Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 26

Naujos atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimą analizuos TATENA

Pirmadienį, sausio 26 d., Lietuvoje darbą pradeda speciali Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ekspertų misija, kuri išsakys savo nuomonę ir pateiks rekomendacijas Lietuvos institucijoms dėl naujos atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos.

Savaitę truksiančios specialios ekspertų misijos tikslas – peržiūrėti procedūras, kaip Lietuvoje atliekamas poveikio aplinkai vertinimas, pačią poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaitą, ir įvertinti, ar ji atitinka geriausią tarptautinę praktiką bei procedūras.

Ši misija, organizuota Aplinkos ministerijos ir Valstybinės atominės energetikos inspekcijos (VATESI), vertins naujos atominės elektrinės poveikio aplinkai ataskaitą daugiau radiacinės apsaugos ir aplinkosaugos požiūriu. Atvykę 6 užsienio ekspertai pagal savo veiklos sritį išsamiai išanalizuos ataskaitoje pateiktus duomenis, kuriais remiantis buvo parengtos išvados dėl radiologinio poveikio Lietuvos ir kitų valstybių gyventojams, vandens ekosistemoms bei oro kokybei. Taip pat ekspertai vertins, kaip planuojamos ūkinės veiklos organizatorius numato valdyti riziką, susijusią su galimomis avarijomis, praneša Aplinkos ministerija.

Su misijos ekspertais dirbs Aplinkos ministerijos, Valstybinės atominės energetikos inspekcijos (VATESI), Radiacinės saugos centro ir planuojamos ūkinės veiklos organizatoriaus UAB Visagino atominė elektrinės specialistai.

Pasak LR Aplinkos ministerijos Poveikio aplinkai vertinimo skyriaus vedėjo Vitalijaus Auglio, į misijos metu išsakytus TATENA ekspertų komentarus ir rekomendacijas Aplinkos ministerija atsižvelgs priimdama sprendimą dėl naujos atominės elektrinės statybos leistinumo poveikio aplinkai požiūriu. Aplinkos ministerija sprendimą planuoja priimti šių metų pavasarį.

„Naujos atominės elektrinės PAV studijos tyrimus atliko ir ataskaitą parengė aukščiausios kompetencijos ekspertai ir mokslininkai, sukaupę didelę patirtį atliekant radiologinio poveikio vertinimus tiek Lietuvoje, tiek kitose valstybėse, – sakė Tadas Matulionis, UAB Visagino atominė elektrinė Projektų valdymo biuro vadovas. – Todėl PAV ataskaitos derinimas su Lietuvos ir užsienio šalių visuomene ir PAV subjektais – PAV procese dalyvaujančiomis institucijomis – vyko labai sklandžiai.

Tarptautinės atominės energetikos agentūros ekspertų misija atvyksta pagal VATESI inicijuotą ir administruojamą nacionalinį bendradarbiavimo projektą, kuris buvo pradėtas 2008 m. siekiant suteikti Lietuvai tarptautinę paramą stiprinant valstybinio valdymo ir priežiūros institucijų gebėjimus rengiantis naujos atominės elektrinės statybai.

Poveikio aplinkai vertinimo ataskaita yra vienas iš pirmųjų dokumentų, kuris derinamas su Lietuvos institucijomis, siekiant įvertinti planuojamos ūkinės veiklos vietas, galimas technologijas, poveikį mažinančias priemones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius