-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 05 16

Naujam prezidentui – nuo rezidencijos iki asmeninių gydytojų

Liepos mėnesio pradžioje šalies vairą iš Dalios Grybauskaitės perimsiantis naujasis prezidentas gaus ne tik atlyginimą, bet ir specialų valstybinį aprūpinimą. Jam bus skirta rezidencija prestižiniame sostinės Turniškių rajone, apsauga, asmeniniai gydytojai, atsiskaitytinai ir neatsiskaitytinai padengiamos šalies atstovavimo išlaidos.
D.Grybauskaitė apžiūrėjo būsimąją rezidenciją
D.Grybauskaitė apžiūrėjo būsimąją rezidenciją / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai, koks valstybinis aprūpinimas priklauso valstybės vadovui, numato Prezidento įstatymas. Jis taip pat reglamentuoja materialines ir socialines garantijas, kurias gauna kadenciją baigę prezidentai.

Žada palikti Turniškes

Lietuvos prezidentui skiriama rezidencija Vilniuje. „Prezidentiniame kvartale“ Turniškėse yra trys valstybės vadovų rezidencijos.

Vienoje šiuo metu gyvena D.Grybauskaitė, kitoje – kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Įvažiavimas į Turniškių rezidencijas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Įvažiavimas į Turniškių rezidencijas

Trečioji rezidencija keletą metų stovi tuščia. Anksčiau joje gyveno a.a. prezidentas Algirdas Brazauskas su sutuoktine Kristina. Ji Turniškėse esančią rezidenciją buvo priversta palikti po bylinėjimosi su Prezidento kanceliarija.

Kaip informavo prezidentės Spaudos tarnybos atstovai, D.Grybauskaitės rezidencijos išlaikymo išlaidos 2017 metais siekė 5589 eurus, o 2018 metais – 5806 eurus.

Nors įstatymas numato, kad kadenciją baigusiam prezidentui pageidaujant panaudos pagrindais jam suteikiamas būstas, D.Grybauskaitė yra patikinusi, kad nutrūkus įgaliojimams, išsikraustys iš Turniškių.

Ji yra įsigijusi žemės sklypą Bajoruose ir čia baigia statyti gyvenamąjį namą.

Vietoj specialaus lėktuvo – „Spartan“

Prezidento poreikiams yra skiriami du automobiliai. Įstatyme numatyta, kad prie prezidento valstybinio aprūpinimo priskiriamas ir specialios paskirties lėktuvas.

Tačiau prezidentinio lėktuvo mūsų šalis neturi, prireikus yra naudojamasi karinių pajėgų krovininiu lėktuvu „Spartan“.

15min.lt/Pauliaus Ramanausko nuotr./Lietuvos Karinių oro pajėgų lėktuvas „Spartan“
15min.lt/Pauliaus Ramanausko nuotr./Lietuvos Karinių oro pajėgų lėktuvas „Spartan“

Pagal įstatymą, prezidentui yra skiriami du asmeniniai gydytojai. Juos paskiria sveikatos apsaugos ministras, suderinęs su šalies vadovu. Prezidentui suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas apmoka Prezidento kanceliarija.

Prezidentui ir jo šeimos nariams yra suteikiama valstybės apsauga. Šalies vadovą, jo rezidenciją saugo Vadovybės apsaugos departamento (VAD) pareigūnai.

Alga – 9515 eurų „ant popieriaus“

Taip pat valstybė padengia prezidento atstovavimo išlaidas šalies viduje ir lankantis užsienio valstybėse. Pagal tarptautinę diplomatinę praktiką šios išlaidos apmokamos atsiskaitytinai.

Kartu šalies vadovui kas mėnesį neatsiskaitytinai yra skiriami 25 procentai nuo mėnesinio darbo užmokesčio.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai popiežiaus vizito metu
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai popiežiaus vizito metu

Pavyzdžiui, D.Grybauskaitės vidutinis atlyginimas pirmąjį šių metų ketvirtį siekė 9515 eurų neatskaičius mokesčių. Vadinasi, atstovavimo išlaidoms šalies viduje ir užsienyje jai neatsiskaitytinai kas mėnesį skiriama beveik 2380 eurų.

Prezidento atlyginimas, kaip numato įstatymas, yra lygus valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos 55 baziniams dydžiams. 2019 metais šis dydis yra 173 eurai. Šalies vadovo alga – 9515 eurai iki mokesčių.

Tam tikros garantijos suteikiamos ir prezidento sutuoktiniui arba jį lydinčiam asmeniui.

Jeigu jis dirba, valstybiniame ir diplomatiniame protokole nustatytoms funkcijoms atlikti yra atleidžiamas nuo darbo ir už tą laiką jam darbo užmokestį, ne mažesnį už asmens gaunamą vidutinį, moka Prezidento kanceliarija.

Prezidento sutuoktiniui ar jį lydinčiam asmeniui atstovavimo išlaidos šalies viduje ir lankantis užsienio valstybėse apmokamos pagal tarptautinę diplomatinę praktiką atsiskaitytinai.

Taip pat sutuoktiniui reprezentacinėms išlaidoms mokama 15 procentų prezidento mėnesinio darbo užmokesčio dydžio išmoka neatsiskaitytinai kas mėnesį. Šiuo metu išmoka sudarytų apie 1427 eurus.

Garantijos nutrūkus įgaliojimams

Materialinės bei socialinės garantijos suteikiamos ir nutrūkus prezidento įgaliojimams. Kadenciją baigusiam prezidentui yra skiriama ir mokama valstybinė renta.

Prezidento valstybinės rentos įstatyme numatyta, kad šiemet ši išmoka siekia 38,79 proc. nuo prezidento darbo užmokesčio per mėnesį. Tai sudaro apie 3690 eurų. Šią rentą moka Prezidento kanceliarija.

Asmeninio albumo nuotr./Alma ir Valdas Adamkai
Asmeninio albumo nuotr./Alma ir Valdas Adamkai

Kadenciją baigusiam prezidentui užtikrinamas aptarnaujantis personalas ir transportas. Aptarnaujančio personalo pareigybių ir transporto priemonių skaičių Prezidento kanceliarijos teikimu tvirtina Vyriausybė.

Taip pat kadenciją baigusiam prezidentui suteikiama VAD pareigūnų apsauga. Pageidaujant – panaudos pagrindais suteikiamos gyvenamosios patalpos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius