Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 07

Nausodžio seniūno vila kyla ir valstybės lėšomis

Kam bent kartą teko dalyvauti kas dvi savaites Plungės rajono savivaldybėje rengiamuose seniūnų posėdžiuose, žino, kokio dydžio bėdų bėdelių kalnai slegia kiekvieno jų pečius. Seniūnai skundžiasi trūkstantys to ir ano, pradedant darbo jėga ir baigiant guminiais kilimėliais jų naujuosiuose visureigiuose.
Baigiamos statyti D.Preibio vilos durys ateity turėtų būti atviros visiems, nes visi, mokėdami mokesčius valstybei ir išlaikydami seniūnijos darbininkus, prisidėjome prie jos statybų.
Baigiamos statyti D.Preibio vilos durys ateity turėtų būti atviros visiems, nes visi, mokėdami mokesčius valstybei ir išlaikydami seniūnijos darbininkus, prisidėjome prie jos statybų. / Laikraščio „Žemaitis“ nuotr.

Tad galite įsivaizduoti, kaip, prisiklausę tokių pagraudenimų, buvome šokiruoti to vaizdelio, kurį praėjusio pirmadienio popietę išvydome Nausodžio seniūno Dariaus Preibio privačiose valdose Kaušėnų kaime.

Nesislėpdami čia ramiausiai sau darbavosi du tos pačios seniūnijos darbininkai. Vienas jų rovė seniūno morkas, o antrasis klinkerio plytelėmis puošė baigiamą statyti pokylių salę. Vyrai sakė, kad atlyginimą jiems moka valstybė, o seniūnas tik pavalgyti duodantis. Tad negali sakyti, kad jo vila lyg ant mielių kyla visai už „ačiū“.

Visuomenei naudingi darbai – seniūno kieme

Skaitytojai gal dar prisimena kažkada labai populiarią buvusią Viešųjų darbų programą, pagal kurią tuometinė Darbo birža siųsdavo darbo nerandančius asmenis tvarkyti viešųjų erdvių. Bet 2017 metais tos programos nebeliko. Ją pakeitė savo esme į pirmtakę labai panaši Užimtumo didinimo programa.

Savivaldybė šiai programai įgyvendinti iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos šiemet gavo beveik 60 tūkst. eurų. Suskaičiuota, kad už minimalų uždarbį bus galima įdarbinti 30 asmenų. Žinoma, tai nėra daug, bet vis geriau negu nieko. Bėda tik, kad niekas per daug nekontroliuoja, kokius darbus dirba tie pagal šią programą įdarbinti asmenys. O kur nėra kontrolės, kaip žinia, atsiranda daug vietos saviveiklai.

Būtent du tokius saviveiklininkus Mokesčių inspekcija pirmadienio popietę aptiko Nausodžio seniūno Dariaus Preibio kieme Kaušėnų kaime, Babrungo gatvėje. Vienas rovė ir valė morkas, o kitas baiginėjo dailinti seniūno namą.

Pirmasis, netikėtai užkluptas mokesčių inspektoriaus ir jį lydėjusių policijos pareigūnų, dievagojosi pas seniūną kieme atsidūręs vos prieš porą valandų. Minkydamas rankose purvinas morkas vyras tikino, kad iki pietų trynėsi seniūnijoje. Bet lietus pylė kaip iš kibiro, o dangus vis labiau niaukėsi, tad seniūnas jam ir pasiūlęs padirbėti jo darže.

„Nieko nemoku dirbti, tai tik prie morkų lieka“, – nelinksmai nusišypsojo. Ar už tokią paslaugą seniūnas pažadėjo papildomą atlygį? „Ne, kas tau. Turim juk dirbti tuos viešuosius darbus, o kur, ne taip ir svarbu. Svarbu, kad užskaitytų kaip atidirbtą dieną“, – kalbėjo Algimantu prisistatęs žmogus.

Vyras pasakojo, kad dirbti į Nausodžio seniūniją jį atsiuntė Užimtumo tarnyba (kurią Algimantas, kaip ir daugelis kitų, senu papratimu dar Darbo birža vadina). „Kai oras geras, pakelės griovius šienaujam. Tai šen, tai ten siunčia. O kai lyja, kaip šiandien, nėra kas daryt. Tai ir pasiūlė žmogus pas jį darže…“ – dėstė tebegniauždamas rankose tas pačias morkas.

Laikraščio „Žemaitis“ nuotr./Visuomenei naudingi darbai – seniūno kieme
Laikraščio „Žemaitis“ nuotr./Visuomenei naudingi darbai – seniūno kieme

Paleido jas tik inspektoriui paprašius rašyti pasiaiškinimą, kodėl dirba nelegaliai, neregistravęs jokios veiklos.

Dvi dienas – visuomenei, du mėnesius – seniūnui

Kol Algimantas raitė pasiaiškinimą, pakalbinome ir antrąjį darbininką. Virgilijus, priešingai nei pirmasis pašnekovas, buvo atviras – pas seniūną darbuojasi jau beveik du mėnesius.

Jam patikėta apklijuoti Preibių statomą namą klinkerio plytelėmis. Akivaizdu, kad seniūnas rado gerą meistrą, nes namo fasado apdaila – beveik baigta. Dar diena kita, ir Virgilijus turbūt būtų galėjęs grįžti prie visuomenei naudingų darbų.

Tiesa, vyras sakė, kad liepą kelias dienas išties šienavęs pakeles, kaip ir priklauso dirbančiajam pagal Užimtumo didinimo programą. Įdarbintas seniūnijoje buvo liepos 26-ąją. „Po to seniūnas pasiūlė padirbėt čia, pas jį“, – pridūrė. Ar klijuoti plyteles lengviau, nei pjauti žolę? „Lengviau“, – tarstelėjo, bet į tolimesnius aiškinimus, kodėl priėmė seniūno siūlymą, nesileido.

Paklaustas, ar už šį darbą seniūnas jam moka papildomai, Virgilijus atsakė, kad ne. Gauna iš valstybės minimalią algą kaip ir visi, įdarbinti pagal minėtąją programą. „Seniūnas tik pavalgyti duoda“, – dar išgirdome.

Štai taip. Kas nenorėtų taip gyventi!? Užtenka pasirūpinti pietumis darbininkams, ir tavo namas kyla kaip ant mielių. Netrukus Preibiai čia jau galės priimti pirmuosius puotautojus, mat statinys sumanytas kaip pokylių salė.

O jei valstybės apmokomi darbininkai dar ir derlių nuima, žolę nupjauna… Gyvenk ir žvenk.

Oi, atsiprašau. Apie tą žolę gal ir pagražinom. Iš darbo grįžusi ponia Preibienė pasakojo, kad visą didžiulę teritoriją, kurios – net 4,85 hektarai, jiedviem su vyru padeda prižiūrėti retkarčiais atvažiuojantis sūnus.

Apie čia plušančius darbininkus moteris sakė nieko nežinanti. Esą į darbą išskubanti anksti ryte, kai čia dar nieko nebūna, tad nei kada jie atsiranda, nei kiek būna ir ką veikia, pasakyti negalinti. „Vyro klauskit“, – tepridūrė.

„Kiek kartų jiems esu sakęs, kad nedarytų to“

Pats galiausiai į kiemą naujuoju tarnybiniu visureigiu atskubėjęs seniūnas D.Preibys suskubo aiškinti, kad netikėtume, ką aplinkiniai šneka. O šneka jie, kad tie patys seniūnijos darbininkai, su nešiojamojomis žoliapjovėmis šienaujantys viešąsias erdves, neretai sukasi ir po Preibių teritoriją.

„Būna, kad pjauna anapus kelio, prie Plungės jūros, ir sueina į mano pavėsinę pavalgyti. O kartais ir čia su visais trimeriais susikrausto. Tarkim, jei pradeda lyti. Sueina tada visi čia pas mane laukti, kada atvažiuosiu jų paimti. Kiek kartų jiems esu sakęs, kad nedarytų to, bet žinote, toks jų protelis… Nepasakysi jiems…“ – dėstė seniūnas.

– Vis dėlto šįkart tuos du vyrus radome ne žolę pas jus pjaunančius. Vienas jūsų morkas rovė, kitas, pasilipęs ant pastolių, dirbo prie namo apdailos, – priminėm seniūnui tai, ką ne iš aplinkinių girdėjom, bet savo akim pamatėm.

– Tai dėl blogo oro. Iki pietų lijo. Laukėm, kad nustotų. Nenustojo, tai ir pasiūliau čia pasidarbuot.

Laikraščio „Žemaitis“ nuotr./Visuomenei naudingi darbai – seniūno kieme
Laikraščio „Žemaitis“ nuotr./Visuomenei naudingi darbai – seniūno kieme

D.Preibys tikino, kad du seniūnijos darbininkai jo kieme ir darže – tik mažas nesusipratimas

– Už atskirą atlygį?

– Taip, buvom sutarę, kad atskirai sumokėsiu. Prie to, ką gauna iš Užimtumo tarnybos, dar pridėsiu nuo savęs.

– Bet vyrai sakė priešingai.

– Negali būti. Melas grynas.

– Tai kiek įprastai mokat darbininkui už dieną?

– Su kiekvienu atskirai tariamės. Būna, kad savaitgalį pasivadinu pas save bulvių kasti. Vienam tom pačiom bulvėm atsilyginu, jei prašo, kitam pinigais. Įvairiai.

– O kas tada rūpinasi viešosiomis seniūnijos erdvėmis, jei darbininkai pas jus pluša?

– Šiandien tik taip išėjo, kad darbo valandomis juos atsivežiau. Bet tik dėl to, kad lietus lijo. Nebuvo jiems ką dirbti, o paleist nesinori. Reikia įforminti kaip darbo dieną. O šiaip čia pas mane jie tik vakarais arba savaitgaliais.

– Bet Virgilijus pasakojo, kad savaitgaliais ilsisi, o darbo dienom – čia. Ir taip jau – nuo liepos.

– Tikrai ne taip viskas buvo. Sakau, tik savaitgaliais ir vakarais.

Meluoti negarbinga

Gal ir būtume patikėję tokiais labai nuoširdžiai nuskambėjusiais seniūno žodžiais, jei prieš tai nebūtume atlikę namų darbų. Savaitę prieš tai kone kiekvieną darbo dieną patikrindavome, ką veikia Virgilijus. Ir kaskart jį rasdavome tose pačiose seniūno Dariaus valdose Kaušėnuose.

Vyriškio ryškiai raudoną fiatą galima pastebėti jau iš tolo. O ir jį patį ne kartą matėme besisukiojantį po seniūno kiemą. Ir tikrai ne vakarais bei savaitgaliais, kaip tikino seniūnas, bet darbo valandomis.

Apie Virgilijų pirmą kartą išgirdome prieš porą savaičių. Maždaug tada ir nusprendėme imtis šio tyrimo, kad galėtume patikrinti, ar tiesa, ką mums pasakojo du mūsų skaitytojai (abiejų pašnekovų vardai ir pavardės redakcijai žinomi).

Vienas jų dėstė, kad tas pats Virgilijus liepą išties kelias dienas šienavo pakeles. „Sykį sutikau jį. Klausiau, kaip sekasi, ar su trimeriu tebevargsta. Atsakė, kad ne, nebevargsta. Esą dabar klinkerį klijuoja. Aš jo ir nebeklausiau, kur jis tą klinkerį klijuoja. Ir taip aišku buvo“, – prisiminė liepą įvykusį pokalbį.

Paklaustas, kaip suprato, kad pažįstamas pluša pas seniūną, vyras dėstė, kad ir anksčiau ne kartą esą taip yra buvę. Jis be Virgilijaus minėjo dar du asmenis, kurie taip pat rūpinasi ne viešosiomis, kaip turėtų, bet privačiomis seniūno valdomis. Tik jų vardų sakė nežinantis.
Antrasis pašnekovas gyvena tame pačiame Kaušėnų kaime kaip ir seniūnas. Vyras dėstė, kad D.Preibys pastarosiomis dienomis kone kas dieną savo tarnybiniu visureigiu pas save atsiveža porą vyrų. Dar vienas kas rytą atvažiuoja raudonu fiatu.

„Seniūnui ne tik darbo jėga nieko nekainuoja. Kur dar žvyras, kuris kaskart pradeda plaukti į seniūno kiemą, kai tik seniūnijos teritorijoj koks kelias remontuojamas. Tas pats buvo ne tik asfaltuojant Babrungo gatvę, bet ir keičiant kelio per Varkalius dangą“, – tikino kaušėniškis.

Ar atsiprašys?

Priminsime, kad maždaug prieš metus „Žemaitis“ rašė apie gyventojams kilusius įtarimus, jog Babrungo gatvei remontuoti skirtas žvyras vežamas į seniūno D.Preibio kiemą.

Po šios publikacijos Savivaldybėje buvo sudaryta speciali komisija ištirti, ar seniūnas nepažeidė viešųjų ir privačių interesų. Tą patį vėliau narpliojo ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, tačiau ir viena, ir kita konstatavo, kad jokio pažeidimo nebuvo.

„Vadinasi, seniūnas nekaltas, o publikacija – išpūstas burbulas“, – tąsyk rašė vienas rajono laikraštis, stebėjęsis, kad po tokio „patampymo“ niekas seniūno taip ir neatsiprašė.

Perfrazuojant šio laikraščio mintis, įdomu būtų sužinoti, ar po pirmadienį išaiškėjusios tiesios D.Preibys atsiprašys valstybės ir piliečių už iššvaistytas jų lėšas?

Laukia pasiaiškinimo

Trečiadienį „Žemaičio“ šia tema kalbintas Savivaldybės administracijos direktorius Mindaugas Kaunas sakė jau žinantis, kad D.Preibys prisidarė nemalonumų. Esą apie tai jis pats pranešė savo darbdaviui.

„Dabar laukiu jo paties pasiaiškinimo. Kai gausim, pradėsim tarnybinį tyrimą. Prašysime atitinkamų institucijų pateikti mums su šiuo įvykiu susijusią medžiagą. Jei paaiškės, kad seniūnas išties naudojosi savo pareigomis, reikės priimti atitinkamą sprendimą. Bet aš tikiuosi, kad tokiu atveju jis pats susipras, kaip turi elgtis. Noriu pabrėžti tik tai, kad situacija bus vertinama tikrai atsakingai ir nebus jokių dangstymų ar bandymų kažką sušvelninti“, – pažadėjo administracijos vadovas.

Pasak jo, pats D.Preibys visą šią istoriją pavadino nesusipratimu, bet plačiau esą nieko nekomentavo. Pažadėjo viską išdėstyti savo pasiaiškinime. Žinant, ką jis kalbėjo žurnalistams pirmadienį, nesunku numanyti, koks bus to pasiaiškinimo turinys.

O gal vis dėlto emocijoms nuslūgus atsiras bent krislelis drąsos prisipažinti suklydus ir pasielgus netinkamai? Juo labiau kad seniūno žygdarbiais jau susidomėjo ir policija.

Laukite tęsinio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius