-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 10 03

Nė vienas lietuvių kilmės Rusijos pilietis nepasinaudojo galimybe atvykti į Lietuvą

Per pirmąsias tris dienas, kai galėjo tai padaryti, nė vienas lietuvių kilmės Rusijos pilietis nepasinaudojo galimybe atvykti į Lietuvą, nurodė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis. Nefiksuojama ir išaugusių išvykstančiųjų srautų iš Karaliaučiaus srities, kur turėtų būti daugiausiai lietuviškų šaknų turinčių žmonių.
Automobilių eilė prie pasienio su Suomija
Automobilių eilė prie pasienio su Suomija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kad būtų įleisti su šita priežastimi, pagal tą naują kategoriją – tokio nebuvo nė vieno“, – pirmadienį ryte 15min sakė G.Mišutis.

Anot jo, galbūt dalis lietuvių kilmės Rusijos piliečių galėjo į šalį atvykti pasinaudodami vizomis ar leidimais gyventi, tačiau nė vienas nenurodė atvykstantis į šalį dėl savo lietuviškų šaknų.

„Stebėtinas tas skaičius (...) nulis toje kategorijoje, nėra jokių srautų, nors čia tikėjosi visi, kad pradės jie važiuoti, bėgti. Pasirodo, nėra tokio poreikio visai, matyt“, – kalbėjo jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Sakartvele surengtas protestas prieš išaugusią rusų imigraciją
„Scanpix“/AP nuotr./Sakartvele surengtas protestas prieš išaugusią rusų imigraciją

Nors pastarosiomis dienomis viešojoje erdvėje buvo pasirodę teiginių, kad pasienyje su Karaliaučiumi susidaro išvykti norinčiųjų eilės, tačiau VSAT tokių rodiklių nefiksuoja – abiejuose pasienio postuose srautai natūralūs, netgi šiek tiek sumažėję.

„Tuščia per Kybartus (...) laukimo laiko net nėra norint įvažiuoti į Lietuvą. Panemunėje tik pėstieji vaikšto. Nėra absoliučiai jokių laukiančių, jokių srautų, jokių bandančių“, – teigė G.Mišutis.

Rusijoje paskelbus dalinę mobilizaciją, iš šalies išvyko tūkstančiai žmonių, daugiausiai – jaunų vyrų. Nors Lietuva ir kai kurios kitos valstybės teigia, kad vien bandymas išvengti šaukimo į kariuomenę nebus laikomas pakankama priežastimi įleisti į šalį, tačiau praėjusią savaitę nuspręsta sudaryti sąlygas į Lietuvą atvykti lietuvių kilmės Rusijos piliečiams.

Sprendimą patikslinti valstybės sienos kirtimo tvarką praėjusį ketvirtadienį priėmė vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės vadovaujamas Nepaprastosios padėties valdymo koordinavimo komitetas, apsvarstęs galimas Rusijoje paskelbtos mobilizacijos pasekmes bei migracijos iš Rusijos tendencijas.

Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio teigimu, Rusijoje gali būti „keletas tūkstančių asmenų“, kurie yra Lietuvos kilmės, bet neturi Lietuvos pilietybės.

Jau dvi savaites į Baltijos valstybes ir Lenkiją įleidžiami tik Vyriausybės patvirtintus kriterijus atitinkantys asmenys: Rusijos diplomatai, disidentai, pervežimo bendrovių darbuotojai, ES piliečių šeimų nariai, taip pat Šengeno zonos valstybių leidimus gyventi ar ilgalaikes nacionalines vizas turintys rusai.

Taip pat Rusijos piliečiai toliau gali per Lietuvą tranzitu traukiniais keliauti į Kaliningrado sritį ir iš jos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius