-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 01 01

Neatrastas Vilnius: kultūrinio pogrindžio barai vakar ir šiandien

Latako gatvėje iš tolo išsiskiria Eimanto Ludavičiaus sukurtas stiklinis stogelis. Tai – įėjimas į Vilniaus grafikos meno centrą. Šiame name, kuris priklauso Lietuvos dailininkų sąjungai, vietą rado ne tik Vilniaus grafikos meno centras, bet ir žurnalo „Kultūros barai“ redakcija, rėminimo dirbtuvės „UpArtas“ bei šiuolaikinio meno dienoraštis internete Artnews.lt. Taigi esame dar viename kultūros židinyje Vilniuje.
Vilniaus grafikos meno centras / MMC nuotr.
Vilniaus grafikos meno centras / MMC nuotr.
Temos: 2 MO muziejus Menas

Antrame aukšte yra įsikūrusi galerija „Kairė – dešinė“. Veiklą ji pradėjo 1995 metais. Būtent galerija yra įvardijama pagrindine centro veiklos ašimi.

Patraukiame ten ir sukame į dešiniąsias duris. Pasitinka Kristina Kleponytė Šemeškienė ir Jurga Minčinauskienė, ant kurių pečių laikosi visas Vilniaus grafikos meno centras. Kalbamės. Kaip atsirado ši institucija?

Vilniaus grafikos meno centras / MMC nuotr.
Vilniaus grafikos meno centras / MMC nuotr.

Sovietmečiu grafikai turėjo eksperimentines dirbtuves V.Grybo gatvėje. Ten ankšta erdve dalijosi visi, neturėdami savo privačios kūrybinės vietos. Tad radosi natūralus multifunkcinės erdvės poreikis.

Brendo vizija ir ją pavyko įgyvendinti. Oficiali Vilniaus grafikos meno centro institucija veikia nuo 2000-ųjų metų.

Šį pastatą grafikams nužiūrėjo tuometis Dailininkų sąjungos pirmininkas Bronius Leonavičius. Vis dėlto centras kūrėsi didžiulių ir vieningų grafikų bendruomenės pastangų dėka. Patys savo rankomis remontavo, statė langus, dėjo grindis, įsirenginėjo individualias dirbtuves.

Vilniaus grafikos meno centras / MMC nuotr.
Vilniaus grafikos meno centras / MMC nuotr.

Šiuo metu čia savo asmenines dirbtuves turi 12 menininkų: Laisvydė Šalčiūtė, Kęstutis Grigaliūnas, Lida Dubauskienė, Elvyra Katalina Kriaučiūnaitė, Nijolė Šaltenytė, Kęstutis Vasilūnas, Irma Balakauskaitė, Inga Dargužytė, Tatjana Diščenko, Arvydas Pakalka, Diana Radavičiūtė, Raminta Šumskytė. Menininkai jas nuomojasi iš Dailininkų sąjungos, teikdami kas penkerius metus paraiškas.

Taip pat veikia 3 bendrosios – skirtingoms grafikos technikoms skirtos – spaustuvės. Štai taip atrodo šilkografijai skirti įrengimai. Toliau rikiuojasi litografiniai akmenys. Taip pat yra giliaspaudės grafikos staklės bei iškiliaspaudės grafikos presai. Šios dirbtuvės yra atviros menininkams.

Kuo dar užsiima centras? Plėtojama parodinė, meninių projektų, edukacinė ir leidybinė veikla. Galerijoje galima įsigyti grafikos meno darbų bei leidinių. Nuo 2008 metų įgyvendinama vaikų edukacinė programa „Grafikos laboratorija“.

Moksleiviai nemokamai kviečiami atvykti ir patys patirti grafikos meno kūrybos procesą, pabendrauti su menininku. Maždaug kas mėnesį čia galima apžiūrėti vis naują parodą.

Apie menininkus plačiau skaitykite MMC skiltyse „Kolekcija“ bei „Kultūros istorija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius