-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 10

Naujos mokyklos Pilaitėje statybos artėja, tačiau būsimų jos mokinių tėvai pasijuto nustumti: su mumis nebesitariama

Vilniaus Pilaitėje, kur į dvi mokyklas jau seniai netelpa visi norintys mokytis, po dvejų metų duris turėtų atverti dar viena gimnazija. Projektas parengtas, netrukus turėtų būti paskelbtas ir viešasis konkursas rangovui. Dėl mokyklos kilusius konfliktus sostinės meras Remigijus Šimašius sprendė sukūręs darbo grupę, kurioje, be savivaldybės, „Vilniaus vystymo kompanijos“, architektų, dirbo ir vietos mokinių bei tėvų atstovai. Tačiau būtent pastarieji projektui pasiekus finišo tiesiąją pasijuto nustumti į šalį ir ketina iš grupės tiesiog pasitraukti.
Architektų pasiūlyti Pilaitės mokyklos projektai
Architektų pasiūlyti Pilaitės mokyklos projektai / Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

Naujosios gimnazijos Pilaitėje istorija prasidėjo ginčais, ar čia turėtų iškilti katalikiška, ar valstybinė mokykla. Klausimas sukiršino dalį vietos bendruomenės, nes vieni stojo į Šv.Juozapo klebono Ričardo Doveikos pusę, kai jis ragino suteikti bažnyčiai sklypą ir čia statyti katalikišką ugdymo įstaigą, o kiti aršiai gynė norą vaikus leisti į savivaldybei priklausančią pasaulietinę mokyklą.

Į darbo grupę įtraukė vaikus ir tėvus

Galų gale laimėjo pastarieji. Kelerius metus vyko derinimai, projektavimas, pernai liepą paaiškėjo, kaip būsimoji mokykla atrodys – architektūrinį konkursą laimėjo studija „DO architects“. Jos architektai kartu su savivaldybės, „Vilniaus vystymo kompanijos“, Pilaitės gimnazijos Moksleivių parlamento ir asociacijos „Už valstybinę mokyklą Pilaitėje“ atstovais dirbo vienoje darbo grupėje.

Kaip 15min pasakojo į šią grupę įtrauktas Paulius Jakutavičius, grupė sudaryta prieš pusantrų metų ir jie aktyviai joje dalyvavo stebėdami, klausdami ir siūlydami sprendimus būsimai mokyklai. Dabar jau galima džiaugtis rezultatu – suderintas statybos leidimas, tad netrukus įvyks rangos konkursas, kurio laimėtojai statys naująją mokyklą.

Tačiau vien džiūgauti šiuo metu asociacijos atstovai sako neturintys pagrindo. Esą iki šiol jie tikrai jautė, kad jų žodis girdimas, į pastabas atsižvelgiama, pasiūlymų išklausoma, tačiau dabar visa atsakomybė iš projektuotojų pereina „Vilniaus vystymo kompanijai“ (VVK) – bendrovei, kuri prižiūri bene visus Vilniaus savivaldybės statomus objektus.

Šis etapas labai priklauso nuo to, kaip gerai pasiruoši viešajam pirkimui ir kiek normaliai sėdėsi ant sprando ir kvėpuosi į nugarą rangovui po to.

„Šis etapas labai priklauso nuo to, kaip gerai pasiruoši viešajam pirkimui (jame gali būti užlaikymų ir stabdžių kiekviename etape: nuo prašymų pratęsti terminą pateikti pasiūlymus iki rezultatų apskundimo) ir kiek normaliai sėdėsi ant sprando ir kvėpuosi į nugarą rangovui vėliau.

Ir čia jau matomas didelis kontrastas. Architektai ir projektuotojai darbo grupėje buvo proaktyvūs – komunikavo, klausė, siūlė, įsiklausė, – o „Vilniaus vystymo kompanija“ visus tuos pusantrų metų, matėme, tarsi įsitraukė, bet ir išlaikė atstumą“, – teigė P.Jakutavičius.

Pasijuto negirdimi

Anot jo, VVK tarsi laikosi pozicijos, kad tai, kas yra jų atsakomybė, su darbo grupe neaptarinėjama, nebent pranešami rezultatai kažką atlikus.

„Klausimai ir siūlymai yra arba neatsakomi, arba atsakomi formaliai, ne iš esmės su „čia ne jūsų reikalas“ potekste“, – teigė pilaitiškis.

Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Sklypas, kuriame planuojama statyti gimnaziją Pilaitėje
Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Sklypas, kuriame planuojama statyti gimnaziją Pilaitėje

O pasiūlymų asociacijos atstovai sako turėję ir turintys. Tarkim, jie sako siūlę trumpinti statybos terminą, esą prieš viešuosius pirkimus galima būtų konsultuotis su rinkos dalyviais, įvardijant projekto terminus ir kitus reikalavimus.

Čia buvo pateiktas Karalienės Mortos mokyklos pavyzdys, kai pastatas iškilo ir buvo įrengtas vos per 13 mėnesių, o Pilaitėje naują ugdymo įstaigą, nors ir trigubai didesnę, ketinama leisti statyti 20 mėnesių. Tėvams pavyko pasiekti tik tiek, kad VVK išklausė siūlymus dėl termino diapazono ir nusprendė konkurso pasiūlymus vertinti ne tik pagal kainą, bet ir darbų atlikimo terminą ir kt. kriterijus, tačiau esą nežinia, kiek tie kiti kriterijai lems skelbiant nugalėtoją.

Norėjo darbo grupės nariai prisidėti ir rengiant konkurso sąlygas, bet, sako, taip pat nieko nepešę – esą VVK teatsakė, kad tai jų atsakomybė. Palaikymo nesulaukė ir siūlymas į sutartį įtraukti įpareigojimą rangovo atstovui dalyvauti darbo grupėje ir jai atsiskaityti. Visa tai tėvus, kaip patys sako, verčia abejoti proceso skaidrumu ir noru tartis su oficialiai sudaryta darbo grupe.

„Todėl, esant tokiai situacijai darbo grupėje, mes nebematome prasmės toliau joje dalyvauti. Jeigu niekas nesikeis, nematysime lyderystės iš Vilniaus miesto savivaldybės, mes oficialiai trauksimės“, – teigė P.Jakutavičius.

Leidimas yra, tuoj bus konkursas

Vilniaus vicemeras Vytautas Mitalas, kuruojantis švietimo klausimus, patvirtino, kad statybos leidimas jau suderintas, nors nemažai sunkumų buvo kilę su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC).

„Yra suderintas statybos leidimas su visomis pusėmis, su kuriomis jį derinti reikia, nors buvo pastabų, daugiausia iš NVSC, bet tos pastabos yra įveiktos. Dabar maždaug per savaitę jau bus paskelbtas rangos konkursas pagal projektą gimnazijos statybai.

Mes taip skaičiuojame, turėdami šiek tiek atsargumo, kad rangos darbų konkurso vykdymo eiga galėtų trukti 4–5 mėnesius ir tada būtų pasirašoma sutartis su laimėtoju.

Būna įvairių atvejų, kada konkurso eiga tampa ilgesnė, jeigu yra ginčijamos sąlygos ir įvairių teisinių procesų, tą suprantame, tikiuosi, to nebus. Būna atvejų, kada tikrai galima greičiau padaryti, negu per mūsų planuojamus 4–5 mėnesius, tai gal ir čia nusišypsos sėkmė ir viskas praeis tikrai sklandžiai“, – sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Mitalas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Mitalas

Anot į Seimą išrinkto paskutines savaites Vilniaus vicemeru dirbančio V.Mitalo, pagal realistinį scenarijų, kitų metų balandį turėtų būti pasirašyta sutartis ir tada pajudės statybos.

„Yra numatyta pagal projektą visa rangos darbų trukmė maždaug 18 mėnesių, tai 2022 metų rudenį yra realu turėti mokyklą. Tai priklausys nuo kelių dalykų: [pirmas dalykas], jeigu paties pirkimo procedūros užtrunka, mėnuo į vieną ar kitą pusę nemažai lemia; antras dalykas yra rangos darbų atlikimo trukmė.

Mes į konkurso sąlygas rašome 18 mėnesių suprasdami, kad pagal projektą toks terminas yra realus, tačiau štai ir statant Balsių mokyklą buvo matoma, kad patys rangovai yra suinteresuoti savo darbą padaryti kuo greičiau. Kartais padaro greičiau, nei sutartiniai terminai reikalauja. Balsių progimnazijos atvejų daugiau nei mėnuo buvo nukąstas, nes rugsėjo 1 d. atidarėme, o pagal sutartį terminas buvo lapkritį, kiek pamenu“, – sakė V.Mitalas.

Mes į konkurso sąlygas rašome 18 mėnesių suprasdami, kad pagal projektą toks terminas yra realus, tačiau statant Balsių mokyklą buvo matoma, kad rangovai suinteresuoti darbą padaryti kuo greičiau.

Darbo grupę ramina – pagalbos dar reiks

Klausiamas apie darbo grupės narių pretenzijas dėl jų savotiško ignoravimo dabartiniame projekto etape, V.Mitalas pritarė, kad darbo grupė, kuriai priklauso jis pats, išties sėkmingai dirbo dar iki parengiant projektą ir jo rengimo metu, o dabar yra etapas, kai tereikia suruošti dokumentus ir juos pateikti konkursui.

„Aš manau, bendruomenės atstovų įsitraukimas išliks svarbus. Išsispręsime tuos klausimus, kurie kyla“, – žadėjo V.Mitalas ir pripažino, kol kas negalintis atsakyti, kam perleis vadovavimą šiai darbo grupei, kai išeis į Seimą.

Jis akcentavo, kad darbo grupės narių iš Pilaitės bendruomenės indėlis buvo ir yra labai svarbus: „Tiek kalbant apie pačios mokyklos projektavimą, tiek apie ryšį su aplinkinėmis teritorijomis, nes laukia nemažai darbų, ką su šita mokykla padaryti aplinkui – aplink tas gatves, kaip išdėlioti nuo automobilių stovėjimo aikštelių iki būsimųjų viešųjų erdvių, dviračių takų ir viso kito. Todėl manau, kad bus galimybių dar nemažai klausimų kartu išspręsti. Aš tą labai kviesčiau daryti.“

„DO architects“ /„DO architects“ pasiūlymas
„DO architects“ /„DO architects“ pasiūlymas

VVK kalba apie atsakomybę

Tolminkiemio gimnazijos rangos darbų pirkimo sąlygos yra rengiamos, konkursą planuojama paskelbti iki 2020 m. lapkričio vidurio. Pasirašius sutartį su rangovu vyks darbo projekto parengimas, o rangos darbų atlikimo ir statybos užbaigimo terminas yra iki 18 mėn.

„Iš darbo grupėje esančių tėvų rugsėjo 22 dieną gavome pasiūlymus dėl konkurso ekonominio naudingumo. Į juos iš dalies atsižvelgta, kiek buvo įmanoma atsižvelgti. Labai svarbu akcentuoti, jog pirkimo sąlygas tvirtina ir už jas atsako komisija, darbo grupė ir atskiri jos nariai jokios atsakomybės neprisiima. Pageidavimų iš darbo grupės sulaukiame nuolat, bet visą atsakomybę už tuos pageidavimus ir reikalavimus turi prisiimti kiti“, – komentare teigė VVK atstovai.

Pageidavimų iš darbo grupės sulaukiame nuolat, bet visą atsakomybę už tuos pageidavimus ir reikalavimus turi prisiimti kiti.

Įmonės teigimu, be statybų proceso, dar yra darbo projekto parengimas, kuris trunka ne vieną mėnesį: „Po statybos darbų yra vykdomos statybos užbaigimo procedūros, kurios taip pat trunka mažiausiai mėnesį. Susidurdami su savo praktika, žinodami, kiek kurie terminai trunka, mes įvertinome galimą minimalų ir maksimalų terminą.“

O dėl darbo grupės pasiūlymo įtraukti rangovo atstovą į darbo grupę, tai VVK teigia dar rugsėjo 22 d. paaiškinusi, kad niekada nebūna problemų dėl rangovo dalyvavimo grupės posėdyje – užsakovo pavedimu rangovas visada privalo dalyvauti susirinkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius