Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 06 22

Naujos statybos piktina senbuvius: Pašilaičiuose nerimaujama dėl parkelio, kurio neliks

Planuojami nauji daugiabučių kvartalai gyvenamuose rajonuose neretai piktina senbuvius. Štai Pašilaičiuose žaliųjų plotų nėra daug, ypač senų, brandžių medžių. Todėl nedidelis parkelis tarp Medeinos ir Gabijos gatvių daugeliui vietos gyventojų atrodė kaip tikras išsigelbėjimas. Tačiau naujai planuojamas gyvenamasis kvartalas jų pomėgius pakoreguos, tad vietiniai neslepia nepasitenkinimo.
Sklypas Pašilaičiuose
Sklypas Pašilaičiuose / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Keturi daugiabučiai

Medeinos g. 30 numatyti nauji daugiabučiai dar neturi leidimo statyboms ir nėra palaiminti Vilniaus savivaldybės. Tačiau jau įvyko projekto pristatymas visuomenei.

Projektiniuose pasiūlymuose rašoma, kad žemės sklype projektuojami 4 daugiabučiai gyvenamieji namai. Visi jie planuojami penkių aukštų, trys turės po vieną laiptinę, ketvirtasis – dvi su požemine stovėjimo aikštele. Be butų paskutinio namo abiejuose korpusuose numatomos ir komercinės patalpos, kurių paskirtį ketinama tikslinti techninio projekto rengimo metu.

„Daugiabučių gyvenamųjų namų kompleksas susideda iš 4 pastatų (5 korpusų), išdėstytų pietinėje sklypo dalyje laisvo planavimo principu. Šiaurinė sklypo dalis paliekama viešam naudojimui, joje numatomas ir servitutas, suteikiantis teisę praeiti. (...) Vidiniame kieme projektuojama vaikų žaidimo aikštelė, poilsio zona vyresnio amžiaus žmonėms, takai ir želdiniai. Sporto aikštelė planuojama šiaurinėje sklypo dalyje, kad būtų viešai prieinama. (…)

Šiaurinėje pusėje suformuojama viešoji erdvė su kavinėmis, paslaugomis, prekyba pirmuosiuose pastatų aukštuose. Siekiant užtikrinti viešųjų paslaugų gyvybingumą ir lankytojų patogumą, greta viešosios erdvės projektuojama 18 vietų automobilių stovėjimo aikštelė su elektromobilių ir ŽN vietomis.

Projekto vizualizacija/Būsimų daugiabučių Pašilaičiuose projektas
Projekto vizualizacija/Būsimų daugiabučių Pašilaičiuose projektas

Projektuojami du įvažiavimai į sklypą dešiniaisiais posūkiais iš Medeinos ir Gabijos gatves jungiančio pravažiavimo“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Butų šiame kvartale turėtų būti 138, taip pat dar ir komercinės paskirties – maitinimo, prekybos – patalpų, tačiau parkavimo vietų iš viso bus pagal projektą 95.

Teritorijoje yra 174 medžiai, iš jų, anot projekto rengėjų, ketinama išsaugoti 115 (20 iš jų bus persodinti), o 59-is numatoma šalinti dėl blogos būklės ir/arba sprendinių.

„Esamų brandžių medžių grupės praturtinamos sodinant naujus medžius, krūmus, žolinius augalus“, – teigiama projektiniuose pasiūlymuose.

Teritorijoje yra 174 medžiai, iš jų, anot projekto rengėjų, ketinama išsaugoti 115, o 59-is numatoma šalinti dėl blogos būklės ir/arba sprendinių.

Kaimynai nepatenkinti

Vis dėlto kaimynai nėra labai laimingi dėl šito projekto. Po nuotolinio projekto pristatymo visuomenininkas Tomaš Jablonski feisbuke pasidalijo įrašu, kuriame, kaip teigė, pateikė ir savo, ir kitų Pašilaičių gyventojų, dalyvavusių nuotoliniame susirinkime, nuomonę.

Jo teigimu, pristatymo metu sužinota, kad ketinama iškirsti dešimtadalį geros būklės medžių, nors ir žadama atsodinti triskart daugiau naujų. Pats sklypas yra privatus nuo 2006 metų.

„Tiek mano, tiek gyventojų pozicija:

Pristatomas projektas nepridės jokios vertės, nesuteiks jokių naujų funkcinių galimybių. Kas tikrai bus padaryta, tai bus dar labiau užkimštas mikrorajonas automobiliais ir sunaikinta dar viena žalioji zona, kurią vertina gyventojai. Mums, gyventojams, tai tikra vertybė. Pristatymo pradžioje pavartotas žodis „vertybė“, regis, kertasi su logika, nes statytojas tą vertybę ruošiasi naikinti.

Pašilaičių mikrorajono Medeinos g. 7, 9, 11 ir kitų aplinkinių namų bendruomenės prieštarauja dėl daugiabučių gyvenamųjų namų Medeinos g. Nr. 30 statybos projekte numatomų iškirsti 59 vnt. šimtamečių medžių: pušų, beržų, klevų ir eglių.

Projekte parkavimo poreikis sudaro 150 vietų, nors bus įrengiamos tik 95. Nesutinkame su tokiu mažu parkavimo vietų skaičiumi, kadangi jau dabar visos laisvos erdvės užkištos automobiliais. Jeigu projektas bus patvirtintas, kur naujų daugiabučių gyventojai statys savo automobilius?

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Sklypas Pašilaičiuose
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Sklypas Pašilaičiuose

Pagal projekto planą, didžioji dalis medžių ir žaliosios zonos lieka uždarame kieme, kuris bus prieinamas tik sklypo gyventojams. Šiuo metu šiame sklype yra intensyviai vedžiojami gyvūnai, vaikšto žmonės. Jeigu projektas patvirtintas, jokių šunų aikštelių ar parkelių nėra numatyta kompensuojant už atimamą erdvę.

Galutinius sprendimus priima Vilniaus miesto savivaldybė, įvertinus visus gautus gyventojų/visuomenės pasiūlymus“, – rašė T.Jablonski.

Pagal projekto planą, didžioji dalis medžių ir žaliosios zonos lieka uždarame kieme, kuris bus prieinamas tik sklypo gyventojams.

Dar vienas priekaištas – esą gatvės šiame rajone yra siauros, tad čia nuolat susidaro spūstys, ypač kai vaikus į darželius ir mokyklas suveža ir Pašilaičių, ir Perkūnkiemio bei kitų aplinkinių rajonų gyventojai.

Vertinti negali, nes negavo prašymo

Vilniaus miesto savivaldybė ramina aistras – Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjos Gedos Krencienės teigimu, kol kas dėl projekto vertinimo ir pritarimo jam prašymo nėra gauta.

„2021 birželio 2-ąją patvirtintas naujas Vilniaus miesto savivaldybės teritorijos bendrasis planas. Vadovaujantis Bendrojo plano sprendiniais, sklypas Medeinos g. 30 patenka į Intensyvaus užstatymo funkcinę zoną. Šioje funkcinėje zonoje yra numatyta daugiabučių gyvenamųjų namų statyba. Sklypas – privatus.

Vis dėlto, reaguodama į tai, kad gamtinė situacija sklype yra jautri, savivaldybė atkreipė į tai projektuotojų dėmesį projektinių pasiūlymų rengimo užduotyje: nurodyta prieš rengiant projektinius pasiūlymus atlikti visų sklype ir 5 metrų atstumu nuo jo esančių medžių inventorizaciją su arboristiniu jų būklės vertinimu.

Šioje funkcinėje zonoje yra numatyta daugiabučių gyvenamųjų namų statyba. Sklypas – privatus.

Paraginta maksimaliai saugoti esamus medžius ir integruoti juos į projektinių pasiūlymų sprendinius. Planuojant šalinti medžius, prašoma pagrįsti jų kirtimo būtinybę ir nagrinėti alternatyvias jų išsaugojimo galimybes“, – komentare 15min teigė savivaldybės atstovė.

Anot jos, projektinius pasiūlymus ir jų sprendinius savivaldybė vertina tik po to, kai statytojas supažindina visuomenę su jais viešo susirinkimo metu ir juos pakoreguoja pagal visuomenės atstovų pastabas.

„Šiuo metu dar nėra gautas prašymas vertinti ar pritarti projektiniams pasiūlymams, todėl kol kas dar negalima vertinti galutinių projektinių pasiūlymų sprendinių ir statytojo motyvų, priimant ar atmetant visuomenės atstovų siūlymus.

Gavę prašymą pritarti projektiniams pasiūlymams, nagrinėdami projektinių pasiūlymų sprendinius sieksime maksimaliai užtikrinti brandžių, vertingų medžių išsaugojimą, įvertinsime statytojo argumentus dėl būtinybės kirsti medžius. Taip pat vertinsime projektuojamo sklypo santykį su aplinkine teritorija, viešosios infrastruktūros (gatvės, pėsčiųjų ir dviračių takų, kitos) atnaujinimo ir plėtros poreikį, norminio automobilių stovėjimo vietų kiekio užtikrinimą“, – teigė G.Krencienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius