-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 29

Naujuoju Šeimynų įstatymu siūloma palengvinti šeimynų steigimą ir jų veiklą

Trečiadienį Ministrų kabinetui Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teikia svarstyti Šeimynų įstatymo projektą. Tai naujai siūlomas priimti teisės aktas, kuriuo siekiama leisti šeimyną steigti fiziniam asmeniui, kuris ją galėtų ir valdyti, taip pat suteikti šeimynai vaikų globėjo statusą, apibrėžti jos kaip juridinio asmens teises, pareigas ir vaidmenį visuomenėje.
Rimantas Jonas Dagys – socialinės apsaugos ir darbo ministras
Rimantas Jonas Dagys – socialinės apsaugos ir darbo ministras / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Šeimynomis siūloma laikyti juridinius asmenis, globojančius nuo šešių iki dvylikos vaikų šeimoje, įskantant ir savuosius, praneša Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Pagal dabar galiojančią tvarką, veikiančios šeimynos negali būti perregistruotos, o naujai įsteigtos – įregistruotos juridinių asmenų registre, nes jokiame teisės akte nėra nustatyta jos teisinė forma. Todėl neaišku, kuriai teisinei formai reikėtų priskirti šeimynas – viešosioms įstaigoms, individualioms įmonėms, bendrovėms ar biudžetinėms įstaigoms.

Būtent todėl ministerija ir inicijuoja Šeimynų įstatymo projektą. Šiam siūlymui pirmadienį buvo pritarta Vyriausybės pasitarime. Jei Vyriausybės posėdyje šiam įstatymo projektui bus įjungta žalia šviesa, jam dar turėtų pritarti ir Seimas.

„Pastaraisiais metais nuolat mažėja šeimynų skaičius, nes jų steigiama mažiau. Iš 49 šeimynų liko tik 36-ios. Tai reiškia, kad dabartinė šeimynų steigimo tvarka neskatina savivaldybių tarybas steigti šiuos juridinius asmenis“, – aiškino socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys.

Todėl, ministro teigimu, yra siūloma atsisakyti Vietos savivaldos įstatyme nustatytos administracinės šeimynų steigimo tvarkos. Taip būtų sukurtos prielaidos profesionalesnei globėjų šeimai savivaldybėje atsirasti, formuotųsi nauji šeimynų ir savivaldybių santykiai.

Be to, siekiant neapsunkinti šeimynų, siūloma joms kaip pelno nesiekiantiems viešiesiems juridiniams asmenims netaikyti buhalterinės apskaitos reikalavimų. Tai palengvintų šeimynos veiklą, sudarytų sąlygas jai koncentruotis į globojamų vaikų socializaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius