-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 04

Naujosios Vilnios gyventojai nepatenkinti benamių kaimynyste ir Nakvynės namų plėtra

Naujosios Vilnios gyventojai nepatenkinti, kad A.Kojelavičiaus gatvėje ketinama plėsti nakvynės namus, čia perkelti išblaivinimo paslaugas teikiančią „Salą“. Esą tokiai įstaigai itin gražioje miesto dalyje ne vieta, nes čia pat – Pavilnių regioninis parkas su Rokantiškių pilkapynu ir Vilnios upės užtvanka. Vilniaus savivaldybė trauktis neketina, netrukus bus paskelbtas ir konkursas darbams.
Nakvynės namus Naujojoje Vilnioje ketinama atnaujinti ir išplėsti
Nakvynės namus Naujojoje Vilnioje ketinama atnaujinti ir išplėsti / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Naujosios Vilnios gyventoja Edita Aleškevičienė teigia tik neseniai sužinojusi, kad šiame sostinės rajone, A.Kojelavičiaus g. 50, rengiamasi išplėsti Nakvynės namus, „įsteigiant blaivyklą ir suteikiant apnakvindinimo paslaugas apsvaigusiems nuo alkoholio, narkotikų bei toksinių medžiagų asmenims“.

Vieta – įspūdinga

„A.Kojelavičiaus gatvėje esantys Nakvynės namai iš trijų pusių tiesiogiai ribojasi su Pavilnių regioniniu parku, o nuo parkui priklausančios senosios Vilnios užtvankos, pastatytos 1823 m., juos skiria tik A.Kojelavičiaus gatvė (apie 30 metrų). Nakvynės namų teritorija yra prie pat Naujosios Vilnios pilkapyno (valstybės saugomas kultūros paveldas), kuris Pavilnių regioninio parko yra įtrauktas į lankytinų ir saugotinų objektų sąrašą. Pavilnių parko teritorija aplink Nakvynės namus yra įtraukta į ypatingai vertingų rekreaciniu požiūriu teritorijų sąrašą“, – kodėl ši vieta netinka tokiai įstaigai, vardijo Naujosios Vilnios gyventojų atstovė.

E.Aleškevičienės teigimu, jos darytose nuotraukose matosi, kokią aplinką palieka Nakvynės namų lankytojai: „Kelia didžiulį susirūpinimą, kas bus, jei asocialių asmenų skaičius dar padidės?“

Tai ne vienintelis Naujosios Vilnios gyventojų skundas dėl numatomos Nakvynės namų rekonstrukcijos. Pernai rugpjūtį po projekto pristatymo visuomenei jo rengėjai irgi sulaukė net dešimties architekto, Vilniaus m. savivaldybės tarybos Miesto planavimo visuomeninės komisijos nario Maksimo Zacharovo argumentų, kodėl reikėtų atsisakyti Nakvynės namų pastato išplėtimo šioje visuomenei, turizmui ir verslo plėtrai svarbioje teritorijoje, ateityje iškeliant įstaigą į tinkamesnę Vilniaus vietą.

Nuo muziejaus iki naujų namų

Tarp argumentų – ir tai, kad gretima teritorija tinka muziejui ar kitam visuomeniniam objektui, sklypą supa Pavilnių regioninis parkas su itin mėgstamomis lankytojų vietomis. Nakvynės namų plėtra nėra patraukli kultūriniam turizmui, o vieta yra patogi, lengvas susisiekimas, būtina užtikrinti paveldo išsaugojimą ir aktyvų panaudojimą.

Taip pat M.Zacharovas nurodė, kad A.Kojelavičiaus gatvėje didėja socialinės paskirties įstaigų koncentracija: „Per pastaruosius 5 metus atsirado šios naujos įstaigos: Savarankiško gyvenimo namai ir Trumpalaikės globos centras (A.Kojelavičiaus g. 127), Vilniaus miesto krizių centro padaliniai – grupinio gyvenimo namai vaikams, šeimos paramos centras ir krizių centras motinoms ir vaikams (A.Kojelavičiaus g. 129) ir Dienos centras psichikos negalią turintiems asmenims (A.Kojelavičiaus g. 172). Tokia didelė panašaus pobūdžio įstaigų koncentracija vienoje vietoje skatina socialinio „geto“ Naujojoje Vilnioje atsiradimą.“

15min skaitytojos Editos nuotr./Vilniaus nakvynės namų apylinkėse surinktos šiukšlės
15min skaitytojos Editos nuotr./Vilniaus nakvynės namų apylinkėse surinktos šiukšlės

Minima ir tai, kad A.Kojelavičiaus gatvės rajonas pirmauja pagal bedarbių skaičių mieste, gyventojai nėra išsilavinę, o Nakvynės namai esą „nesudaro impulsų pokyčiams“. Ši įstaiga, anot M.Zacharovo, prisidės ir prie to, kad čia sulėtės plėtra, nors galima statyti gyvenamuosius namus bei pan.

Nakvynės namai esą „nesudaro impulsų pokyčiams“.

„Didžiausia benamių koncentracija yra miesto centrinėje dalyje, o ne rytuose už Pavilnių regioninio parko. Benamiai naudojasi visuomeniniu transportu (27 autobuso maršrutas), nors taisyklės draudžia važiavimą be bilieto, sulaukiama daug gyventojų skundų dėl asocialių žmonių transporte. Teritorija skirta nakvynės namams nėra pasiekiama pėsčiomis, todėl toks vietos pasirinkimas jau seniai kėlė abejonių“, – rašyta rašte projektuotojams, statytojams ir Vilniaus miesto savivaldybei.

Argumentus atmetė

Tačiau projektuotojai ir projekto užsakovai Vilniaus m. nakvynės namai M.Zacharovo argumentus atmetė. Projekto vadovo Arvydo Tamošaičio ir Nakvynės namų direktoriaus Edvardo Jablonskio pasirašytame atsakyme teigiama, kad nei numatytiems kvartalams, nei muziejui ar kitam visuomeniniam objektui tinkančiai teritorijai Nakvynės namų plėtra įtakos neturės. Iš trijų pusių pastatą supa Pavilnių regioninis parkas, o dėl jo augmenijos statinys matomas tik iš A.Kojelavičiaus gatvės pusės, be to po rekonstrukcijos tiek pastatas, tiek jo aplinka bus sutvarkyta ir taps vizualiai patrauklesni.

O ir socialinės paskirties įstaigos šioje gatvėje įsikūrusios pakankamai toli vienos nuo kitų (apie 1,5 km), o pačiuose Nakvynės namuose po rekonstrukcijos gyventojų skaičius pasikeis nežymiai, nes iš T.Kosciuškos g. ketinama perkelti filialą „Sala“.

„Norime pažymėti, kad projektuodami esamame sklype nakvynės namų rekonstrukciją, mes nepažeidžiame jokių egzistuojančių teisės aktų. Todėl atsižvelgdami į aukščiau išdėstytus argumentus turime atmesti Jūsų pasiūlymą neprojektuoti minėtame sklype nakvynės namų išplėtimo“, – rašoma 2016 m. rugsėjo 5-osios rašte.

Tai nėra naujas projektas, tai tik paslaugų ir funkcijų išplėtimas, – sakė G.Paluckas.

Projektiniuose pasiūlymuose, kuriuos parengė UAB „MEPCO“, teigiama, kad tai gyvenamosios paskirties pastato (įvairių socialinių grupių asmenims) Kojelavičiaus g. 50, Vilniuje, rekonstrukcijos projektas, pagal kurį bus rekonstruojamas dviejų aukštų pastatas jį praplečiant.

„Pastatas pritaikomas naujiems Vilniaus miesto nakvynės namų poreikiams, patalpų įrengimas Vilniaus miesto nakvynės namų filialui „Sala“. Rekonstruotuose nakvynės namuose bus teikiamos laikino prieglobsčio paslaugos Vilniaus miesto gyventojams be pastovios gyvenamosios vietos bei socialinė parama socialiai pažeidžiamų asmenų integravimui į visuomenę. Nakvynės namų filialo „Sala“ patalpose bus teikiamos laikino apnakvindinimo paslaugos apsvaigusiems nuo alkoholio, narkotinių bei toksinių medžiagų“, – taip atrodys pastatas po rekonstrukcijos.

Ruošiasi konkursui

Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas 15min patvirtino, kad šiuo metu derinamos paskutinės detalės ir jau netrukus bus paskelbtas konkursas rekonstrukcijos darbams.

„Tai nėra naujas projektas, tai tik paslaugų ir funkcijų išplėtimas. Čia bus rekonstruotas pastatas, sutvarkoma aplinka, teikiamos ne tik nakvynės, bet ir papildomos paslaugos – reintegracijos į darbo rinką ir pan. Žinoma, tas kvartalas vystosi, kiek toliau plečiasi individualių namų masyvai, bet tai nereiškia, kad nebeliks ten vietos socialinėms funkcijoms“, – sakė vicemeras.

15min skaitytojos Editos nuotr./Benamio būstas šalia Vilniaus nakvynės namų
15min skaitytojos Editos nuotr./Benamio būstas šalia Vilniaus nakvynės namų

Vietų tuose namuose, anot G.Palucko, beveik nepadaugės, kadangi benamių skaičius yra gana stabilus. „Pagerės pačių paslaugų teikimas, nes bus dušai, geresni sanitariniai mazgai, individualių kambarių laikinam apgyvendinimui bus daugiau“, – kalbėjo G.Paluckas.

Skaičiuojama, kad rekonstrukcija su filialo „Sala“ perkėlimu kainuos apie 900 tūkst. eurų. Tikimasi, kad darbus pavyks pabaigti iki kitų metų pabaigos. Rekonstrukcija bus taikoma prie sezoniškumo, kadangi šaltuoju metų laiku Vilnius negali likti be Nakvynės namų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius