-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 29

Neapsigaukite: keturių skaitmenų kodu pažymėtus bananus valgyti galima

Feisbuko puslapyje „Valgau tikrą maistą“ dalijamasi įrašu, kuriame teigiama, kad vertėtų vengti tam tikru kodu pažymėtų vaisių. Tačiau kodas skirtas ne vartotojams, o Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) susijusių pažeidimų neužregistravo.
Bananai
Bananai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kodėl jokiu būdu negalima pirkti vaisių su tokiu kodu? Vaisių žymėjimas lipdukais su 4 skaitmenų kodu, prasidedančiu skaitmenimis 3 arba 4, reiškia, kad vaisiai buvo auginami naudojant chemikalus ir pesticidus“, – teigiama įraše.

Žinute socialiniame tinkle pasidalino daugiau nei 700 vartotojų. Tai reiškia, kad ją pamatė per tūkstantį feisbuko vartotojų.

Įrašą lydi nuotrauka, kurioje matomas ant banano užklijuotas lipdukas su keturių skaitmenų kodu. Tai – PLU (ang. price look-up) kodas arba kainos paieškos kodas. PLU kodai naudojami žymint vaisius ir daržoves prekybos vietose. Kodas leidžia atpažinti panašiai atrodančias, tačiau skirtingas vaisių ir daržovių rūšis. Visus PLU kodus galite rasti čia.

PLU kodus skiria ir administruoja Tarptautinė gaminių standartų federacija (IFPS), vienijanti didžiausias nacionalines gamintojų asociacijas. Kaip teigiama IFPS tinklapyje, PLU kodas „tėra prekių inventorizacijos priemonė, leidžianti tiksliau nustatyti prekių kainą. Kodas nėra skirtas informuoti vartotoją“.

Kitaip tariant, spręsti apie prekės kokybę pagal PLU kodą nereikėtų.

Feisbuke plintančioje nuotraukoje apibrauktas PLU kodas 4011, kuriuo žymimi bananai. Keturių skaičių kombinacija, prasidedančia trejetu arba ketvertu, žymimi konvencinėmis priemonėmis auginami vaisiai ir daržovės, kurių gamyboje naudojamos trąšos ir kitos derliaus augimą skatinančios medžiagos.

Organiškai užauginti vaisiai ir daržovės žymimi penkių skaičių kodu, prasidedančiu 9. Pavyzdžiui, organiškai užauginti bananai būtų žymimi 94011.

Kontroliuoja chemikalus

Tiesa, nors auginant vaisius ir daržoves naudojami pesticidai, herbicidai ar fungicidai, tai nereiškia, kad tokį maistą žmonėms vartoti pavojinga.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaisiai prekybos centre
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaisiai prekybos centre

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) maisto produktų inspektorės Algintės Serapinaitės teigimu, VMVT dėmesio į PLU kodus nekreipia ir remiasi nustatytais rizikos vertinimo kriterijais.

„Pesticidai vaisiuose ir daržovėse yra kontroliuojami tiek vykdant importo kontrolę iš trečiųjų šalių, tiek rinkos kontrolės metu. Pesticidų likučių didžiausios leistinos koncentracijos yra nustatytos teisės aktuose, kurių griežtai turi laikytis visos Europos Sąjungos šalys“, – teigia A.Serapinaitė.

Praėjusiais metais dėl pesticidų VMVT ištyrė 420 skirtingų vaisių ir daržovių mėginių. Pesticidų likučių, viršijančių nustatytas normas, rasta penkiuose mėginiuose: greipfrutuose iš Turkijos, avietėse iš Lietuvos, paprikose iš Lenkijos, vynuogėse iš Italijos bei lietuviškuose krapuose.

Pesticidai vaisiuose ir daržovėse yra kontroliuojami tiek vykdant importo kontrolę iš trečiųjų šalių, tiek rinkos kontrolės metu.

VMVT teigimu, visais atvejais šiems produktams taikytos rinkos ribojimo priemonės.

Griežti reikalavimai

Pesticidų, fungicidų ir herbicidų liekanų maisto produktuose normatyvai Europos Sąjungoje (ES) ir Lietuvoje – vieni griežčiausių pasaulyje. Tai reiškia, kad norintieji savo prekes pardavinėti ES šalyse privalo laikytis Bendrijoje taikomų normų. Atsisakę laikytis normų netenka teisės prekiauti ES, Šveicarijoje, Norvegijoje ir Islandijoje.

„Nustačius, kad vaisių ar daržovių siunta yra užteršta pesticidų ar kitų teršalų likučiais, viršijančiais didžiausias leistinas koncentracijas, tokius produktus draudžiama importuoti į ES, o jei produktas užaugintas ES – taikomos rinkos ribojimo priemonės“, – aiškina VMVT maisto produktų inspektorė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./STT kratos Maisto ir veterinarijos tarnyboje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./STT kratos Maisto ir veterinarijos tarnyboje

Pavyzdžiui, 2018 m. Europos Komisija sumažino pasėliuose leistiną fungicido triciklazolio normą nuo 1 mg/kg iki 0,01 mg/kg arba šimtą kartų. EK reglamentų laikytis nenorėjusių Indijos ryžių gamintojų prekybos apimtys su ES per metus sumažėjo 60 proc., nes standartų neatitinkantiems ryžiams Bendrijos durys buvo užvertos.

ES valstybėse per metus ištiriama daugiau kaip 80 tūkst. augalinių produktų mėginių, kurių tris ketvirtadalius sudaro ES užauginti, o ketvirtadalį – iš trečiųjų šalių importuoti produktai. Didžiausi leistini teršalų kiekiai nustatytas normas viršijo 1,4 proc. tirtų mėginių.


Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius