-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 28 /12:20

Nedidelio kiekio kanapių dekriminalizavimas skinasi kelią Seime

Antradienį posėdžiavęs Seimas per pateikimą balsų dauguma pritarė, kad už disponavimą nedideliu kiekiu kanapių nebūtų taikoma baudžiamoji atsakomybė. Toliau pataisas vertins Vyriausybė, svarstys Seimo komitetai. Į Seimo salę jos turėtų grįžti rudenį.
Nepriklausomybės aikštėje Vilniuje vyko Kanapių kultūros diena
Prie Seimo / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Per balsavimą už lengvesnę atsakomybę kanapių disponavimui pasisakė 70 politikų, prieš buvo 46, susilaikė 10. Kaip dėl pakeitimų balsavo kiekvienas parlamentaras, galite patikrinti čia – nuomonės tiek valdančiųjų, tiek opozicijos gretose išsiskyrė.

Opozicionieriai teigia, kad baudos – per mažos

Jokiai frakcijai Seime nepriklausantis Mindaugas Puidokas kritikavo siūlymus dėl kanapių dekriminalizavimo. Pasak jo, baudos už nusižengimą yra nesubalansuotos.

„Baudos prasideda nuo 30 eurų, galimas ir įspėjimas. Akivaizdu, kad tai nėra atgrasymo priemonė, kuri jauną žmogų priverstų pagalvoti apie savo elgesį, atgrasyti nuo tokio kenksmingo elgesio“, – vertino jis.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas tikino, jog teikiama kompromisinė iniciatyva yra apie valstybės galios demonstravimą piliečių, ypač jaunų, atžvilgiu.

„Niekas neragina, niekas neskatina vartoti. Ir kalbama čia ne tik ar ne tiek apie narkotines medžiagas, kiek apie valstybės galios demonstraciją. Galima įvairiai įvardyti – etatizmas, paternalizmas, globėjiškas požiūris mes jus perauklėsime – jeigu padarei klaidą, tau baudžiamoji atsakomybė“, – komentavo jis ir ragino „neperlenkti“ demonstruojant minėtą galią.

Lietuvos regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė aiškino, jog aptariamų pataisų priėmimas, jos įsitikinimu, nemažins narkotikų vartojimo, priešingai – tai pakenks, nes esą padaugės nepilnamečių, turinčių psichikos sveikatos problemų.

Projektas yra neadekvatus esamai situacijai ir tikrai prie gyventojų gerovės neprisidės.

„Žinant situaciją Lietuvoje, kuomet turime tikrai blogą vaikų, paauglių psichikos sveikatą, manyčiau, kad projektas yra neadekvatus esamai situacijai ir tikrai prie gyventojų gerovės neprisidės“, – kalbėjo parlamentarė.

Jos vertinimu, baudos, siūlomos už disponavimą kanapėmis, taip pat yra per mažos – esą net „už samagono virimą“ didesnės.

I.Pakarklytė: narkotikų politika – sveikatos klausimas

Tyrimai, pasak Laisvės frakcijos atstovės Ievos Pakarklytės, rodo, kad bausmės neatgraso nuo narkotikų vartojimo ir šis klausimas, anot jos, turėtų būti ne baudžiamosios politikos, o sveikatos klausimas.

„Bet Seime logika, sveiku protu, mokslo žiniomis grįsti sprendimai, kad narkotikų politika yra sveikatos politikos klausimas, vis dar neateina“, – pažymėjo ji.

Mokslas, pasak „valstiečio“ Aurelijaus Verygos, sako, jog kanapių vartotojai nuo keturių iki šešių kartų dažniau serga psichoze ir šizofrenija.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Aurelius Veryga
Lukas Balandis / BNS nuotr./Aurelius Veryga

„Jeigu cituojam mokslą, tai mes siekiam, kad Lietuvoje būtų daugiau žmonių, kurie sirgs šizofrenija ir psichoziniais susirgimais“, – taip situaciją interpretavo buvęs sveikatos apsaugos ministras.

Reaguodama į tai, Laisvės frakcijos atstovė Aušrinė Armonaitė priminė, kad A.Veryga kadaise pats reiškė paramą tam, kad būtų dekriminalizuotas disponavimas nedideliu kiekiu kanapių.

A.Veryga atšovė, kad „kolegė šiek tiek paspekuliavo“.

„Siūlėm įstatymo pataisas, kurios sukurtų prielaidas žmonėms, pirmą kartą įkliuvusiems su narkotikų vartojimu, išklausyti specialius kursus, tiems, kurie turi problemų, eiti gydytis, kreiptis pagalbos ir tokiu būdu išvengti problemų. Bet šis projektas nieko to panašaus nedaro, prašom neklaidinti“, – dėstė jis.

Grėstų įspėjimas, bauda iki 250 eurų

Posėdžiui pirmininkaujantis Seimo konservatorius Jurgis Razma patikslino, kad kursai už pakartotinius nusižengimus pataisose numatyti.

Po to, kai iniciatyva dekriminalizuoti visų narkotikų nedidelio kiekio laikymą nesulaukė reikiamos paramos ir žlugo, įstatymo projektus koregavo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, šią savaitę jie atkeliavo į Seimą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Suktinė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Suktinė

Siūloma, kad už neteisėtą disponavimą nedideliu kiekiu kanapių (jų dalių), kanapių aliejaus, kanapių dervos, kanapių ekstraktų ar tinktūrų – be tikslo visa tai platinti – grėstų ne baudžiamoji, o administracinė atsakomybė.

Už tai numatytas įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 250 eurų, o už pakartotinį nusižengimą grėstų 250–400 eurų bauda.

Asmuo, nusižengęs pakartotinai, galėtų būti įpareigotas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, kitose panašiose programose.

Kanapės ar jų produktai būtų konfiskuojami.

Jei asmuo savanoriškai kreiptųsi į sveikatos priežiūros įstaigą dėl medicinos pagalbos ar kreiptųsi į valstybės instituciją norėdamas atiduoti neteisėtai turimas kanapes ar jų produktus, jis būtų atleidžiamas nuo administracinės atsakomybės.

Siūloma, kad pakeitimai dėl nedidelio kiekio kanapių ir jų produktų laikymo juos priėmus įsigaliotų liepos 1-ąją.

Tikslas įtrauktas į koalicijos sutartį

Dabar už disponavimą nedideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų, įskaitant kanapes, be tikslo jas platinti gresia baudžiamoji atsakomybė, viešieji darbai arba laisvės apribojimas, arba bauda, arba areštas.

Panaikinti baudžiamąją atsakomybę už psichoaktyvių medžiagų nedidelio kiekio turėjimą be tikslo jas platinti valdantieji konservatoriai, Laisvės partija ir Liberalų sąjūdis sutarė, pasirašydami koalicijos sutartį.

Tiesa, partijos pabrėžė, jog dėl to dalies jų narių nuomonės išsiskiria.

Praėjusios kadencijos „valstiečių“ Seimas yra patvirtinęs Aurelijaus Verygos vadovautos Sveikatos apsaugos ministerijos rengtą Valstybinę narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos 2018–2028 metams programą, joje irgi įrašytas siekis dekriminalizuoti mažiau pavojingas su narkotikų vartojimu susijusias veikas, už jas numatant administracinę atsakomybę, rašo BNS.

2018 metais Seimas du kartus atmetė pataisas dėl nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimo dekriminalizavimo.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas šių metų pradžioje skelbė, kad narkotikų paplitimas Lietuvoje per pastaruosius penkerius metus išaugo pusantro karto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius