Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 02

Naujos kabineto 339 remonto aplinkybės: 207 tūkst. eurų vien baldams, apsaugos sistemų kaina – neaiški

Parlamentarams besiaiškinant prieš kelerius metus atlikto premjero kabineto Vyriausybės rūmuose remonto ir įrengimo aplinkybes, paaiškėjo, kad visą 207 tūkst. eurų sumą už baldus ir interjero detales, apšvietimą Vadovybės apsaugos tarnyba pervedė vienai įmonei – „Interjero pasaka“. Apsaugos sistemų įrengimas ir remonto darbai į šias išlaidas neįskaičiuotos, tuo rūpinosi kita įmonė – bendrovė „Satela“. Šių darbų kaina neatskleidžiama.
Premjero kabinetas
Premjero kabinetas / Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr.

Tai 15min patvirtino Seimo kriminalinės žvalgybos kontrolės komisijos pirmininkas konservatorius Kęstutis Masiulis.

Kaip anksčiau skelbė 15min, 2019 metais tuometinė Vyriausybės kanceliarija neskelbiamos apklausos būdu už daugiau nei 6 tūkst. eurų įsigijo bendrovės „Interjero pasaka“ premjero kabineto interjero dizaino paslaugas. O tuometinis Vadovybės apsaugos departamentas (dabar – Vadovybės apsaugos tarnyba), diegdamas kabineto apsaugos sistemas, iš tos pačios bendrovės „Interjero pasaka“ įsigijo baldus ministro pirmininko kabinetui. Baldai, apšvietimas buvo pirkti slaptu pirkimu kaip su žvalgybinio pobūdžio veikla susijusios priemonės.

Vadovybės apsaugos tarnybos direktorius Rymantas Mockevičius, jo keli pavaduotojai trečiadienį atsakė į tyrimą pradėjusios Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės komisijos narių klausimus. Anot komisijos pirmininko Kęstučio Masiulio, komisija jokių sprendimų nepriėmė, nes nebuvo kvorumo susirinkus vos trims jos nariams – valdančiųjų atstovams.

Vadovybės apsaugos tarnyba yra pateikusi paaiškinimus komisijai ir raštu, tačiau atsakymai yra įslaptinti, jų turinio nei VAT atstovai, nei parlamentarai viešai komentuoti negali.

„Kai bus nuimti visi riboto naudojimo grifai, tada mes jums galėsime pakomentuoti. Šiandien negaliu nieko komentuoti, nes tada yra teisinė atsakomybė mums“, – žurnalistams po komisijos posėdžio trečiadienį sakė R.Mockevičius.

Jis patikino, kad besirūpindama objektų apsauga, Vadovybės apsaugos tarnyba negali atskirti apsaugos priemonių ir baldų pirkimų į atskirus pirkimus, todėl viskas perkama slaptais pirkimais kaip su žvalgybinio pobūdžio veikla susijusios priemonės.

„Todėl, kad tos kėdės patenka į tam tikrą zoną, kuriai keliami tam tikri reikalavimai. Mums ką tada – išsukinėti, išardyti, patikrinti, ar ten niekas negali būti instaliuota, ir sakyti, kad dabar galit saugiai kalbėtis?“, – paaiškino VAT direktorius, klausiamas, kodėl premjero kabineto kėdės bei kiti baldai negali būti įsigyjami atskiru viešu pirkimu.

Į komisijos posėdį kviestas buvęs Vyriausybės kancleris Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Algirdas Stončaitis jame nedalyvavo, informavęs, kad šiuo metu serga.

Dabartinė Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė po posėdžio sakė, jog savo ruožtu aiškinasi minėtų pirkimų aplinkybes.

„Procedūriškai kažkokių klaidų negaliu pasakyti, kad mes labai įžvelgiam, galbūt greitai vyko procesai ir panašiai, bet analizuojam dabar“, – teigė G. Balčytytė.

„Kanceliarija turėtų pirkti baldus pati sau ir numatyti tas lėšas savo išlaidose“, – čia pat pridūrė kanclerė. Anot jos, šiuo metu analizuojami ir teisės aktai, ar nereikėtų daryti jų pakeitimų.

Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas Kęstutis Masiulis teigė, jog po VAT pateiktų atsakymų kilo dar daugiau klausimų ir sakė pats asmeniškai ketinąs kreiptis į teisėsaugos institucijas, kad šios aiškintųsi slaptų pirkimų aplinkybes.

„Man čia viskas nenormalu ir man čia viskas labai nepatinka. Aš pats asmeniškai pergalvosiu ir, matyt, kreipsiuos į teisėsaugos institucijas. Man atrodo, kad tai blogas valstybės lėšų naudojimas“, – po posėdžio žurnalistams sakė K.Masiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius