Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 05 14

Naujos partijos neskuba registruotis rinkimų politinės kampanijos dalyvėmis

Praėjus mėnesiui nuo Seimo rinkimų politinės kampanijos pradžios, apie savo pasiryžimą dalyvauti rinkimuose kol kas oficialiai deklaravo tik didžiosios partijos, kurios jau turi atstovų parlamente. Politinės naujokės to daryti neskuba, rašo „Kauno diena“.
Susirinkime pristatytos rinkimų programos gairės
Judėjimas „Taip!“ / BFL/Aliaus Koroliovo nuotr.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) kaip savarankiškas politinės kampanijos dalyves jau įregistravo Darbo partiją, Krikščionių partiją, Liberalų ir centro sąjungą, Liberalų sąjūdį, Socialdemokratų partiją, Valstiečių ir žaliųjų sąjungą, Tvarkos ir teisingumo partiją, Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus.

Konservatoriai, socialdemokratai, liberalcentristai ir Liberalų sąjūdžio atstovai ne tik įsiregistravo kaip savarankiški partiniai kampanijos dalyviai, bet ir tai padarė su dauguma savo kandidatų. Kitos partijos deklaruoja, kad vykdys centralizuotą rinkimų kampaniją, todėl atskirų savo kandidatų neregistruoja kaip savarankiškų kampanijos dalyvių.

Beveik visos iki šiol įsiregistravusios partijos ne tik turi savo atstovus dabartiniame Seime, bet ir frakcijas jame.

Atstovų parlamente neturinčios mažosios ar naujai įsteigtos partijos neskuba registruotis kaip politinės kampanijos dalyvės, pavyzdžiui, Lenkų rinkimų akcija, judėjimas „Taip!“, Tautininkų sąjunga, „Drąsos kelias“, Liaudies partija.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas primena, kad kampanijos dalyviai dar bus registruojami beveik tris mėnesius – iki rugpjūčio 10-osios, kai bus pradėta oficiali iškeliamų kandidatų registracija.

Bet VRK vadovas pabrėžia, kad partijos, iki šiol neįsiregistravusios kaip kampanijos dalyvės, negali vykdyti jokios veiklos, susijusios surinkimų agitacija, negali kaupti kampanijai reikalingų pinigų, kurie galės būti leidžiami tik iš specialiosios sąskaitos, kuri atidaroma tik tuomet, kai partija tampa kampanijos dalyve.

„Įstatymas numato, kad aukas priimti ir įgyti turtinių prievolių dėl išlaidų politinei kampanijai galima tik užsiregistravus savarankišku politinės kampanijos dalyviu. Visos išlaidos, skirtos politinei kampanijai finansuoti, gali būti apmokamos tik iš politinės kampanijos sąskaitoje esančių lėšų. Politinės kampanijos laikotarpiu politinė reklama turi būti teisės aktų nustatyta tvarka pažymėta nurodant lėšų šaltinį ir aiškiai atskirta nuo kitos skleidžiamos informacijos. Politinės kampanijos laikotarpiu draudžiama skleisti politinę reklamą neatlygintinai, išskyrus diskusijų laidas“, – vardijo Z.Vaigauskas.

Anot jo, jeigu paaiškės, kad kuri nors mažesnioji partija, dar neįsiregistravusi kaip kampanijos dalyvė, atliks kokį nors su rinkimų agitacija susijusį veiksmą, pavyzdžiui, sumokės už rinkimų plakatų maketo dizaino projektavimą, tai gali būti įvertinta kaip įstatymo pažeidimas. Tokiai partijai gresia būti neįregistruotai dalyvauti Seimo rinkimuose ir netgi baudžiamoji atsakomybė.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė rinkimų datą spalio 14-ąją paskelbė pasirašydama dekretą balandžio 11-ąją.

Nuo tada jau vyksta oficiali parlamento rinkimų politinė kampanija, tad jau mėnesį VRK oficialiai registruoja visus potencialius kampanijos dalyvius – tas partijas ir atskirus politikus, kurie ketina kandidatuoti į būsimą Seimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius