Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 09 17 /16:07

Naujo TV kanalo „TVP Wilno“ pristatymas – su Lenkijos premjeru

Po pusmečio pasiruošimo Vilniuje startuoja naujas televizijos kanalas lenkų kalba, kuriame Lietuvos žiūrovai matys naujienas tiek iš Lietuvos lenkų, tiek iš Lenkijos gyvenimo. Kanalo „TVP Wilno“ pristatymas įvyko su išskirtiniais svečiais – jame apsilankė ir pats Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis, specialiai dėl to atvykęs į Lietuvą. Dviejų valandų originalią programą matys Vilniaus krašto žiūrovai.
„TVP Wilno“ pristatymo akimirka
„TVP Wilno" pristatymo akimirka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Politikų apsupty

Kanalo pristatymas – garbingų asmenų apsupty. Svarbiausias svečias čia buvo M.Morawieckis, kurio pokalbiai su Lietuvos premjeru Sauliumi Skverneliu ne kartą sukosi apie tokio kanalo įkūrimą. O kanalo gyvavimo pradžia – rugsėjo 17-oji, Lenkijai labai simboliška diena, kadangi būtent šią dieną 1939 metais Raudonoji armija užėmė rytinę Lenkijos dalį. Nacistinė Vokietija Lenkiją užpuolė tų pačių metų rugsėjo 1-osios rytą.

Atidaryme taip pat dalyvavo Lenkijos televizijos TVP vadovas Jacekas Kurskis, jo pavaduotojai. Tarp svečių buvo ir daugiau Lenkijos politikų, taip pat – naujasis susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius, Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis, Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Mateuszas Morawieckis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Mateuszas Morawieckis

„Kai Lietuva šventė Nepriklausomybės šimtmetį, buvo atvykęs M.Morawieckis. Jo pokalbių su premjeru Sauliumi Skverneliu metu ir gimė šis projektas. Todėl ir atvyksta Lenkijos premjeras į tą simbolišką atidarymą“, – 15min sakė Lenkijos televizijos TVP padalinio Vilniuje vadovė Edyta Maksymovič.

Sveikindamas naujojo televizijos kanalo gimimą, M.Morawieckis irgi priminė rugsėjo 17-osios svarbą ir pasidžiaugė, kad praėjus 30-čiai Nepriklausomos Lenkijos ir beveik tiek pat Nepriklausomos Lietuvos metų tarp šalių taip gerai klostosi santykiai.

„Kaip žinome, mūsų kaimynai, ypač vienas kaimynas, kartais griebiasi dezinformavimo politikos. O šio kanalo – „TVP Wilno“ – vienas iš tikslų yra paprastai rodyti tiesą su jos įvairiais atspalviais – lenkiškais, lietuviškais, bet tiesą“, – apie naujojo kanalo misiją kalbėjo Lenkijos premjeras.

Arno Strumilos / 15min nuotr./„TVP Wilno“ pristatymo akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./„TVP Wilno“ pristatymo akimirka

Besidžiaugdamas tiek naująja televizija, tiek abiejų šalių tarpusavio gerėjančiais santykiais, M.Morawieckis pabrėžė ir tarptautinę kaimynystės svarbą: „Bendra kova dėl Lenkijos ir Lietuvos interesų ir Briuselyje, ir Vašingtone, ir visur kitur pasaulyje stiprės dėl gero lenkų ir lietuvių santykio.“

Nuo pat pradžių, kai gimė idėja kurti tokį kanalą, kalbėta, kad juo bus siekiama atitraukti Vilniaus krašto žiūrovus nuo rusiškų kanalų. Ne paslaptis, kad lenkakalbių Lietuvos piliečių namuose labai dažnai būtent Rusijos televizijos kanalai yra pagrindinis informacijos šaltinis. Todėl tikimasi, kad naujoji programa taps atsvara šioms televizijoms ir kurs kitokį informacinį lauką.

„TVP Wilno“ logotipas
„TVP Wilno“ logotipas

Todėl šventė švente, o kanalo kolektyvas labiausiai laukia, kada žiūrovus pasieks pirmosios laidos. „TVP Wilno“ nuo rugsėjo 17-osios startuoja Vilniaus krašte ir bus matoma Vilniuje bei rajone, taip pat Šalčininkų bei Švenčionių savivaldybių teritorijose. Kasdien dvi valandas žiūrovai galės stebėti originalaus turinio laidas, iš kurių 15 minučių užims kasdienės Žinios.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Edyta Maksymovič
Arno Strumilos / 15min nuotr./Edyta Maksymovič

Tikisi ne tik lenkų dėmesio

Kaip sakė šio kanalo vadovė, tai bus dviejų valandų laida skirta ne tik Lietuvos lenkams, bet ir žmonėms, kurie domisi Lenkija, Lietuvos ir Lenkijos santykiais bei jų gerinimu, kurie supranta lenkų kalbą. „Tai bus dviejų valandų programų ciklas, kurio pagrindinis akcentas – Vilniuje kuriama informacinė laida „Info Wilno“, 15 minučių. Ji bus kasdien nuo pirmadienio ir penktadienio. O labai greitai ruošiamės paleisti dar dvi publicistines laidas, kurios bus rodomos šeštadienį ir sekmadienį“, – kalbėjo E.Maksymovič.

Arno Strumilos / 15min nuotr./J.Narkevičius, M.Dworczykas, A.Stončaitis
Arno Strumilos / 15min nuotr./J.Narkevičius, M.Dworczykas, A.Stončaitis

Be žinių, per tas dvi valandas žiūrovams ketinama siūlyti ir dokumentikos, reportažų iš Lenkijos, laidų apie istoriją, kultūrą ir t.t. „Buvo daroma apklausa, kokie mėgstami Lenkijos serialai Vilniuje, juos rodysime, kaip ir filmus, dokumentiką“, – apie programą pasakojo Lenkijos visuomeninio transliuotojo TVP padalinio Vilniuje vadovė.

Visą dieną žiūrovai galės matyti tą patį, ką mato „TV Polonia“ kanalu, tačiau dvi valandos nuo 18.30 val. skirsis. Šio kanalo nereikės ieškoti kabelinių televizijų atskiruose paketuose ar tik su palydovine antena. Atvirkščiai – naująsias vilnietiškas programas matys žiūrovai, televiziją žiūrintys besinaudodami skaitmeninės antžeminės televizijos tinklais. Nuo 2018 m. gegužės per Lietuvos skaitmeninės antžeminės televizijos tinklus Pietryčių Lietuvoje oficialiai retransliuojami 5 nekoduoti Lenkijos TV kanalai: TVP Polonia, TVP Info, TVP Historia, NUTA.TV ir Power.

Arno Strumilos / 15min nuotr./TVP vadovas Jacekas Kurskis
Arno Strumilos / 15min nuotr./TVP vadovas Jacekas Kurskis

Komandą dar renka

Šiuo metu TVP padalinio Vilniuje komandoje yra apie 20 žmonių, dalis iš jų patyrę žurnalistai, operatoriai ir kitų sričių specialistai, kiti buvo apmokyti nuo pernai lapkričio, tai darė kolegos iš Lenkijos televizijos. Pasak E.Maksymovič, darbuotojų bus ir daugiau, tačiau pasipildyti ketinama palaipsniui.

„Nuolat turime komandą, kuri veda mums mokymus. Ir ne tik žurnalistus, bet ir operatorius, montuotojus, visą techninę grupę. Todėl ir sugebėjome apmokyti žmones, kurie iš pradžių gal nelabai išmanė šį darbą“, – sakė vadovė, pripažindama, kad dalis redakcijos yra jauni žmonės, tik baigę studijas, kuriems tai pirmas darbas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius, Albertas Narvoišas, Edita Tamošiūnaitė, Alina Kovalevskaja
Arno Strumilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius, Albertas Narvoišas, Edita Tamošiūnaitė, Alina Kovalevskaja

Lenkijos žiniasklaida skelbė, kad šiemet Užsienio reikalų ministerija šios programos kūrimui skyrė 8 mln. zlotų (1,85 mln. eurų). Koks bus kitų metų kanalo biudžetas, E.Maksymovič negalėjo pasakyti, jos teigimu, finansinius reikalus tvarko Lenkijos televizijos vadovybė.

Būtent Lenkijos televizijos TVP vadovas Jacekas Kurskis šių metų kovą pasirašė susitarimą su Lenkijos užsienio reikalų viceministru Szymonu Szynkowskiu vel Sęku dėl šio kanalo kūrimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius