Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 20

„Naujosios kairės“ judėjimo aktyvistai įžvelgia fašizmo apraiškas Lietuvoje

Visuomeninio judėjimo „Naujoji kairė“ atstovai penktadienį pareiškė matantys Lietuvoje atsirandančių fašizmo apraiškų ir tvirtino, jog vienas iš šio proceso požymių yra šio judėjimo nario sumušimas. Tuo metu šio judėjimo oponentai abejoja, ar minėtas incidentas susijęs su ideologiniais motyvais.

Apie savo nuogastavimus „Naujosios kairės“ ir kitų kairiųjų pažiūrų visuomeninių organizacijų atstovai papasakojo penktadienį spaudos konferencijoje, skirtoje vienos iš šių organizacijų nario Domininko Burbos užpuolimui pakomentuoti.

Vienas iš kovo 11-ąją rengtos akcijos „Demokratijos laidotuvės“ dalyvis, judėjimo „Naujoji kairė 95“ (NK95) narys D.Burba buvo sumuštas ir apiplėštas antradienį, kaip pats teigia – dviejų skustagalvių „su pūstomis striukėmis ir kelnėmis“.

Pats D.Burba ir kiti spaudos konferencijos dalyviai teigė neabejojantys, jog užpuolimas, per kurį iš sumuštojo buvo atimtas nešiojamas kompiuteris, įvykdytas iš ideologinių paskatų ir perspėjo apie, jų nuomone, akivaizdų fašistinių nuotaikų Lietuvoje kilimą.

Šie teiginiai buvo skeptiškai sutikti kai kurių salėje buvusių neprisistačiusių jaunuolių, suabejojusių tuo, ar trumpai kirpti plaukai, pūstos striukės ir džinsai iš tiesų yra pakankamas pagrindas įtarti, jog užpuolimą įvykdė vadinamieji skustagalviai.

Visuomenininkai teigė įžvelgiantys dvi – fašizmo ideologijos plitimo Lietuvoje ir patriotizmo sąvokos sutapatinimo su nacistinėmis pažiūromis – grėsmes bei ragino visuomenę ir politikus nelikti abejingais ir imtis veiksmų.

Be D.Burbos spaudos konferencijoje dalyvavo tinklapio anarchija.lt redaktorius Darius Pocevičius, publicistas Karolis Klimka, viešajai įstaigai „Demos kritinės minties institutas“ atstovavęs Andrius Bielskis, NK95 narė Nida Vasiliauskaitė, Seimo narys socialdemokratas Vytenis Andriukaitis.

D.Burba įsitikinęs, kad buvo užpultas dėl dalyvavimo „Demokratijos laidotuvių“ akcijoje, kurioje 9 asmenų grupė nešdama karstą su užrašu „Lietuviška demokratija“ žygiavo nuo Katedros aikštės iki V.Kudirkos aikštės taip protestuodama prieš Vilniaus savivaldybės sprendimą neleisti Žmogaus teisių stebėjimo institutui ir Lygių galimybių plėtros centrui organizuoti eitynių. „Demokratijos laidotuvių“ dalyviai piktinosi išduotu leidimu kitoms, jų nuomone, „neonacių eitynėms“ sostinės gatvėmis.

Užpuolimą tiria policija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius