Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 09 02

Nauji mokslo metai Vilniaus mokyklose: vienos statybininkus jau išlydėjo, kitos jų dar laukia

Naujieji mokslo metai šiemet Vilniaus mokyklose prasidės be statybininkų. Bent jau taip mokykloms buvo pažadėta. Paskutinės vasaros dienos tose mokyklose, kuriose vyko didžiausi remonto darbai, praėjo valant statybininkų paliktas dulkes. Ir tik keturios sostinės mokyklos tebegyvena laukimu – jose statybininkai pradės šeimininkauti mokslo metams gerokai įsibėgėjus.
Statybininkai
Vilniaus mokyklose rugsėjo 1 diena bus švenčiama be statybininkų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šią vasarą Vilniuje buvo rekonstruojamos ir modernizuojamos 22 ugdymo įstaigos, dar 12-oje – buvo atliekami remonto darbai. Iš viso šiemet mokyklų ir lopšelių-darželių rekonstrukcijai skirta 52,2 mln. Lt, iš jų – 29,2 mln. Lt yra Europos Sąjungos lėšos, 1,2 mln. Lt – Valstybės biudžeto lėšos. Savivaldybė iš savo biudžeto įstaigų atnaujinimui skyrė 22,5 mln. Lt, arba beveik 42 proc. visos sumos.

Savo jauniausiąją dukrą šiemet į pirmąją klasę išleidžiantis sostinės meras Artūras Zuokas teigė, kad visose mokyklose šiemet remontai baigti laiku. „Viską spėjama padaryti laiku, juolab kad mokslo metai prasideda tik rugsėjo 3 dieną. Statybininkai išėjo laiku. Vasaros vidury gavome keturioms mokykloms lėšų iš Klimato kaitos specialiosios programos, ten pradėsime didesnę rekonstrukciją. Tai kapitaliniai darbai, kurie užtruks ilgiau, bus baigiami kitąmet vasarą“, – teigė meras.

Viršuliškių mokyklai – ir remonto, ir sporto aikštyno remontai

Viena iš laimingųjų švietimo įstaigų, į naujuosius mokslo metus žengianti atsinaujinusi, yra Viršuliškių vidurinė mokykla. Jos vadovė Ramutė Mečkauskienė pasakojo, kad darbų atlikta daug, viskas spėta iki rugsėjo pradžios. „Per 2011-2012 metus suremontavome mokyklos sporto aikštyną – krepšinio, tinklinio, žaidimų aikšteles, bėgimo takus, šuoliaduobes, mažojo futbolo lauką. Tam buvo skirta beveik 1,3 mln. Lt. Tai buvo Švietimo ir mokslo ministerijos bei Vilniaus miesto savivaldybės lėšos“, – apie pokyčius mokykloje pasakojo direktorė.

Šią vasarą dirbau statybininke, – sakė R.Mečkauskienė.

Atnaujinta ir pati mokykla: gavus lėšų pagal Europos Sąjungos Sanglaudos skatinimo veiksmų programą (beveik už 3 mln. Lt), taip pat prisidėjus Vilniaus savivaldybei (1,8 mln. Lt) ir ŠMM (230 tūkst. Lt) rekonstruotas mokyklos pastatas. Buvo pakeisti langai, apšiltintas mokyklos stogas, sienos, atnaujintos ir rekonstruotos apšvietimo, šildymo, vėdinimo, vandentiekio, kanalizacijos sistemos, suremontuota valgykla, aktų salė, iš dalies – sporto salė, bendro naudojimo patalpos, tualetai, dalis kabinetų.

„Mokykla pasitiks mokinius visiškai atsinaujinusi. Aišku, tikiuosi, kad programa nebus sustabdyta ir kitais metais savivaldybė skirstydama lėšas atsižvelgs ir galbūt skirs dar pinigų, kad būtų galima pabaigti visų kabinetų remontą“, – vylėsi R.Mečkauskienė.

Saugantis grafitininkų mokyklos pastatas buvo padengtas antigrafitine danga. Anot direktorės, gaila, kad nebuvo skirta lėšų aplinkos tvarkymui, tad to nepadaryta, tik tiek, kiek sutvarkė statybininkai. Pastarieji, direktorės teigimu, pasitaikė išties sąžiningi, dirbo nuoširdžiai. Paklausta, ar pati atostogavo šią vasarą, R.Mečkauskienė tik juokėsi: „Šią vasarą dirbau statybininke“.

Gimnazija Grigiškėse baigta

Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos direktorius Jonas Komičius pasakojo, kad jų mokykla pagaliau praktiškai baigta – turės ir sporto aikštyną. „Tai modernus, naujoviškas aikštynas, tik šiek tiek neatitinka europinių standartų, sumažinta futbolo aikštė, pritaikyta mokyklai“, – šypsojosi direktorius.

Vis dėlto mokyklos bendruomenė labai patenkinta naujuoju aikštynu. Jį dengia dirbtinė danga, tad vaikai čia sportuoti galės ir anksti pavasarį, vos nutirpus sniegui, nereikės klampoti per balas, purvynus.

Darbus finansavo Švietimo ir mokslo ministerija, tai buvo baigiamasis mokyklos statybų etapas. „Mokykla suprojektuota 1995 metais, po metų pradėta statyti ir buvo statoma iki šiol. 1998 metais vieną dalį pabaigė, 2003 metais – sporto sales, 2007 metais – pagrindinį korpusą, o dabar jau ir stadioną. Dabar turėsime beveik viską, tik ieškosime europinių pinigų, nes norime dar įsirengti krepšinio ir tinklinio aikšteles“, – kalbėjo J.Komičius.

Langus keis lapkritį

Mes juk neturime net higienos paso. Nors viduje esame neblogai susitvarkę, yra daug dalykų, kurių patys negalime padaryti, – kalbėjo R.Einoris.

Vienos mokyklos statybininkus jau išlydėjo, kitos dar tik ruošiasi juos sutikti. Keturios Vilniaus mokyklos – Naujininkų, Taikos, Žygimanto Augusto ir katalikiškoji mokykla „Versmė“ – dalyvavo naujoje Klimato kaitos specialiojoje programoje ir birželį jų modernizavimui skirta beveik 11 mln. Lt. Statybininkai į jas ateis dar tik po kelių mėnesių.

„Taikos“ progimnazijos direktorius Rimgaudas Einoris 15min.lt pasakojo, kad kol kas tebevyksta procedūros. Mokyklai pagal programą skirta per 3 mln. Lt, prisidės ir Vilniaus savivaldybė. Artimiausiu metu bus pasirašyta projekto finansavimo sutartis, viešuosius pirkimus vykdo savivaldybės įmonė „Vilniaus vystymo kompanija“. Darbai, kaip tikimasi, galėtų prasidėti spalio pabaigoje-lapkričio pradžioje. Pirmiausia bus keičiasi langai, tai esą netrukdys mokymosi procesui. Projektą pabaigti numatyta kitų metų vasarą.

„Techninis projektas jau yra parengtas. Pagal jį mokykloje bus šiltinamos sienos, stogas, atkasami ir šiltinami pamatai aplink mokyklą, keičiami langai, taip pat ventiliacijos sistema tvarkoma. Mes juk neturime net higienos paso. Nors viduje esame neblogai susitvarkę, yra daug dalykų, kurių patys negalime padaryti“, – sakė R.Einoris.

Direktorius skundėsi, kad stogai kai kur kiauri, lopymas jau nebepadeda. Sienos taip pat nesulaiko šilumos. „Renovacija mums buvo reikalinga kaip oras“, – įsitikinęs „Taikos“ progimnazijos vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius