Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 23

Nedavė „populiariausio“ kyšio ligoninėje: papasakojo, kaip su jomis tada elgėsi

Vieša paslaptis, kad daug nėščiųjų, laukdamos lemtingos dienos, labiau baiminasi ne gimdymo eigos, o kaip, kada ir kiek pinigų reikės duoti gydytojams – akušeriams, anesteziologams ir slaugytojoms. Netikite? Įveskite tokią užklausą Google paieškoje – forumuose atvirai dalijamasi patarimais ir konkrečiomis pavardėmis, kurie gydytojai ima kyšius.
Nėščia moteris.
Nėščia moteris. / Fotolia nuotr.

Apie visa tai žinojo ir dvi šio straipsnio pašnekovės – duoti kyšį ragino ir artimieji, ir pažįstami. Visgi pirmąkart skirtingose šalies gydymo įstaigose susilaukusios kūdikių moterys nepasidavė spaudimui ir sutiko papasakoti, kokias paslaugas gavo nieko papildomai nesumokėjusios.

Kaimyno klausimas suglumino

Vilnietės Tomos (vardas pakeistas) dukrai jau du mėnesiai. Jauna mergina įstaigą, kurioje gimdys, sako, rinkosi remdamasi racionalumu – kadangi ji gyvena visai šalia Santaros klinikų, todėl ir gimdyti čia atrodė logiška. Tiesa, apie jas teko girdėti įvairių atsiliepimų.

„Nėštumo metu vaikščiojau į Centro polikliniką, tad jokio kontakto su Santaros klinikų Akušerijos ir ginekologijos centru, čia dirbančiais specialistais neturėjau. Tai neišgąsdino, tačiau kiek nejauku darėsi kalbantis su pažįstamais, kitomis būsimomis mamomis, net medikais. Vyrauja kalbos, kad Santaros klinikose gydytojai yra „seno kirpimo“, esą mėgsta kyšius, aiškiai leidžia suprasti, kad turėtum juos kažkaip pamaloninti, nelepina dėmesiu, jei gimdymas vyksta įprasta eiga. Pažįstu šeimos gydytoją, kuri dėl šių priežasčių nusprendė gimdyti kitur, negimdyti Santaros klinikose nusprendė ir viena čia, tiesa, kitame skyriuje dirbanti slaugytoja, nors taip pat gyvena visai šalia. Beje, ji dar papasakojo ir „įkvepiančią“ istoriją, kaip vienai gimdyvei buvo paliktas medicininis tvarstis, vėliau dėl to jai teko iškęsti dar vieną operaciją…“, – mena ji.

Visgi ji viską nusprendė išbandyti savo kailiu – pasitikėjimą kėlė, kad tai – tretinio lygio ligoninė, kurioje, ji tikėjo, turėtų dirbti geriausi savo sričių specialistai. Be to, kilus komplikacijoms, viskas būtų greta.

„Buvau girdėjusi tik apie tai, kad kyšį reikia duoti, tačiau sąmoningai nesidomėjau nei kada tai daryti, nei kiek, nei kam įprasta atseikėti. Buvau tvirtai pasiryžusi gydytojų ar akušerių nepapirkinėti. Esu įsitikinusi tuo, kad kiti elgiasi su tavimi taip, kaip tu su jais elgiesi. Pasitikiu medikais, jų žiniomis, sugebėjimais. Nemanau, kad kuris jų rizikuotų kito asmens ar tuo labiau naujagimio gyvybe, tyčia leistų kęsti skausmą, o, galų gale, ir rizikuotų darbo vieta tokiam elgesiui paaiškėjus. Tiesą pasakius, negaliu prisiminti nė vieno nemalonaus susidūrimo su gydytoju, neturiu jokių nuoskaudų ir Lietuvos medicinos sistemai, tad nemačiau reikalo čia dar pilti deguto. Nejaučiau jokio nerimo, kad manimi dėl to rūpinsis mažiau“, – pasakojo jauna mama.

Gąsdinimai ir baisios istorijos kūdikio gimimo nesutrikdė. Gimdymo priėmimu mergina liko visiškai patenkinta – nuo apžiūrėjusio rezidento, į palatą palydėjusios seselės iki gimdymą priėmusios akušerės, gydytojų ir net jiems padėjusių studentų.

„Be jokio kyšio patekau į bene naujausią įstaigos gimdyklą, turėjau galimybę naudotis visa įranga, vonia, džiaugiausi privatumu, greta manęs visą laiką buvo vyras, jam nuolat buvo suteikiama visa rūpėjusi informacija, o man – reikalinga pagalba, vis žingsnis prieš jos paprašant. Neįsivaizduoju, ką dar galėjo „pagerinti“ kyšis, kadangi viskas vyko pakankamai greitai ir sklandžiai – mane nuolat prižiūrėjo akušerė, ne kartą apžiūrėjo gydytojas, pasikeitus pamainai, ir gydytoja, kuri galiausiai priėmė gimdymą. Jaučiausi saugiai, į mano prašymus buvo atsižvelgiama, atlikti visi reikalingi veiksmai. Esu labai laiminga ir patenkinta iki šiol. Beje, mano vyras – taip pat. Dabar abu esame tie, kurie atsveria visas neigiamas istorijas, patirtis ir pasakojimus, kuriais dalijasi pažįstami“, – džiaugėsi Toma.

123RF.com nuotr./Nėščiai moteriai atliekami tyrimai
123RF.com nuotr./Nėščiai moteriai atliekami tyrimai

Mergina pabrėžia, kad ji, kaip ir daugelis kitų jaunosios kartos atstovų, neįsivaizduoja savęs duodančios kyšį – šiandien tai yra ne padėka, o įžeidimas savęs ir gydytojo.

„Neva gydytojas ar akušeris nėra pakankamai profesionalus, jį reikia „patepti“? Nepasitikiu tavimi, kol nesi man skolingas? Beje, mano atveju net nebūčiau žinojusi, kam kyšį duoti – gydytojui, kuris prižiūrėjo visą gimdymo eigą, ar gydytojai, kuri atvyko tik į „finalą“? O gal akušerei, kuri buvo greta manęs? Medikus pernelyg gerbiu, kad bandyčiau rasti atsakymus į šiuos klausimus. Savo dėkingumą išreiškiau nuoširdžiais žodžiais ir mačiau, kad specialistams tai buvo geriausia padėka, į kurią jie man atsakė nesuvaidintomis šypsenomis ir jaukiais, džiuginančiais širdį palinkėjimais. Joks kiekis banknotų negalėtų atpirkti mūsų šeimos dėkingumo jiems“, – įsitikinusi pašnekovė.

„Tiesą pasakius, buvo net nejauku to klausytis. Manau, kad laikai keičiasi ir duoti kyšį dabar – didesnė gėda nei padėka. Nė viena mano pažįstama jo nedavė, apie tokius atvejus tenka paskaityti tik įvairiausiuose interneto forumuose. Manau, tai iki šiol neišgyvendinta tik regionuose“, – svarstė Toma.

Nė nežinotų, kaip duoti kyšį

Antrosios pašnekovės – 30-metės Ingos (vardas taip pat pakeistas) – dukra gimė liepos pabaigoje Klaipėdoje. Gydymo įstaigą pašnekovė taip pat rinkosi pagal gyvenamąją vietą.

„Kaip nors specialiai gydytojų, galvodama apie gimdymą, nesirinkau. Tiesa, nėštumo metu lankiausi pas privačią specialistę, nes ji man patiko. O gimdyti vykau prasidėjus sąrėmiams ir nežinojau, kokios gydytojos ir gydytojai tuo metu dirba gimdymo namuose“, – pasakojo klaipėdietė.

Moteris pripažįsta, kad ligoninę supo ne patys geriausi gandai, tačiau ji su vyru priėmusi principingą sprendimą.

„Apie kyšius ir „įkainius“ Klaipėdos gimdymo namuose girdėjau tikrai nemažai, nes ta tema daug ir atvirai kalbėjausi su draugėmis, pažįstamomis, skaičiau internetiniuose forumuose. Buvau, švelniai tariant, šokiruota, kaip atvirai ir konkrečiai diskutuojama šiais klausimais. Akivaizdu, kad daug kam tai yra savaime suprantama, daug gimdyvių nė nepagalvotų vykti į gimdymo namus nesusitarusios, nepasirengusios mokėti „į kišenę“. Iš pradžių jaučiausi kiek pasimetusi, nežinojau, kaip būtų tinkamiausia pasielgti. Kadangi gimdyti ruošiausi pirmą kartą, buvo nemažai baimių, norėjosi patirti kuo mažiau kančių ir išvengti bet kokių nemalonumų, kokių tik galima išvengti tokioje situacijoje. Galiausiai, likus kelioms savaitėms iki termino, su sutuoktiniu rimtai aptarėme šį klausimą ir tvirtai nusprendėme, kad kyšių neduosime. Savo pozicijos ir laikėmės“, – kalbėjo jauna mama.

Inga atvira – ji, sako, meluotų, jei sakytų nepatyrusi nerimo dėl to, kas jos laukia.

„Visgi stengiausi susitelkti į gimdymą, nusiteikimą jam, ruošiausi, neleidau sau per daug galvoti apie nemalonius, galimai su kyšio nedavimu susijusius dalykus. Iš tikrųjų esu tikrai patenkinta gimdymo priėmimu: dėmesio buvo skirta tikrai pakankamai, personalas su manimi elgėsi kantriai, jaučiau palaikymą, viskas tikrai buvo kokybiška ir tinkama. Manau, jei būčiau davusi kyšį, galbūt to dėmesio būtų rodoma dar daugiau, nors nesu tikra. Visgi tikrai nemanau, kad man to būtų prireikę ir tai būtų man padėję lengviau ištverti natūralaus gimdymo skausmus ir įtampą. Galiu pasakyti, kad kyšio duoti gydymo įstaigose niekada nėra tekę, todėl nė nežinočiau, kaip tai daryti. Taip, turbūt, esant reikalui, prašyčiau tai padaryti vyro, bet ir jam būtų labai nejauku ir netgi gėdinga tai daryti“, – pripažino ji.

123RF.com nuotr./Neščia moteris.
123RF.com nuotr./Neščia moteris.

Gydytojai ne kartą teko atsisakyti brukamos „padėkos“

Akušerė ginekologė Akvilė Statnickaitė pripažįsta, kad kyšiai yra įsisenėjusi problema, visgi Jaunųjų gydytojų asociacijos narė teigia pastebinti gerėjančias tendencijas.

„Pastaruoju metu vis dažniau tenka pastebėti, jog moterys nebesirenka gimdymą „šefuojančių“ gydytojų. Galbūt tam įtakos turi kartų kaita, pasikeitęs požiūris į gydytoją bei sveikatos sistemą. Ne kartą teko girdėti besišnekučiuojančias nėščiąsias, jog jos neduos kyšio, neieškos vieno ar kito specialisto, nes visų medikų darbas – padėti nėščiajai ar gimdyvei ir to neturėtų vienaip ar kitaip įtakoti finansinė parama“, – kalbėjo ji.

Gydytojos manymu, ši ydinga praktika vyraus tol, kol neįvyks kartų pasikeitimas, nepasikeis visuomenės bei valdžios požiūris į mediką. Kai kurie jos kolegos kyšio ėmimą motyvuoja tuo, jog jie esą nėra įvertinami atitinkamu atlygiu už tikrai sunkų ir atsakingą savo darbą. Daugelis, ne paslaptis, dirba ir ne vienoje gydymo įstaigoje tam, kad galėtų išlaikyti savo šeimas ar leisti sau atostogas, brangesnį pirkinį ir pan.

„Visuomenėje vis dar gajus mitas, jog medikai uždirba tikrai daug, o dar kiek kyšių prisirenka.... Ne kartą teko su kolegomis ironiškai pasijuokti, jog kai kurie pažįstami, neturėdami aukštojo išsilavinimo, uždirba gerokai daugiau dirbdami nekvalifikuotą darbą. Galbūt tai ir yra priežastis, kodėl vis dar gyva kyšių politika Lietuvoje, žinoma, kyšiai šios problemos nesprendžia, – svarstė jaunoji medikė.

Gąsdinimai, kad dėl to, jog neduosite kyšio, jums bus suteikta prastesnė paslauga, A.Statnickaitės teigimu, yra laužti iš piršto.

„Manau, tokią nuomonę kuria tie žmonės, kurie būtent ir vykdo šią kyšių politiką. Visi medikai yra davę Hipokrato priesaiką, visi prisiekia padėti žmogui. Turėčiau nuraminti visas moteris, kurios skaitys šį straipsnį, jog tikrai blogiau nebūtų. Visi kolegos privalo ir turi atlikti jiems priklausančias pareigas, siekiant žmogaus sveikatos gerovės. Bet koks kenkimas pacientui vertinamas kaip nusikaltimas, o žmonės, gąsdinantys moteris tokiais mitais, tam tikra prasme ir patys nusikalsta prieš žmoniškumą bei turėtų gerai pergalvoti, ar tokiomis vertybėmis gydytojas turėtų pasižymėti“, – griežtai kalbėjo pašnekovė.

Partnerio nuotr./Akušerė ginekologė Akvilė Statnickaitė
Partnerio nuotr./Akušerė ginekologė Akvilė Statnickaitė

Kyšis yra įžeidimas

Gydytoja pabrėžė, kad kiekvienoje gydymo įstaigoje (nesvarbu, dideliame mieste ar rajono ligoninėje) dirba kvalifikuoti ir savo specialybę išmanantys sveikatos priežiūros specialistai. Kiekvienas iš jų pagal savo pareigybines nuostatas privalo visokeriopai rūpintis ir padėti į gydymo įstaigą besikreipiančiam pacientui.

„Pati dirbu sostinėje bei dviejose rajoninėse ligoninėse. Tikrai ne kartą nepriėmus kyšio už gimdymo priežiūrą ar cezario pjūvio operaciją pacientės bei jų artimieji likdavo nustebę, retkarčiais gal netgi pastebėdavau gėdą jų veide. Smagiau žmonių veiduose matyti dėkingumą, manau, būtent toks gydytojas žmogui ir kelia pasitikėjimą ir pagarbą“, – teigė pašnekovė.

Šiandien vis daugiau žmonių vyksta į gydymo įstaigą ramia širdimi ir pasiruošę savo ir vaisiaus sveikatą patikėti dirbančiam tuo metu specialistui.

Visuomenėje vis dar gajus mitas, jog medikai uždirba tikrai daug, o dar kiek kyšių prisirenka....

„Manau, su laiku situacija vis gerės ir galiausiai ydinga ir gėdinga kyšių praktika dings. Džiaugiuosi, jog žmonės sąmoningėja šiuo klausimu. Rezidentūros metais teko stažuotis Italijoje, stebėti kolegų darbą su nėščiosiomis. Nė karto neteko stebėti panašios praktikos, o kolegų kavos pertraukėlės metu užklausus apie pacientų dovanas, padėkas ir pan. kolegos net suprunkštė – „mes gauname pakankamą atlygį už savo darbą, žmonės mus gerbia, todėl jokių dovanų niekas neneša ir net nedrįsta teikti, nes tai nelegalu“. O nelegalu tai ir Lietuvoje“, – priminė jaunoji gydytoja.

Jei būsima mama pastebi, jog bendraujant su gydytoju jis ar ji savo elgesiu ar žodžiais prašo atitinkamos padėkos, A.Statnickaitės teigimu, vertėtų pagalvoti apie kito sveikatos priežiūros specialisto pasirinkimą bei kreipimąsi į atsakingas institucijas.

„Tai nėra normalu ir neturėtų būti vertinama kaip norma. Mūsų žmonėms reikia atsikratyti tos posovietinės mados už viską viskam ir visur nešti dovanas, padėkas ir pan. Dabar kiti laikai. Mano manymu, kyšio davimas gydytojui tikrai gali būti vertinamas kaip netikėjimas jo kompetencijomis ar net įžeidimas. Aš gaunu atlygį už savo darbą, kurį privalau atlikti. Tol, kol vis dar vyraus kyšių politika, taip niekada ir nesugebėsime išsireikalauti adekvataus atlygio, atitinkančio profesinę kvalifikaciją bei atsakomybes“, – pabrėžė akušerė ginekologė ir pridūrė, kad jaunoji medikų karta tikrai teikia vilties.

„Reikia pradėti nuo žmonių sąmoningumo didinimo. Kuo daugiau būsimų mamų nuspręs, jog kyšio duoti nereikia ir negalima, ir supras, kad tą pačią gydymo paslaugą ji gali gauti ir be papildomo paskatinimo, pokytis pasijus greičiau. Antra pokyčių dalis – kartų kaita. Daugelis jaunų medikų palaiko mano išsakytas idėjas, tą turbūt pastebėjote ir pastaruoju metu aktyviai veikiant medikų sąjūdžiui bei Jaunųjų gydytojų asociacijai“, – optimistiškai užbaigė A.Statnickaitė.


Informacija parengta LR sveikatos apsaugos ministerijai įgyvendinant Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius