Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 03 12

Naujoji valdžia jau reabilitavo pašalintą prezidentą Rolandą Paksą?

Valdantieji nenori paaiškinti, kodėl per iškilmingą Kovo 11-osios posėdį Seime apkaltos būdu nušalintas prezidentas Rolandas Paksas atsidūrė garbingiausioje ložėje. Tuo metu politologai neabejoja, kad tai – pirmas žingsnis į R.Pakso reabilitavimą.
R.Paksas su žmona iškilmingame posėdyje.
R.Paksas su žmona iškilmingame posėdyje. / BFL/Vyganto Skaraičio nuotr.

Dalis Kovo 11-osios minėjime dalyvavusių politikų gerokai nustebo pamatę, kad valdančiosios partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas, europarlamentaras R.Paksas su žmona Laima sėdi garbingiausioje vietoje – greta prezidentės Dalios Grybauskaitės, kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus ir jo žmonos Almos Adamkienės.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Mantas Adomėnas iškart pasipiktino, kad Seimo pirmininkas, Darbo partijos atstovas Vydas Gedvilas į R.Paksą kreipėsi kaip į prezidentą, nepridėdamas žodžio „pašalintas“, tuo metu pirmojo atkurtos Lietuvos vadovo Vytauto Landsbergio Seimo pirmininkas net nepaminėjo.

„Gal „Darbotvarkė“ (taip pašaipiai vadinama būsima jungtinė „Tvarkos ir teisingumo“ bei Darbo partija – aut.) išsitraukė R.Paksą ir dabar valo nuo jo dulkes, ruošdamasi prezidento rinkimams?“ – socialiniame tinkle piktinosi M.Adomėnas.

Politologas Lauras Bielinis 15min.lt teigė padaręs labai paprastą išvadą – R.Pakso pasodinimas prie prezidentų rodo, kad valdančiojoje daugumoje esantys „darbiečiai“ bei „Tvarka ir teisingumas“ bando savaip interpretuoti daugelį dalykų, susijusių su R.Paksu, ir mato R.Paksą kaip realiai veikiantį politiką.

„Manau, toliau galime tikėtis, kad šios dvi politinės partijos bandys inicijuoti diskusiją dėl R.Pakso reabilitavimo. Man atrodo, kad pirmas žingsnis į reabilitavimą žengtas“, – sakė L.Bielinis.

Baksnoja į įstatymą

Seimo pirmininko sekretoriato vadovas Egidijus Rumbutis 15min.lt R.Pakso pagerbimo komentuoti nenorėjo. „Nemanome, kad čia yra problema, į kurią turėtume labai įsivelti“, – sakė jis ir pasiūlė kreiptis į parlamento pirmininko patarėją Aldoną Jakavonienę.

„Mes nežinome, ką darė ketverius metus konservatorių Vyriausybė – ką jie kvietė, o ko ne. Bet šiaip į iškilmingus posėdžius R.Paksas buvo pakviestas kaip buvęs Vyriausybės narys, premjeras, prezidentas ir kaip Europos Parlamento narys. Tiesiog nieko neignoruojant, nieko neįžeidžiant, jis ir buvo pakviestas“, – sakė ji.

Paklausta, ar taip nusprendė Seimo pirmininkas, A.Jakavonienė teigė, kad ne jis vienas: „Yra valdybos sprendimas organizuoti iškilmingus posėdžius, valdyba sprendžia, kas bus kviečiami į kalbėtojų sąrašą. Čia ne V.Gedvilo sprendimas, o valdybos, visos koalicijos.“

„Peržiūrėjau visus įstatymus – iš R.Pakso prezidento vardas nėra atimtas, tai kur jį reikėjo sodinti? Rėmėmės įstatymais“, – teigė ji.

V.Gedvilo pirmasis pavaduotojas, Darbo partijos vicepirmininkas Vytautas Gapšys 15min.lt teigė, negalintis atsakyti į klausimus apie R.Paksą.

„Ne mano kompetencijos klausimas, planą sudaro kažkuris kanceliarijos padalinys, o aš atsakyti negaliu, nes to klausimo nenagrinėjau“, – pridūrė jis.

V.Gapšys aiškino nematantis nieko blogo, kad R.Paksas iškilmingame posėdyje sėdėjo tarp aukščiausių valstybės vadovų. Anot „darbiečio“, R.Paksas ėjo prezidento pareigas, buvo žmonių išrinktas.

Socialdemokratų atstovas Seimo valdyboje Gediminas Kirkilas taip pat nenorėjo svarstyti, kodėl šiemet R.Paksui buvo parodytas išskirtinis dėmesys. Jis teigė buvęs komandiruotėje Danijoje, todėl nieko nežinantis.

„Mano nuomonė paprasta – aš nematau čia didelės problemos. Net ir atstatydintas prezidentas istorijoje lieka. Buvo laikai, kai jis buvo prezidentu, o Nepriklausomybė yra visų mūsų šventė“, – pabrėžė G.Kirkilas.

R.Paksas: Seimo vadovams siunčiu linkėjimus

15min.lt klausimai R.Paksą kiek suerzino.

„Kiek aš pamenu, man teko būti prezidentu, – ironizavo jis. – Etiketę „nušalintasis“ prikabino tie, kurie dalyvavo nušalinime. Iš tikrųjų dalyvavau Seimo posėdyje su žmona ir noriu priminti, kad 2003–2004 metais aš vykdžiau prezidento pareigas, buvau pakviestas kaip buvęs valstybės vadovas, Lietuvos Respublikos prezidentas Rolandas Paksas su ponia ir pasodintas ten, kur turiu sėdėti, kur turi sėdėti valstybės vadovai.“

R.Paksas priminė Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą, kad nuolatinis draudimas asmeniui, pašalintam iš pareigų apkaltos būdu,  užimti parlamento nario pareigas yra neproporcingas ir neatitinka Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijoje įtvirtintos teisės į laisvus rinkimus. Konstitucinis Teismas yra pasakęs, kad po Strasbūro teismo sprendimo reikia keisti Pagrindinį įstatymą.

Anot R.Pakso, Strasbūro teismo procesas atvėrė žmonėms akis, todėl dabar Lietuvoje yra daugiau teisingumo ir padorumo.

„Manau, kad Seimo vadovai pasielgė absoliučiai teisingai, ir noriu perduoti linkėjimus iš Strasbūro jiems ir sveikinimus. O tai, kad šiandien yra žmonių, kurie labai aktyviai dalyvavo prieš 8 metus antikonstituciniame sąmoksle ir kurie norėtų uzurpuoti viską Lietuvoje: ir nuomonę, ir ūkį, ir pastatus, taip pat ir valstybines šventes... Su tuo aš nesutinku ir niekada nesutiksiu“, – pridūrė jis.

Konservatoriai kels triukšmą

TS-LKD atstovas Jurgis Razma 15min.lt teigė antradienį nespėjęs premjero Algirdo Butkevičiaus pasiteirauti, ką reiškia toks R.Pakso pagerbimas. Politikas svarstė, ar tai asmeninis V.Gedvilo sprendimas, susijęs su tuo, kad Darbo partija ir „Tvarka ir teisingumas“ planuoja susijungti, o junginio vadovu matomas R.Paksas.

„Tokiu atveju, žinoma, V.Gedvilas gali bandyti atkurti statusą būsimam partijos vadovui. Tačiau tai, nieko nepaaiškinus žmonėms, netinkamas sprendimas. Jeigu jau priėmė sprendimą, reikėjo paaiškinti. Lieka neaišku, ar čia V.Gedvilo, ar visos koalicijos sprendimas. Tai yra nepriimtina, nes Seimas nei politine, nei moraline prasme nėra išsprendęs priesaikos sulaužymo padarinių klausimo“, – sakė parlamentaras.

Anot J.Razmos, Seimo valdybai priklausantys konservatoriai Andrius Kubilius ir Irena Degutienė artimiausiame posėdyje mėgins išsiaiškinti, kas sugalvojo R.Paksą pasodinti garbingiausioje vietoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius