Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 27

Naujos Druskininkų skandalo detalės: vandens parko pinigai – buvusiam LSDP konsultantui

Į dienos šviesą lenda naujos detalės apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) akiratyje atsidūrusį Druskininkų vandens parką. Aiškėja, kad savivaldybės valdoma įstaiga tiesiogiai finansuoja buvusio politinio socialdemokratų konsultanto verslą.
Edmundas Antanaitis (kairėje) ir Druskininkų meras Ričardas Malinauskas
Edmundas Antanaitis (kairėje) ir Druskininkų meras Ričardas Malinauskas / druskininkai.lt nuotr.

Visa tai sukasi apie merą Ričardą Malinauską savotiškai išgarsinusį leidinį „Mano Druskininkai“. Kai savivaldybė buvo priversta atsisakyti šio leidinio kontrolės, jis tapo privatus, bet nuo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) toli nepabėgo. O skandalo centre atsidūręs vandens parkas sėkmingai finansuoja šį leidinį, pramintą R.Malinausko propagandos ruporu.

Iš savivaldybės – į buvusio LSDP konsultanto rankas

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba dar 2013 m. leidinį „Mano Druskininkai“ pripažino propagandiniu ir pareikalavo, kad savivaldybė arba nutrauktų jo leidimą, arba pašalintų politinės kampanijos elementus. Kurį laiką kurorto valdžia nesėkmingai bylinėjosi dėl šio sprendimo, tačiau galiausiai savo pretenzijų atsisakė. Ir rado alternatyvų sprendimą.

laikraštis/„Mano Druskininkai“
laikraštis/„Mano Druskininkai“

„Mano Druskininkai“ neseniai perėjo į privačias rankas. Dabar laikraštį leidžia šių metų balandį įsteigta viešoji įstaiga „Kantri medija“.

Oficialiai „Mano Druskininkai“ nuo savivaldybės ir ją kontroliuojančių socialdemokratų nutolo. Tačiau vienintelis „Kantri medija“ steigėjas, Registrų centro 15min.lt pateiktais duomenimis, yra Darius Gudelis – viešųjų ryšių kompanijos „VIP viešosios informacijos partneriai“ savininkas bei žmogus, kuriam socialdemokratai pernai patikėjo vieną svarbiausių darbų savo politinėje kampanijoje.

D.Gudelis pernykščiuose rinkimuose socialdemokratams talkino iškart dviejuose frontuose. Jis konsultavo populiariausios šalies partijos kandidatą į prezidentus Zigmantą Balčytį bei prisidėjo prie LSDP kampanijos rinkimams į Europos Parlamentą organizavimo. Z.Balčytis pasirodė pakankamai neblogai ir rungėsi su Dalia Grybauskaite antrajame ture, bet rinkimuose į Europos Parlamentą LSDP netikėtai nusileido konservatoriams ir nepasiekė savo tikslų.

Detalių vandens parkas neatskleidžia

Tai, kad privačiu leidiniu tapę „Mano Druskininkai“ yra išlaikomi skandalų purtomo vandens parko, išsiaiškino kurorto tarybos narys, konservatorius Vilius Semeška. Tiesa, oficialų atsakymą dar iki STT vizito jam pateikęs vandens parko vadovas Edmundas Antanaitis detalėmis nelinkęs dalintis.

„Leidinys „Mano Druskininkai“ bendrovei suteikia geriausias galimybes Druskininkų miesto bendruomenei pristatyti Druskininkų vandens parke ir Druskininkų gydykloje organizuojamus renginius, supažindinti druskininkiečius su naujienomis, pateikti jiems specialių kainų ir/ar nuolaidų pasiūlymus bendrovės paslaugoms. Todėl bendrovė abipusiai naudingais marketinginiais pagrindais šiuo metu teikia paramą leidiniui „Mano Druskininkai“, – teigiama V.Semeškos 15min.lt atsiųstame E.Antanaičio rašte.

Pusė milijono litų per metus – tokią sumą, anot V.Semeškos, vandens parkas mokėjo „Mano Druskininkams“ iki leidinio privatizavimo.

Kiek pinigų vandens parkas skiria buvusio LSDP konsultanto rankose atsidūrusiam leidiniui, V.Semeškai nepavyko išsiaiškinti. Konservatorius 15min.lt teigė galįs įvardinti tik ankstesnes sumas, kurios iš vandens parko keliavo dar savivaldybės kontroliuotam leidiniui.

„Kai jį leido savivaldybės švietimo centras, mes maždaug turėjome tuos duomenis. Apie pusė milijono litų kasmet“, – sakė V.Semeška.

Politiko teigimu, privačiu tapęs leidinys savo turinio iš esmės nepakeitė. „Iš esmės tai yra propagandos įrankis – arba organas. (...) Turinys visiškai nepasikeitė. Priešingai – atakuojama dar intensyviau opozicija, kadangi ji yra sustiprėjusi po savivaldos rinkimų. Ir tos atakos yra labai negražios. Aukštinami valdžios vyrai, po 5-6 mero nuotraukas kiekviename leidinyje“, – „Mano Druskininkų“ turinį nupasakojo V.Semeška.

Asmeninio albumo nuotr/Vilius Semeška
Asmeninio albumo nuotr/Vilius Semeška

Pašnekovas taip pat neatmetė galimybės, kad vandens parko parama „Mano Druskininkams“ – savotiškas atlygis D.Gudeliui už darbą su socialdemokratų rinkimų kampanijomis.

Nusipirko, kad parduotų?

Naujasis „Mano Druskininkų“ savininkas D.Gudelis 15min.lt teigė nežinantis finansinių detalių ir negalintis nurodyti, kokią dalį savaitraščio pajamų sudaro vandens parko lėšos.

„Aš ten per daug nesigilinu į balansus, tai yra labai smulkus dalykas. Dabar negaliu pasakyti – mes neseniai pradėjome dirbti, dar pirmi metai net nepraėjo. Balansus matysiu, kai uždarinėsime 2015 metus“, – kalbėjo buvęs LSDP konsultantas.

Paklaustas, kodėl nutarė iš savivaldybės perimti savotišką reputaciją turintį leidinį, viešųjų ryšių specialistas tai grindė savo verslo filosofija – esą „Mano Druskininkai“ kainavo nebrangiai, o pastačius leidinį ant kojų, jį bus galima parduoti.

Mano tokia filosofija – pirkti, kai yra pigu ir parduoti tada, kai yra brangu, – teigia D.Gudelis.

„Tai ne pirmas leidinys, kurį aš įsigyju regioninėje žiniasklaidoje. Ir ne pirmas, kuris turi finansinių srautų problemų, turinio problemų ar dar kažkokių dalykų. Mano tokia filosofija – pirkti, kai yra pigu, ir parduoti tada, kai yra brangu“, – tęsė D.Gudelis.

Konservatorių kaltinimų, jog parama „Mano Druskininkams“ – atlygis už pagalbą partijai ir jos kandidatui į prezidentus, verslininkas nesureikšmina. Anot jo, tokių kaltinimų jam galėtų pažerti dar bent kelios partijos, įskaitant ir socialdemokratus.

„Lygiai taip pat socialdemokratai gali priekaištauti, kad mūsų įmonė konsultavo konservatorius 2012 m. rinkimuose. Arba kad su liberalais dirbome 2008 m. rinkimuose“, – sakė D.Gudelis.

Viešųjų ryšių specialistas Darius Gudelis
Viešųjų ryšių specialistas Darius Gudelis

Pasak jo, „Mano Druskininkai“ pamažu stojasi ant kojų. „Leidinys pirmą kartą pradėjo rinkti pajamas iš reklamos ir skelbimų. Balansą susivesime metų gale, jis yra savaitraštis – tai kaštai nėra dideli“, – skaičiavo verslininkas.

Primename, jog po STT vizito Druskininkų vandens parkas jau spėjo apaugti legendomis. Komplekse, kaip paaiškėjo, nemokamai laiką leido įtakingi politikai, tarp jų – Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės sekretoriato vadovas, buvęs STT vadas Žimantas Pacevičius. V.Semeška taip pat atrado, anot jo, slaptus prabangius apartamentus administraciniame pastate.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius