-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 12

Ne, vyresnio amžiaus žmonės Italijoje nėra paliekami numirti

Feisbuke skelbiama informacija, neva dėl įrangos trūkumo Italijos medikai priversti rinktis kuriems COVID-19 sergantiems pacientams gelbėti gyvybes, o kuriuos palikti mirčiai. Tai nėra tiesa.
Greitosios pagalbos automobilis Milane
Greitosios pagalbos automobilis Milane / „Scanpix“ nuotr.

15min polapyje – visos naujienos apie koronavirusą

„Italija: vyresni nei 60 metų ligoniai paliekami mirti. Širdies ligos – rizikos faktorius“, – skelbiama tinklalapio lebionka.blogspot.com publikacijoje. Per kelias valandas nuoroda į tekstą pasidalinta kelis šimtus kartų.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Remiamasi tinklalapyje ilgiornale.it pateikta informacija. Pastarajame pateikiamos ištraukos iš pokalbių programėlėje „Whatsapp“ skelbiamo garso įrašo. Tinklalapis kovo 12 d. šį straipsnį pašalino.

Italijos faktų tikrintojų open.online teigimu, ilgiornale.it ir kitas informaciją platinęs tinklalapis dagospia.com garso įrašą išplatino nepatikrinę ar informaciją yra tikra, nebandė susisiekti su ligonine, kurios darbuotojas neva kalbėjo.

Teigiama, kad girdimas greta Milano esančios Niguarda ligoninės darbuotojas. Jo teigimu, ligoninėje pilna ne tik senyvo amžiaus žmonių sergančių COVID-19, bet ir jaunų italų.

Tai neturi nieko bendro su realybe.

Įraše teigiama, kad trūkstant būtinos plaučių darbą palaikančios įrangos gydytojai turi rinktis, kuriems pacientams suteikti pagalbą ir kuriems ne. Todėl renkamasi gydyti jaunesnius, o vyresni nei 60 metų žmonės esą paliekami mirti.

Tai nėra tiesa.

Open.online faktų tikrintojai susisiekė su ligoninės atstovais, kurie patikino, kad įraše pateikiama iškraipyta informacija. Pavyzdžiui, neįvardintas ligoninės darbuotojas teigia, esą sergančiųjų yra tiek daug, kad stabdomos operacijos, o laisvos lovos perleidžiamos COVID-19 pacientams.

Tuo metu ligoninės atstovo teigimu, planinės operacijos stabdomos visame regione. Pavyzdžiui, tokių pat priemonių Lietuvoje buvo imtasi patvirtinus pirmąjį COVID-19 atvejį.

Ligoninės atstovas patikino, kad didžioji dalis sergančiųjų yra vyresnio amžiaus, o žmonės iki 40 metų amžiaus sudaro itin mažą dalį sergančiųjų.

Niguardos ligoninė oficialiame tinklalapyje garso įraše išsakytus nuogąstavimus paneigė dar kovo 8 dieną.

„Labai apgailestaujame, kad šiomis itin sunkiomis dienomis galimai pasitaiko medicinos personalo darbuotojų, kurie skelbia informaciją apie padėtį ligoninėje ir ypatingai apie tai, kad pacientai atsirenkami pagal amžių. Tai neturi nieko bendro su realybe“, – teigiama ligoninės pranešime.

Ligoninės atstovai open.online atstovams pasakojo, kad reikėtų vertini bendrą situaciją Lombardijos regione, o ne situaciją vienoje ligoninėje, nes gydymo įstaigos gali keistis pacientais ir įranga.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karantinas Italijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karantinas Italijoje

Kone identiška naujiena antradienį pradėjo plisti ir Ispanijoje. "WhatsApp" programėlėje pradėjo plisti audio įrašas, kuriame neprisistatęs kardiologas kalba apie chaosą Ispanijos sostinės Madrido ligoninėse.

Vietinių gydymo įstaigų ir sveikatos apsaugos institucijų atstovai audio įraše girdimą informaciją paneigė.

Remiantis naujausiais trečiadienį paskelbtais Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro skaičiavimais, visoje Europoje užfiksuota daugiau kaip 17 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų, daugiau nei pusė jų – Italijoje, bei 711 mirties nuo COVID-19 atvejų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius