-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 18

Naujo Vilniaus mero rinkimus stabdo Nepriklausoma frakcija

Vilniaus valdantieji tikina, kad rado būdų, kaip pakeisti susidariusią situaciją sostinės savivaldybėje ir išrinkti naują merą. Jų skaičiavimais, šiuo metu koalicija turi 28 balsus, tad to visiškai pakanka, kad būtų išrinktas naujas meras.
Raimundas Alekna
Raimundui Aleknai tapti meru gali neužtekti balsų. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Tačiau tokie optimistiniai skaičiavimai kiek neatitinka realybės. Be 9 konservatorių, 5 socialdemokratų, 4 liberalų valdantieji tikina turintys 7 liberalcentristų ir 3 Nepriklausomos frakcijos atstovų palaikymą. Tačiau oficialiai Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcija turi tik 5 narius, o du iš trijų Nepriklausomos frakcijos atstovų, Rusų sąjungos nariai teigia dar neapsisprendę dėl dalyvavimo koalicijoje, kadangi jų netenkina, kad formuojant koaliciją itin aktyviai dalyvauja Seimo narys ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Vilniaus skyrių sueigos vadovas Mantas Adomėnas.

Jaučia spaudimą

„Susidaro įspūdis, kad Lietuvoje taikomi dvejopi standartai. Iš vienos pusės, Vilius Navickas buvo apkaltintas, kad darė spaudimą savivaldybės kontrolieriui, iš kitos pusės, mes jaučiame lygiai tokį patį spaudimą“, – po pirmadienį vykusio dar vieno derybų etapo kalbėjo Nepriklausomos frakcijos narė Larisa Dmitrijeva.

Anot jos, klausimas, ar jų frakcija dalyvaus koalicijos veikloje, lieka neatsakytas. Jos teigimu, keista, kai žmonės be jų susirinkę Seime į derybas yra nusprendę, kad Nepriklausoma frakcija tikrai dalyvaus Vilniaus valdyme, nors jie galutinio sprendimo dar nėra išsakę.

L.Dmitrijevos manymu, M.Adomėnas turėtų nusišalinti nuo šitų reikalų, o sprendimus dėl būsimos koalicijos, miesto vadovo privalo priimti pačios savivaldybės frakcijos. „Viena iš mūsų sąlygų, jeigu mes sutiksime dalyvauti koalicijos darbe, yra, kad M.Adomėnas į šį procesą nesikištų“, – sakė Nepriklausomos frakcijos atstovė.

Pasiruošęs priimti atsakomybę

Kiti koalicijos atstovai po konsultacijų buvo nusiteikę kiek optimistiškiau. Anot kandidato į merus TS-LKD frakcijos vadovo Raimundo Aleknos, naujosios koalicijos kontūrai ryškėja, tad dabar lieka konkrečiai su kiekviena frakcija susitarti. Paklaustas, ar jis pats nori būti meras, R.Alekna teigė, kad dabar kalbama ne apie kažkieno norus.

„Norinčiųjų yra labai daug, bet svarbiausia yra atsakomybė. Šiuo metu esant tokioms sąlygoms privalome prisiimti atsakomybę ir rasti išeitį iš susidariusios keblios situacijos, kurioje šiuo metu esame. Galvojame, kaip tai padaryti geriausiai ir kad tai įvyktų kuo greičiau“, – sakė R.Alekna.

Prie valdančiųjų vėl ketinantis prisidėti Liberalų sąjūdis turi savų sąlygų. „Liberalų sąjūdis apsisprendė padėti ponui Raimundui pakeisti poną Vilių, bet turime tam tikrų sąlygų. Pirmiausiai norime, kad būtų peržiūrėta šilumos ūkio nuomos sutartis arba bent jau ji nepabloginta per likusį laikotarpį. Taip pat mums kelia abejonių būsima atliekų deginimo gamykla“, – sakė frakcijos vadovas Arūnas Alekna.

Derybose aktyviai dalyvaujančio M.Adomėno teigimu, koalicija auga su kiekviena diena. „Kadangi tai jau nėra senos frakcijos taisymas, o naujos sudarymas, prie šio darinio gali prisidėti dar daugiau tarybos narių. Dabar liko susitarti dėl būsimų darbų sąrašo“, – sakė M.Adomėnas.

Vilniečių frakcijai, anot R.Aleknos, durys taip pat nėra uždarytos, iš jų laukiama pasiūlymų, tačiau kol kas jų nebuvo išgirsta.

Socialdemokratų Vilniaus taryboje lyderis, vicemeras Romas Adomavičius teigė neprarandantis vilties, kad dėl pokyčių Vilniaus valdžioje bus susitarta, tačiau optimizmu netryško. „Aš siūlau, kad susikoncentruotume ir atliktume būtinus, neatidėliotinus darbus, kuriuos esame pradėję ir kuriuos būtina baigti. Sąrašas nėra trumpas, tad reikia susitarti, kuriuos iš jų ir kada darome. Laiko neturime daug“, – darbų svarbą akcentavo R.Adomavičius.

Konkrečios datos nenurodo

Konkrečių datų, kada Vilnius turės naują merą, kol kas niekas negali pateikti. R.Aleknos teigimu, buvo minčių nusistatyti datą, tačiau to atsisakyta, nes labai sudėtinga nusibrėžti konkretų terminą. „Konsultacijos ir derybos vyksta intensyviai, tad tikimės artimiausiu metu turėti dar aiškesnį vaizdą ir konkretesnį rezultatą“, – teigė vienintelis kandidatas į merus.

Kiek anksčiau, kad nedalyvaus formuojant naująją valdančią daugumą, pareiškė Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA). Jos atstovai įsitikinę, kad atsakomybę dėl susidariusios situacijos turi prisiimti visos valdančios frakcijos, todėl atsistatydinti turėtų ir meras, ir vicemerai bei savivaldybės administracijos direktorius ir pavaduotojai.

Derybos dėl naujojo savivaldybės vadovo prasidėjo, kai dabartinis sostinės meras Vilius Navickas pareiškė pasitrauksiąs iš posto, kai tik valdančioji koalicija ras pamainą. V.Navicko bėdos prasidėjo viešumoje pasklidus slapta įrašytam jo ir savivaldybės kontrolieriaus Šarūno Skučo pokalbiui, kuriame meras „mokė“ kontrolierių atlikti valdantiesiems palankius tyrimus.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos iniciatyva formuoti naują valdančiąją daugumą, kurioje galėtų dirbti visi tarybos nariai, pasiryžę dirbti miestui, o ne privačioms struktūroms, tačiau palaikymo „tvarkiečiai“ nesulaukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius