-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 19

Ne prasčiau nei Vijūnėlės dvaras: prokurorai imasi Broniaus Bradausko įpėdinio šeimos rūmų

Milžiniška teritorija, ilga tvora, stebėjimo kameros, prabangūs apartamentai – tokias statybas Kaišiadorių rajone plėtoja šią apygardą iš Seimo milijonieriaus Broniaus Bradausko perimančio socialdemokrato Mariaus Muižiniko šeima. Regis, nieko tokio – tik Muižinikų statybos vykdomos pažeidžiant įstatymus, o šią istoriją jau narsto ir prokuratūra.
Politiko Mariaus Muižiniko žmonos valdomoje teritorijoje specialistai nustatė ne vieną statybų pažeidimą
Politiko Mariaus Muižiniko žmonos valdomoje teritorijoje specialistai nustatė ne vieną statybų pažeidimą / Irmanto Gelūno / 15min, LSDP Kaišiadorių skyriaus nuotr.

Gausias pinigines dovanas iš užsienio neseniai gavusi socialdemokrato M.Muižiniko žmona Milda Žiežmarių seniūnijoje, Turloviškių kaime, šeimininkauja didžiulėse valdose. Čia jau spėjo išdygti prabangus gyvenamasis kompleksas, didžiulis garažas.

Ir visa tai šiek tiek primena socialdemokratams akmeniu po kaklu tapusią vadinamojo Vijūnėlės dvaro istoriją. Mat Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) vieną po kito skaičiuoja, kiek pažeidimų padaryta Muižinikų valdose, o prokuratūra pradėjo viešojo intereso gynimo procedūrą.

Savo ruožtu, vietos valdžia padėties nedramatizuoja: esą būta ir tokių atvejų, kai statiniai stovi dešimtmetį iki jų legalizavimo.

Pažeidimas po pažeidimo

Milžiniškose Muižinikų valdose – it Turniškėse. Teritorija aptverta, kiekvieną prašalaitį fiksuoja apsaugos kameros. Patekti vidun gali tik jeigu kas nors teiksis atverti masyvius geležinius vartus. Ir nemaža dalis šių statinių išdygo pažeidžiant įstatymą. Ar bent jau tokią išvadą daro Muižinikų statybas įvertinę VTPSI specialistai.

„2016 m. sausio 8 d. VTPSI atliko statybos patikrinimą pagal skundą adresu Pamiškės 11 g., Turloviškių k., Žiežmarių apyl. sen., Kaišiadorių r. sav. Nustatyti reikšmingi pažeidimai, kad vienas iš statinių neatitinka projekte nurodytos statinio kategorijos, o statinio laikančiųjų konstrukcijų išdėstymas bei statinio išorės matmenys neatitinka projekto sprendinių. Taip pat nebuvo patekta visa reikiama dokumentacija“, – 15min teigė VTPSI atstovė Toma Kondrotaitė.

Dėl nustatytų pažeidimų surašytas savavališkos statybos aktas.

Imasi viešojo intereso gynimo

Informacija apie Muižinikų statybas jau buvo išlindusi į viešumą: kalbėta ne tik apie nelegalias statybas, bet ir apie galimai savoms reikmėms užtvenktą ir į tvenkinį paverstą upelį, iškirstus medžius. Tiesa, visa tai aprašyta neįvardijant, kad VTPSI ir aplinkosaugininkų akiratyje atsidūrė būsimo kandidato į Seimą žmona. Kauno apygardos prokuratūra savo iniciatyva pradėjo tyrimą ir šiuo metu vertina, ar Turloviškėse buvo pažeistas viešasis interesas.

Tai 15min patvirtino šį procesą kuruojantis Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras Marijus Šalčius.

„Kol procesiniai sprendimai nepriimti, turbūt anksti kalbėti apie galimą rezultatą ir patikrinimo baigtį. O [procedūra] pradėta viešojoje erdvėje atsiradus informacijai apie aplinkosauginius ir statybų pažeidimus“, – sakė M.Šalčius.

Kokios sankcijos gali grėsti Turloviškėse šeimininkaujančiai M.Muižiniko žmonai, prokuroras teigė dar negalįs įvardinti.

Statybos leidimas – pernai. Statybos – nuo 2012 m.?

Kaišiadorių savivaldybės 15min pateiktais duomenimis, statybos leidimas, kurio pažeidimus nustatė VTPSI, M.Muižinikienei išduotas pernai, vasario 19 d. Tačiau statybos Muižinikų valdose vyko gerokai anksčiau.

Archyviniai „Google“ palydovinių nuotraukų duomenys rodo, kad statybos Turloviškėse dūzgė jau 2012 m. vasarą. Palydoviniuose vaizduose aiškiai užfiksuoti dabartinių statinių pamatai.

Google Earth nuotr./Muižinikų statybvietės vaizdai iš palydovo 2012 m. (kairėje) ir pernai
Google Earth nuotr./Muižinikų statybvietės vaizdai iš palydovo 2012 m. (kairėje) ir pernai

VTPSI atstovė Vida Aliukonienė 15min nurodė neradusi jokio ankstesnio statybos leidimo šioje teritorijoje. Viešai prieinamame statybos leidimų kataloge „Infostatyba“ šiuo adresu taip pat randamas tik vienas statybos leidimas – 2015 m. vasario 19 d. Į 15min klausimą, ar buvo išduota ankstesnių leidimų statyboms Muižinikų valdose, savivaldybė kol kas neatsakė.

Kaip Google Earth vaizduose keitėsi teritorija Turloviškėse, galite pamatyti čia:

Šie duomenys sudomino ir prokurorą M.Šalčių. „Kaip matote, iš nuotrupų bandome susidaryti tą bendrą vaizdą, kad galėtume institucijų klausti konkrečių klausimų. Be jokios abejonės, kiekviena tokia detalė yra aktuali“, – sakė prokuroras.

15min žiniomis, vienas iš galimų pažeidimų Muižinikų valdose – tai, kad statiniai „perlipa“ sklypų ribas. Didelė teritorija Turloviškėse padalinta į du sklypus. Mažesnysis – namų valda, kur galima įvairi gyvenamoji statyba. O didesnysis – žemės ūkio paskirties, ir čia statyboms erdvės kur kas mažiau. Oficialus Registrų centro žemėlapis aiškiai rodo, kaip dalis statinių „išlipo“ iš namų valdos sklypo.

Regia.lt nuotr./Statybvietė Turloviškių kaime
Regia.lt nuotr./Statybvietė Turloviškių kaime

Kaišiadorių savivaldybės administracijos direktorius, M.Muižiniko partijos kolega Česlovas Neviera 15min teigė nežinantis, ar būta ankstesnių statybas leidžiančių dokumentų.

„Kad ne, turbūt vėliau yra, kiek aš prisimenu“, – sakė Č.Neviera, paklaustas, ar leidimas galėjo būti išduotas 2012 m., ar dar anksčiau.

Tiesa, socialdemokratas situacijos nelinkęs dramatizuoti – net jei paaiškėtų, kad statiniai dygo be atitinkamo leidimo.

„Pavyzdžiui, turim vieną objektą. Irgi ginčas yra. (...) Kaimynai vienas kitą ginčija. Ir tuo pačiu sprendimu leista per metus „susiforminti“ leidimą. Stovi pastatai 10 metų jau pastatyti. Su tais leidimais nėra taip paprasta“, – svarstė Č.Neviera.

LSDP Kaišiadorių skyriaus nuotr./Česlovas Neviera (kairėje) ir Marius Muižinikas
LSDP Kaišiadorių skyriaus nuotr./Česlovas Neviera (kairėje) ir Marius Muižinikas

Politikas patikino, esą Kaišiadorių savivaldybės veiksmams jokios įtakos nedaro tai, kad VPTSI užkliuvusios statybos priklauso tarybos nario ir būsimo kandidato į Seimą šeimai.

Politikas nuo žmonos turto atsiriboja

Su VTPSI nemalonėn patekusių valdų savininke M.Muižinikiene 15min susisiekti nepavyko. Jos darbovietės nurodomu mobiliuoju telefonu atsiliepusi moteris informavo, kad tarybos nario žmona atostogauja ir telefoną yra palikusi.

Apie statybas Turloviškėse kalbėti nepanoro ir M.Muižinikas.

LSDP Kaišiadorių skyriaus nuotr./Marius Muižinikas
LSDP Kaišiadorių skyriaus nuotr./Marius Muižinikas

„Kokio komentaro? Nei aš statau, nei aš kažką darau“, – 15min sakė socialdemokratas.

Paklaustas, ar rūmai Turloviškėse nėra jo šeimos turtas, politikas buvo lakoniškas: „Žmonos – ne mano“.

Juokais paklaustas, ar tai reiškia, kad jis su žmona gyvena atskirai, politikas įsižeidė. „Tai sorry. Tokiais juokeliais... Tikrai atsiprašau – neturiu laiko bendrauti“, – rėžė M.Muižinikas ir neatsisveikinęs padėjo ragelį.

Į vėlesnius 15min žurnalisto skambučius B.Bradausko įpėdinis neatsakė. 

Mįslingos dovanos iš užsienio

M.Muižinikas – Kaišiadorių tarybos narys, socialdemokratų kandidatas į Seimą artėjančiuose rinkimuose, buvęs liberalas. Politikas itin pagarsėjo, kai išaiškėjo jo gautos piniginės dovanos.

2013 m. politiko žmona M.Muižinikienė gavo 5,5 mln. litų dovanų iš neįvardintos užsienio šalies. Tokius duomenis atskleidė paties M.Muižiniko Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai pateikta deklaracija.

Įspūdingiems skaičiams iškilus į viešumą, nei mįslingojo geradario, nei šalies, iš kurios atkeliavo pinigai, Kaišiadorių socialdemokratas neatskleidė.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rimandas Stonys
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rimandas Stonys

M.Muižiniko žmona – energetikos magnato Rimando Stonio žmonos sesuo. Ar dovanos susijusios su R.Stoniu, politikas taip pat neįvardijo.

Suteiktų paskolų grafoje – 2,056 mln. litų (595 tūkst. eurų), gautų ir negrąžintų paskolų – 2,29 mln. Lt (663 tūkst. eurų). M.Muižinikienės turto deklaracijoje už 2014 metus – iš viso 623,5 tūkst. litų (180,6 tūkst. eurų).Valstybinės mokesčių inspekcijos skelbiamų turto deklaracijų duomenimis, M.Muižiniko turtas 2013 m. buvo vertas arti milijono eurų.

Deklaracijoje už 2014 metus politikas nurodė turįs nekilnojamojo turto už kiek daugiau nei 20 tūkst. eurų, apie 58 tūkst. eurų piniginių lėšų. Politinės karjeros pradžioje M.Muižinikas galėjo pasigirti labai kukliu turtu. Turto deklaracijoje už 2012 m. politikas nurodė turįs turto už 117,5 tūkst. litų ir beveik 111 tūkst. Lt negrąžintų paskolų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius