Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 18

Naujos valymo mašinos vaduos Klaipėdą nuo kietųjų dalelių

Į uostamiesčio gatves jau lapkričio pradžioje išriedės keturios naujutėlės valymo mašinos. Daugiafunkciniai automobiliai galės siurbti lapus, purvą, šluoti gatves, tačiau bene svarbiausia, kad jos padės kovoti su kietosiomis dalelėmis ir miestas taps švaresnis. Teigiama, jog Europoje dėl kietųjų dalelių sukeliamų įvairių ligų miršta šimtai tūkstančių žmonių.
Naujos gatvių valymo mašinos.
Naujos gatvių valymo mašinos. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Jau lapkričio 4 dieną miestiečiai turėtų išvysti gatvėmis iš lėto judančias valymo mašinas. Jos per savaitę nuvalys apie 120 km pagrindinių miesto gatvių. Automobiliai perduoti bendrovei „Klaipėdos autobusų parkas“. Pastaroji laimėjo uostamiesčio gatvių valymo vakuuminėmis mašinomis paslaugos viešųjų pirkimų konkursą. Už šią paslaugą per trejus metus bendrovei bus sumokėta 250 tūkstančių eurų.

„Turime sąrašą gatvių, per savaitę turime nuvalyti 120 km. Visos gatvės vieną kartą per savaitę bus valomos. Stengsimės susiurbti viską, negalime susiurbti tik didelių daiktų. Jei tai būtų padanga, ar rąstas, nesusiurbs, bet tikiuosi, kad darbuotojai bus supratingi, patrauks. Visas pagrindines miesto gatves valysime, neįskaitant pačių kiemų“, – sakė bendrovės „Klaipėdos autobusų parkas“ vadovas Vaidas Ramanauskas. Jis pasakojo ir pats išbandęs techniką. Ši neįprasta, mat vairas yra dešinėje pusėje.

„Vakar pats pravažiavau su ta technika, nėra labai sudėtinga, automatinė pavarų dėžė, gerai matosi šaligatviai, nėra sudėtingas vairavimas. Bijojau šito, bet ir vairuotojai, ir technikinė tarnyba išbandė, nėra baimių“, – sakė vadovas. V.Ramanauskas įmonei vadovauja dvejus metus, dar dalyvaudamas konkurse jis prisiminė dėliojęs viziją, kad įmonė išplėstų savo veiklą ir štai svajonės pildosi.

„Mums tai yra nauja veiklos sritis. Laukiam starto su azartu, nes pildosi ir mano, kaip vadovo lūkesčiai, ir viskas vyksta kaip numatyta bendrovės strategijoje. Naujos papildomos veiklos, susijusios ne tik su keleivių vežimu, garantuoja mūsų bendrovei didesnes pajamas, geresnius atlyginimus darbuotojams, o miestui – kokybiškas paslaugas“, – sakė Vaidas Ramanauskas.

Anglijoje pagamintos „Johnston Sweepers VT802“ modelio mašinos yra daugiafunkcės: jos gali siurbti dulkes, lapus, purvą, šluoti gatves tiek dešine, tiek kaire puse, arba visu pločiu. Papildoma siurblio žarna į 8 kubinių metrų rezervuarą leis susiurbti didesnes šiukšles, o aukšto slėgio plovimo įtaisas skirtas įrangos ir objektų plovimui. Mašinos įsigytos iš UAB „Alwark“. Sutarties vertė – 845 tūkst. eurų. Automobilius savivaldybė įsigijo su Aplinkos ministerijos pagalba, pasinaudojant ES lėšomis.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio, šių automobilių pagrindinis tikslas – kova su kietosiomis dalelėmis, kurios kenkia žmonių sveikatai. Mažinant jų kiekį mieste taikoma ir daugiau priemonių – plaunamos gatvės, gerinamas viešasis transportas, atliekamas oro taršos monitoringas. Klaipėdoje šiuo metu didžioji dalis viešojo transporto yra varoma dujomis.

„Kuo dažniau tas dulkes išvalome, tuo turime geresnę miesto sveikatą“, – sake G.Neniškis.

VIDEO: Gintaras Neniškis: naujos valymo mašinos padės kovoti su kietosiomis dalelėmis

Mašinos labiausiai pasitarnaus sausuoju metų laiku, tačiau numatoma, jog dirbs didžiąją metų dalį. Automobiliai miesto nevalys tik kai iškris sniegas arba oras atvės žemiau nei penki laipsniai šalčio.

Komunalinės technikos pardavimų vadovas Tomas Samulionis teigė, jog smulkios dalelės tampa didele grėsme miestams. Vakuuminiai šlavimo automobiliai yra vienas efektyviausių valymo būdų.

„Jos šluoti gali viską, kas ant kelio. Jei didelis pagalys, nesušluos, bet 95 procentus, kas yra ant kelio, viską gali sušluoti. Akmenukus, butelius surenka, vakuumo galia didelė. Šlapi lapai nėra maloniausias daiktas, kurį reikia siurbti, bet kas naudoja šią įrangą, naudoja ir šlavimui“, – sakė T.Samulionis.

Miestą iki šiol valė senos, rangovų turimos keturios vakuuminės mašinos. Naujosios yra modernios, atitinka Eco6 standartą, yra netaršios.

Rangovų automobiliai ir toliau švarins miestą, tačiau dirbs atokesniuose maršrutuose. Pagrindinėmis gatvėmis riedės naujos vakuuminės mašinos.

Jau pavasarį miestas sulauks dar keturių valymo automobilių, trys bus skirti šaligatvių valymui, o vienas švarins siauras senamiesčio gatveles. Su UAB „Komuva“ pasirašyta 532,7 tūkst. eurų vertės sutartis, pagal kurią šios mašinos turi būti pagamintos ir pristatytos iki ateinančių metų pavasario.

85 procentai mašinoms įsigyti reikalingos sumos skiriama iš Europos Sąjungos Sanglaudos fondo, 15 procentų – Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto lėšos.

Teigiama, jog modernios vakuuminės mašinos valo ir kitus miestus – Kauną, Panevėžį, Šiaulius, Druskininkus, Birštoną ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius