-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 04 11

Nauji merai nežino, kaip vykdyti nurodymą STT „rentgenu“ peršviesti vicemerus ir administracijos direktorius

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) įsakmus raginimas naujiesiems merams pasirūpinti, kad būsimieji vicemerai ir administracijos direktoriai būtų patikrinti „nuodėmių kartotekoje“, daliai merijų gresia paralyžiumi, rašo „Lietuvos žinios“.
STT pastatas
STT pastatas. / „Scanpix“ nuotr.

Naujieji savivaldybių merai suka galvas, kaip įvykdyti prieš devynerius metus Seimo priimto įstatymo nuostatas, apie kurių egzistavimą jiems netikėtai priminė STT.

Prieš mėnesį krašto merijoms išsiuntinėtuose raštuose STT atkreipė dėmesį, kad pagal Korupcijos prevencijos įstatymą išrinktieji merai savo vicemerų ir administracijos vadovų biografijas privalo patikrinti STT.

Merus piktina ne pati „rentgeno“ – privalomo ar ne – būtinybė, o tai, kad įstatymai nenumato konkrečios tokios patikros procedūros. Kadangi ji užtrunka kelias savaites, neaišku, kada reikia kreiptis į STT – prieš skiriant ar jau paskyrus vicemerus bei administracijų vadovus. Juolab kad ne vienoje savivaldybėje koalicijos buvo sulipdytos ar lipdomos naktį prieš pirmąjį tarybos posėdį.
 

Anot STT, sprendimas kreiptis į tarnybą turėtų būti priimtas, kai savivaldybės tarybai pasiūlomi ar pristatomi kandidatai į vicemerus. Paskirti jie gali būti tik sulaukus STT informacijos. Tai reiškia, kad per pirmąjį savivaldybės tarybos posėdį pristačius kandidatus, dar mėnesį reikėtų laukti patikros duomenų ir tik tuomet skirti vicemerą ir administracijos vadovą bei pavaduotoją.

„Pirmiausia paskyrėme pareigūnus, tada atsirado pagrindas kreiptis“, – sakė Zarasų rajono meras konservatorius Arnoldas Abramavičius, pasiūlęs, kad drauge būtų patikrinta ir jo kandidatūra.
Anot Zarasų mero, net ir sulaukus iš STT neigiamos informacijos, imtis kokių nors veiksmų prieš tuos pareigūnus tarybos niekas neįpareigoja.

„Iš anksto buvome numatę rimtus kandidatus ir atspėjome šimtu procentų. Į STT kreipėmės prieš porą savaičių, tačiau iki šiol nieko negavome“, – LŽ sakė Rietavo meras liberalcentristas Antanas Černeckis.

Kad neliktų dviprasmybių, mero nuomone, įstatymą būtina skubiai taisyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius