Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 10

Naujame medžioklės sezone bus galima sumedžioti 341 vilką: 59 daugiau nei pernai

Šiame vilkų medžioklės sezone bus galima sumedžioti 341 vilką: tai 59 daugiau nei praėjusį sezoną, kai buvo nustatytas 282 vilkų sumedžiojimo limitas.
AFP-Scanpix nuotr.
Vilkai
Temos: 2 Vilkas Medžioklė

Kaip antradienį pranešė Aplinkos ministerija, ministras Simonas Gentvilas pasirašė įsakymą, kuriuo minėtas limitas nustatomas medžioklės sezono metu nuo spalio 15 dienos iki kitų metų kovo 31 dienos.

Taip pat šiemet padidintas prieaugio koeficientas, pagal kurį apskaičiuojami medžioklės limitai, taip nuspręsta stebint populiacijos augimą.

Pasak ministerijos, sprendimas dėl vilkų medžioklės limito priimtas atsižvelgus į vilkų populiacijos būklės stebėsenos duomenis, rūšies apsaugos poreikius ir moksliniais tyrimais apskaičiuotą vilkų šeimų skaičių.

Siekiant, kad vilkai būtų medžiojami proporcingai jų natūraliai gausai, limito nesiūloma skirstyti rajonais.

Pasak ministerijos, rengiant projektą iš esmės remtasi 2022-2023 metais sumedžiotų vilkų genetiniais ir produktyvumo tyrimais, kuriuos atliko Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Žemės ūkio akademijos mokslininkai.

„Atlikti tyrimai rodo, kad vilkų šeimų skaičius auga: Lietuvos teritorijoje vilkų šeimų yra ne mažiau kaip 91. Pagal Vilko apsaugos planą jeigu vilkų yra daugiau kaip 62 šeimos, populiacijos naudojimas planuojamas taip, kad būtų užtikrintas jos tolygus sumažinimas ir išlaikymas 32–62 šeimų ribose“, – teigiama pranešime.

Ministerijos teigimu, nustatomas sumedžiojimo limitas, kuris lygus metiniam prognozuojamam populiacijos prieaugiui arba didesnis, pasikonsultavus su nepriklausomomis mokslo ir kitomis suinteresuotomis institucijomis, ar siūlomas nustatyti limitas nesutrukdys pasiekti vilkų populiacijos apsaugos ir valdymo ilgalaikio tikslo.

Planuojant sumedžiojimo limitą, VDU mokslininkai rekomendavo atsižvelgti ir į tai, kad pastaraisiais metais atliekami vilkų populiacijos genetiniai, amžiaus, reprodukcijos ir pasiskirstymo tyrimai rodo stabilią arba gerėjančią populiacijos būklę bei didėjantį vilkų skaičių.

Pastaruosius keturis medžioklės sezonus nustatant sumedžiojimo limitą, besiveisiančių šeimų skaičius buvo dauginamas iš kaimyninėse šalyse nustatyto prieaugio vidurkio – 3,25, tačiau, naudojant šį perskaičiavimo koeficientą, visą šį laikotarpį buvo stebimas vilkų populiacijos augimas.

Pasak ministerijos, tikėtina, kad prieaugio vidurkis 3,25, kuris buvo nustatytas šiauresnėse šalyse, neatitinka geresnėse gamtinėse sąlygose besiveisiančios vilkų populiacijos būklės.

Kad būtų galima sustabdyti tolimesnį vilkų populiacijos augimą, VDU mokslininkai siūlė šiemet atsargiai didinti prieaugio vidurkio koeficientą, naudojamą šio medžioklės sezono sumedžiojimo limitui apskaičiuoti, iki 3,75.

Pokytis po siūlomo prieaugio vidurkio koeficiento koregavimo bus stebimas ir šis koeficientas bus atitinkamai koreguojamas nustatant vilkų sumedžiojimo limitą kitais metais.

Išnaudojus vilkų sumedžiojimo limitą sezonui, jis nutraukiamas anksčiau. Ankstesnis vilkų medžioklės sezonas dėl šios priežasties baigėsi kovo 2 dieną.

Pagal Medžioklės taisykles, vilkų sumedžiojimo limitą tvirtina aplinkos ministras, remdamasis Vilko apsaugos plane nustatytais principais, kad būtų užtikrinta palanki vilko rūšies apsaugos būklė.

Vilkų ūkiniams gyvūnams daroma žala pastaraisiais metais panaši. Iki 2023 metų rugsėjo 12 dienos atlyginant vilkų ūkiniams gyvūnams padarytą žalą išmokėta 112 908 eurų, iki 2022 metų rugsėjo 20 dienos – 127 137 eurų, 2021 metais – 100 401 eurų kompensacijų ūkinių gyvūnų augintojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius