Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 30

Naujieji Katedros aikštėje: su saugiais fejerverkais ir daugiau policijos, bet be automobilių

Vilnius kuria naują tradiciją, kai daugybė žmonių pasitinka Naujuosius metus centrinėje miesto aikštėje. Kaip Niujorko Taimso aikštėje renkasi niujorkiečiai, prie Didžiojo Vestminsterio bokšto – londoniečiai, paryžiečiai šalia Eifelio bokšto, o berlyniečiai prie Brandenburgo vartų. Sutinkant 2019 m. į Katedros a. susirinko apie 30 tūkst. vilniečių ir miesto svečių, šiemet jų tikimasi dar daugiau.
Naujųjų metų sutikimas Vilniuje
Naujųjų 2020-ųjų metų sutikimas Vilniuje / Sauliaus Žiūros nuotr.

Naujametis vakarėlis po atviru dangumi pačioje sostinės širdyje. Taip Naujųjų metų sutikimą Vilniaus Katedros aikštėje pristato jo organizatoriai, projekto „Kalėdos sostinėje“ rengėjai.

Pradėjo pernai

Tradicija Naujuosius pasitikti Katedros aikštėje gyvuoja Vilniuje seniai. Tiesa, dažniausiai tai būdavo tiesiog spontaniškas susiėjimas pasižvalgyti į fejerverkus, pabūti su draugais ar šiaip žmonių apsupty. Ne visada paskutinis senųjų metų vakaras praeidavo be didesnių incidentų, legendos sklido apie galimybę sulaukti smūgio šampano buteliu ar išgąstį dėl po kojomis sprogusios petardos.

Tačiau prieš metus sostinėje paskelbta, kad Vilnius puoselės naują tradiciją. Gruodžio 31-osios vakarą ant Varpinės bokšto sužibo unikali 3D vaizdo projekcijų instaliacija, o jos pasižiūrėti suplūdo per 30 tūkst. vilniečių ir sostinės svečių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujųjų 2019-ųjų metų sutikimas Katedros aikštėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujųjų 2019-ųjų metų sutikimas Katedros aikštėje

„Tiek įspūdinga Vilniaus Kalėdų eglė, tiek ir iš visų pusių apšviesto varpinės pastato spalvingos transformacijos sulaukė itin didelio socialinių tinklų vartotojų susidomėjimo: nuotraukomis dalijosi, šių originalių ir meniškų reginių grožį gyrė Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Italijos ir kitų šalių žmonės“, – apie pernai metų Naujųjų sutiktuves sakė programos „Kalėdos sostinėje“ vadovas Paulius Jurgutis.

3 valandų šventė

Šiemet Naujųjų metų šventė Katedros aikštėje bus dar skambesnė. Žadama daug muzikos – gros didžėjų parengta šventinė muzika. Renginys prasidės nuo 22 val. ir truks iki 1 val. Varpinės pastatas tarsi atgis, išskirtine animacija net tris valandas stebins įspūdinga 3D vaizdo projekcijų instaliacija. Kas 20 min. varpinė keis pavidalą ir pasipildys vis naujais elementais: išvysime tai švyturį, tai įvairias šachmatų figūras. Nuo 23.55 val. prasidės 5 min. truksianti pagrindinė reginio dalis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniaus Kalėdų eglės įžiebimas Katedros aikštėje
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniaus Kalėdų eglės įžiebimas Katedros aikštėje

Pasak instaliacijos ant bokšto kūrėjų, projekcija ant unikalios struktūros varpinės yra techniškai sudėtingas projektas, reikalaujantis ypatingo atidumo ir preciziškumo. Prie jo dirbo ne vienas specialistas, tarp kurių – šviesų dailininkas, lazerių programuotojas ir techninė komanda – apie 20 žmonių.

„Kuriant tokį svarbų ir didelio mastelio projektą labiausiai džiugina žmonių reakcijos. Jaučiamės prisidėję prie gerų emocijų ir įspūdžių kūrimo mieste“, – apie būsimą instaliaciją sakė projekto ir kūrybinės grupės „Video architects“ vadovas Linartas Urniežis.

Ragina nesinešti alkoholio

Vidurnaktį, varpinės laikrodžiui skelbiant Naujųjų metų pradžią, Vilniaus dangų nušvies galingi fejerverkai, kuriuos dovanoja Vilniaus miesto savivaldybė.

Iki vidurnakčio veiks ir šventinis Kalėdų miestelis, kuriame galima bus ir skanėstų, ir karšto vyno paragauti. Todėl vilniečiai ir miesto svečiai prašomi nesinešti savo gėrimų, ypač stiklo taroje, taip rūpintis savo bei aplinkinių saugumu. Renginyje neprireiks ir savo atsineštų pirotechnikos priemonių – sostinės savivaldybė vidurnaktį dovanos profesionalų paruoštą didžiulį fejerverkų šou.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujųjų 2019-ųjų metų sutikimas Katedros aikštėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujųjų 2019-ųjų metų sutikimas Katedros aikštėje

Linksmybės tęsis iki 1 val. nakties, vėliau varpinės bokštas nušvis Lietuvos vėliavos spalvomis ir taip švies iki pat sausio 1 d. 7 val. – Vilnius Naujųjų metų naktį simboliškai minės Lietuvos vėliavos dieną.

Pasitikti Naujuosius kviečiama be savo automobilių. Aplink Katedros aikštę nuo gruodžio 31-osios 23 val. iki sausio 1-osios 1 val. bus draudžiamas eismas – Tilto, T.Vrublevskio, Šventaragio, Barboros Radvilaitės gatvėse. Kaip įprasta švenčių ir poilsio dienomis, eismas draudžiamas ir Gedimino prospekte nuo Vilniaus g. iki Šventaragio g.

Sauliaus Žiūros nuotr./Kalėdų miestelis Katedros aikštėje
Sauliaus Žiūros nuotr./Kalėdų miestelis Katedros aikštėje

Tad, atrodo, patogiau atvažiuoti į miesto centrą viešuoju transportu, kaip ir grįžti – Naujųjų naktį važiuos naktiniai autobusai. 101N, 102N, 103N, 104N ir 105N maršrutų autobusai, kaip žadama, bus talpesni, kursuos dažniau, o važiuoti pradės nuo 22.30 val. Be to, nuo gruodžio 31-osios 20 val. iki sausio 1-osios 4 val. miestiečiai visais sostinės autobusais ir troleibusais galės važiuoti nemokamai.

Į Vilniaus miesto centrą atvykti galima 2, 3, 4, 6, 12, 14, 17 ir 20 maršrutų troleibusais bei 1G, 6G, 10, 11, 33, 53, 88 ir 89 maršrutų autobusais.

Kaunas kviečia į Rotušės aikštę

Gruodžio 31-osios vakarą, artėjant vidurnakčiui, Kauno Rotušės aikštėje įvyks gyvas elektroninės muzikos renginys „Kosminiai Naujieji Kaune“. 22.30 val. prie pulto stos DJ Zakmina. Jo unikalus miksavimo braižas gerai pažįstamas klubų publikai. Zakmina meistriškai sujungia šokių muziką iš praeities, dabarties ir ateities.

Vidurnaktį, šaudant fejerverkams (tam bus skirta speciali Rotušės aikštės erdvė), prie pulto stos Vidmantas Čepkauskas, žinomas pseudonimais Vidis ir V. 1 val. su Kosminiais Naujaisiais susirinkusius pasveikins duetas „Happyendless“.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Naujų metų šventė Kaune
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Naujų metų šventė Kaune

Naujametiniai fejerverkai Klaipėdoje dangų nušvies iš piliavietės ir geriausiai bus matomi Teatro aikštėje bei Danės krantinėse. Šiauliuose fejerverkais senieji bus palydėti, o Naujieji pasitikti Prisikėlimo aikštėje, čia šventišką atmosferą kurs naujametės dūzgės.

Palanga, kaip įprasta, miesto gyventojų ir svečių laukia prie jūros – naujametinis fejerverkas tradiciškai nuspalvins dangų nuo Palangos tilto.

Palangos savivaldybės nuotr./Fejerverkai ant Palangos tilto
Palangos savivaldybės nuotr./Fejerverkai ant Palangos tilto

Daugiau policijos

Sutinkant Naujuosius metus tiek Vilniuje, tiek kituose Lietuvos miestuose, prie pagrindinių jų aikščių, kitose masinio susibūrimo vietose dirbs daugiau policijos pareigūnų, Kaip 15min sakė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis, tai bus ir uniformuoti pareigūnai, ir civiliai, taip pat šalia pagrindinių aikščių planuojama riboti arba iš viso uždaryti eismą.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniaus Kalėdų eglės įžiebimas Katedros aikštėje
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniaus Kalėdų eglės įžiebimas Katedros aikštėje

Viešasis transportas ypač tiks visiems, kurie ketina pakelti karšto vyno, šampano ar kokio kito alkoholinio gėrimo taurę. Įkaušę vairuotojai neretai sukelia skaudžių eismo įvykių, be to, kaip įspėjo R.Matonis, Naujųjų metų naktį ir sausio 1 dieną vyks Kelių policijos reidai, todėl pareigūnai ragina nesėsti prie vairo išgėrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius