Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 12

Naujo NATO bataliono Jonavoje laukia ir vietos verslininkai

1000 karių iš skirtingų Europos valstybių šiais metais bus atsiųsti į Ruklą. Miestelyje dislokuojamas naujasis NATO sąjungininkų batalionas. Kariai įsilies ir į Jonavos gyvenimą – vakarieniaus, važinės taksi, naudosis kitomis viešosiomis paslaugomis.
Bėgimas aplink Ruklos miestelį – skirtas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti
Kariai Rukloje / Vaidoto Kavaliausko nuotr.

Jonavoje trūksta pramogų

„Mums tai – gera žinia. Tačiau padidėjusį karių skaičių jaučiame jau nuo praėjusio pavasario. Lankosi amerikiečiai, danai, prancūzai, vokiečiai. Pasakysiu atvirai: ankstyvą pavasarį, kai baras buvo pustuštis, jie padėjo mums išgyventi, padidino apyvartą“, – „Jonavos žinioms“ sakė kavinės „Pavėsis“ vadovė Rytė Rugienė.

Į „Pavėsį“ užsieniečiai kariai, jei jų yra Rukloje, atvažiuoja beveik kasdien. Dieną jie pietauja, o vakarais – leidžia laiką.

Dažnai važiuoja ir į Kauną, į klubus. Savaitgalio vakarais taksi vos spėja važinėti, – pasakojo R.Rugienė.

Pasak R.Rugienės, užsieniečiai kariai laukiami klientai ir dėl to, kad nėra konfliktiški.

„Dažniausiai jie atvažiuoja maždaug šeši–aštuoni. Vienas jų vairuoja, kiti užsisako alkoholinių gėrimų, užkandžių. Tas karys, kuris vairuoja, savotiškai prižiūri visus kitus – atsiskaito, o vieną kartą, prieš prasidedant konfliktui, jį gana greitai išsprendė“, – pasakojo R.Rugienė.

Verslininkė pastebėjo, jog kariai nesidomi merginomis ir nesileidžia su jomis į pažintis ar nuotykius.

„Tačiau jie noriai bendrauja su kavinės personalu. Dažnai važiuoja ir į Kauną, į klubus. Savaitgalio vakarais taksi vos spėja važinėti“, – pasakojo R.Rugienė.

Patys užsieniečiai ne kartą yra išsitarę, jog Jonavoje jiems nėra ką veikti ir trūksta pramogų. Kaip sakė R.Rugienė, kariai vakarais dažniausiai užsisako įvairių užkandžių, viskio su kokakola arba romo. Tiesa, kariai beveik niekada nepalieka arbatpinigių.

Valgiaraštis – pagal įpročius

Pasak „Jonavos žinių“ kalbintų verslininkų, kai į Lietuvą atvyksta užsieniečiai, daugiausia pajunta taksi įmonės ir maisto tiekėjai: tai – populiariausios viešosios paslaugos, kuriomis jie naudojasi.

Eiti į sporto klubus jiems nėra įdomu, mat treniruotis gali ir daliniuose, be to, fizinis aktyvumas yra jų kasdienybė, kokybiškų kitų sveikatingumo paslaugų Jonavoje nėra.

Jonavoje nėra ir kino salių, nevyksta užsieniečius galintys dominti koncertai, o vakarais miesto gatvės ištuštėja.

Jonavoje nėra ir kino salių, nevyksta užsieniečius galintys dominti koncertai, o vakarais miesto gatvės ištuštėja.

„Todėl negalėčiau tvirtinti, kad jie dažnai naudojasi vietos paslaugomis. Per laisvą laiką kariai nuomoja automobilius, važiuoja į Kauną ar Vilnių, lankosi klubuose.

Ateina jie ir į „Svetainę“, tačiau negaliu teigti, jog tokių karių būna daug. Galbūt tai ir natūralu: juk ir mes, nuvažiavę į kitą šalį, taip pat norime pamatyti kuo daugiau“, – „Jonavos žinioms“ sakė kavinės „Svetainė“ vadovė Genovaitė Vatekūnienė.

G.Vaitekūnienė Ruklos miestelyje yra įsteigusi ir piceriją, tačiau itin didelių pokyčių ji nesitiki.

„Taip, mes esame pasirengę priimti ir aptarnauti didesnį žmonių skaičių, jei reikės, papildomai įdarbinsime žmonių. Tačiau juos kokybiškai ir gausiai maitina daliniuose, todėl nemanau, kad jie ateis pietauti“, – sakė G.Vaitekūnienė.

Tiesa, picerijoje ruošiamos ne tik picos, bet ir kiti patiekalai. Kartais valgiaraštis derinamas net pagal šalis, iš kurių atvyksta kariai.

„Pavyzdžiui, Vokietijos kariai beveik niekada neužsisako vištos sparnelių, tačiau labai mėgsta kiaulieną bei bulves“, – sakė G.Vaitekūnienė.

Dažnai važiuoja į Kauną

Kada į Lietuvą atvyksta didelis skaičius karių, pajunta ir Jonavos taksi įmonės. Mat kariai taksi paslaugomis naudojasi laisvu metu važiuodami ne tik iš Ruklos į Jonavą ar atgal, bet ir į Kauną.

„Dažniausiai vežame juos prie Kauno pilies, o naktį – parvežame. Kodėl būtent ten, nežinau, galbūt ten yra klubų. Kai kurie jų bando derėtis dėl kainos. Nuvažiuoti taksi iki Kauno, priklausomai nuo vietos, kainuoja nuo 20 iki 25 eurų“, – „Jonavos žinioms“ sakė įmonės „Gintarinis taksi“ vadybininkas Saulius Paulauskas.

Pasak S.Paulausko, taksi įmonei itin praverčia šešiavietis automobilis, mat į klubus paprastai vyksta didesnis karių skaičius.

„Aš pats kalbu angliškai, todėl pakeliui ir pasišnekame. Su kariais susikalba ir kvietimus priimančios mūsų dispečerės“, – kalbėjo S.Paulauskas.

Incidentų buvo nedaug

Tačiau net ir patys Lietuvos kariai juokauja, kad bataliono karių laisvalaikį ir įpročius gali pakoreguoti vietos policijos suvestinės.

Kaip „Jonavos žinioms“ sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vadovė Odeta Vaitkevičienė, padaugėjus gyventojų, įprastai atsiranda papildomų rizikų dėl teisės pažeidimų, nusikaltimų ar incidentų su vietiniais gyventojais.

„Anksčiau Jonavos policijoje buvo fiksuota keletas incidentų, susijusių su kariškiais. Tada buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai. Būta atvejų, kai dingo dokumentai, mobiliojo ryšio telefonas“, – sakė O.Vaitkevičienė.

Tiesa, ne visus tyrimus atlieka vietos pareigūnai, dažnai tyrimai perduodami Karo policijai.

„Gavę pranešimą, policijos pareigūnai reaguoja į iškvietimą, fiksuoja faktą ir, jei tyrimas paskiriamas policijai, atlieka jį. Kai incidentai įvyksta kariniame dalinyje, tyrimus atlieka Karo policija“, – teigė O.Vaitkevičienė.

Didina šokolado kiekius

Naujojo bataliono įsikūrimui jau ruošiasi ir Rukloje esantis „Norfos“ prekybos centras. Pasak parduotuvės direktorės Ingridos Imbrasienės, jau dabar užsakomi didesni šokolado kiekiai.

„Saldumynai, rūkytos ir vytintos dešros, energiniai gėrimai – populiariausios prekės, kurias perka kariai. Taip pat jie perka ir bulvių traškučius. Būna, kad energinių gėrimų ir pritrūksta, nes juos perka tiesiog pakuotėmis. Žinoma, papildomi 1000 karių miestelyje yra labai daug“, – sakė I. Imbrasienė.

Saldumynai, rūkytos ir vytintos dešros, energiniai gėrimai – populiariausios prekės, kurias perka kariai.

Rukloje esantys kariai į prekybos centrą ateina ir per pietus, ir vakarais. Jie sudaro didžiąją visų pirkėjų dalį.

„Rukliečiai „gyvena“ savaitę – tada, kai gauna pinigus, o kariai ateina nuolatos. Kai į miestelį atvyko JAV kariai, mes ir patys nežinojome, kiek ir kokių prekių reikės. Todėl iš pradžių pritrūko kokakolos. Vėliau užsakymus pradėjome koreguoti – perkamų prekių užsakinėti daugiau“, – sakė I.Imbrasienė.

Parduotuvėje ruošiamasi statyti ir kavos aparatą, taip pat prekiauti šaldytomis bandelėmis, kurios, manoma, bus paklausios kariams vykstant į lauko pratybas.

Batalionas – nuo pavasario

Maždaug 1000 karių, be šiuo metu jau esančių, Rukloje bus nuolatos, mat čia dislokuojamas tarptautinis NATO sąjungininkų batalionas.

Vokietijos vadovaujamas, iš sąjungininkų karinių vienetų suformuotas tarptautinis batalionas į Lietuvą atvyks šių metų pavasarį.

Kariai keisis maždaug kas pusę metų. Šiemet pirmieji atvyks iš Belgijos, o vėliau – ir iš kitų šalių.

Siekdamas atgrasyti Rusiją, Aljansas šią vasarą sutarė po tarptautinį sąjungininkų batalioną dislokuoti kiekvienoje Baltijos šalyje bei Lenkijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius