti šiltnamį. „Auginsime pomidorų, agurkų ir visko, ko reikia šeimai. Jau užsisakėme triušių“, – moteris tvirtino, jog jau yra auginę ožkų, vištų, kiaulių, tad jau šią vasarą nori užsiauginti sveiko maisto, juolab kad bendros jų šeimos pajamos negausios – 2 tūkst. Lt.

Alytnamio būklė patenkino

Šiuo metu socialinio būsto Kretingos rajone laukia apie 300 asmenų. Kretingos rajono savivaldybė būstą perka už Vyriausybės paskirtas tikslines lėšas – pernai tam buvo skirta 235 tūkst. Lt. Pernai Savivaldybė įsigijo 3 būstus – 1 gyvenamąjį namą ir 2 butus.

R.ir E.Šilauskų šeimai skirtas gyvenamasis namas su ūkiniais pastatais bei 25 a žemės sklypu buvo nupirktas už 95 tūkst. Lt. Dar nupirktas butas Kretingos mieste, kainavęs 70 tūkst. Lt, ir butas Salantuose už 64 tūkst. Lt.

Anot Kretingos rajono savivaldybės Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus vyriausiosios specialistės Jolitos Jasinskienės, dar neaišku, kiek lėšų socialiniam būstui bus skirta šiemet – konkreti suma paaiškės tik birželį.

„Kai pinigai socialiniam būstui skiriami, sudaroma pirkimo komisija ir skelbiamas konkursas. Po to komisija važiuoja apžiūrėti ir atrinkti geriausius iš pasiūlytų būstų. Pardavėjas kviečiamas į derybas, jei reikia, jis atlieka būtinąjį remontą“, – socialinio būsto pirkimo tvarką apibūdino J.Jasinskienė.

Būsto pirkimo komisijai vadovaujanti Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Danutė Skruibienė nurodė pagrindinius kriterijus, pagal kuriuos perkamas socialinis būstas: „Jo pasirinkimą lemia statybos metai – prioritetas teikiamas naujesniam būstui; jeigu perkamas namas, atsižvelgiama, ar yra ūkinių pastatų, apžiūrima, ar tvarkingos grindys, lauko durys. O taip pat daug nulemia ir mažiausia pasiūlyto būsto kaina“.

D.Skruibienė patikino, jog komisijai alytnamio Lubių kaime būklė atrodė patenkinama, o dėl elektros instaliacijos, anot jos, negali būti garantijos: „Juk ir tvarkingame name begyvenant iškyla pavojų. Anksčiau tame name gyveno vyresnio amžiaus žmonės, natūralu, kad jie nenaudojo daug elektros, bet kai atsikraustė jauna šeima, prietaisų padaugėjo, ir senoji instaliacija neatlaikė“, – mano D.Skruibienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius