Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 27

Negalėję prasitęsti galimybių pasų kauniečiai puolė skiepytis paskutinę dieną – nutįso eilės

„Tokios nesiregistravusių iš anksto skiepui gausos seniai nebuvo“, – pirmadienio pavakarę pripažino Kauno vakcinavimo centro koordinatorė Kristina Kačiušė. Gruodžio 28 d. galimybių pasas nustos galioti tiems, kurie skiepijosi prieš daugiau nei 7 mėnesius, tad prie centro durų nusidriekė ilgiausia gelbėtis iš keblios situacijos paskutinę dieną suskubusių kauniečių eilė. Ne vienam teko laukti valandą.
Kauno vakcinavimo centras
Kauno vakcinavimo centras / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Šiandien Kaune skiepo laukėm eilėje beveik valandą. Panašu, kad organizatoriai visiškai nevaldo proceso. Iš skiepų šalininko tapau antivakseriu – vieną sako kalbančios agitatorių galvos, o realybėje – jokio pasiruošimo“, – tokio laiško iš skaitytojo Povilo pirmadienio popietę sulaukė 15min redakcija.

Kauno vakcinacijos centre jis skiepui buvo užsiregistravęs 13.34 valandą. Atvyko į vietą kelios minutės prieš, tačiau paskiepytas buvo tik 14.20 valandą.

„Eilėje viduje laukė daugiau nei 300 žmonių. Ir ta eilė tik ilgėjo. Veikė tik 6 skiepų kabinetai. Vienu metu eilė prie vieno iš kabinetų visai nejudėjo gal 15 minučių. Niekas nieko nepaaiškino, neatsiprašė ar pan. Pykčio pagauti net nelaukėme tų privalomų laukti 15 minučių po skiepo“, – situaciją nupasakojo skiepytis kartu su dukra atvykęs Povilas.

Per 2 valandas – 300 nesiregistravusiųjų

Pakalbinta Kauno vakcinacijos centro koordinatorė K.Kačiušė pripažino, kad gruodžio 27 dieną išties susiklostė neeilinė situacija.

„Tie, kurie buvo užsiregistravę iš anksto, beveik niekas nelaukė eilėje. Visa problema yra su neregistruotais žmonėmis, kurie šiandien ateina be išankstinės registracijos. Tiems, kurie neregistruoti, yra atskira laukimo eilė. Tad, žinoma, ten eilė gali būti ir valandos ar dviejų, nes atėjo nesiregistravę, ką turėjo padaryti, buvo raginami. Jei esi nesiregistravęs, turi palaukti“, – patikino K.Kačiušė.

Anot jos, iki pietų gruodžio 27 dieną nebuvo jokių eilių ir spūsčių. Neregistruoti gyventojai priimami centre tik nuo 15 valandos, tad likus pusvalandžiui iki skiepijimo starto jau ėmė gausėti laukiančiųjų būrys.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno vakcinavimo centras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno vakcinavimo centras

„Nuo 15 iki 17 valandos atėjo 300 nesiregistravusių žmonių. Tai yra labai didelis skaičius, tad automatiškai susidarė eilė. Pastarąjį mėnesį nebuvo tokio didelio srauto“, – paaiškino koordinatorė.

Skiepijama centre iki 19 valandos. Kaip patikino K.Kačiušė, iki šiol nesiregistravusių gyventojų kasdien ateidavo apie 100, tik penktadieniais būdavo kiek daugiau – apie 200, o štai šiandien trigubai daugiau jų susirinko per pirmąsias dvi skiepijimo valandas.

Visi šiandien suskubo skiepytis, nes rytoj jų galimybių pasai nebegalios. Dauguma atėjo su tuo tikslu, kad ryt nebetenka galimybių, tad skiepo reikia čia ir dabar

Gruodžio 27 dieną vien užsiregistravusių skiepui vakcinacijos centre buvo 2 tūkst. Tiesa, talonėlių šiai dienai buvo paruošta mažiau nei įprastai, nes tarpušvenčiu daugiau darbuotojų atostogauja arba serga. Jei iki šiol veikdavo 7 skiepijimo kabinos, pirmadienį jų veikė tik 5 (skiepija ir registruotus, ir neregistruotus).

„Visi šiandien suskubo skiepytis, nes rytoj jų galimybių pasai nebegalios. Dauguma atėjo su tuo tikslu, kad ryt nebetenka galimybių, tad skiepo reikia čia ir dabar“, – paaiškino pašnekovė.

Paklausta, ar iki 19 valandos spės visi laukiantieji pasiskiepyti, ji patikino, kad tikrai taip – centras dirba iki 20 valandos, tad skiepys ir po 19 valandos – nė vieno neišvarys.

Užlūžo telefono linijos

K.Kačiušė patikino, kad didžiausio antplūdžio tikėtasi praėjusią savaitę iki Šv. Kūčių – tam buvo numatyta net daugiau skiepijančių slaugytojų, tačiau besiskiepijančių srautas, anaiptol, buvo sumažėjęs – atėjo mažiau nei įprastai.

„Tikrai negalvojom, kad žmonės taip masiškai pasiliks paskutinei dienai. Ateina šiandien ne tik su noru, kad mes juos dabar paskiepytume, bet jie visi nori, kad tuoj pat išduotume galimybių pasus. Pasiskiepija ir už pusvalandžio jau skambina, kodėl neatsinaujino informacija e. sveikatoje. Visi skuba kažkur išvykti, negali rytoj į darbus eiti. Pirmadienį dėl to užlūžo ir mūsų poliklinikos telefono linijos. Skambino aktyviai“, – patikino pašnekovė.

Ateina šiandien ne tik su noru, kad mes juos dabar paskiepytume, bet jie visi nori, kad tuoj pat išduotume galimybių pasus. Pasiskiepija ir už pusvalandžio jau skambina, kodėl neatsinaujino informacija e. sveikatoje. Visi skuba kažkur išvykti, negali rytoj į darbus eiti.

Įrašas e. sveikatoje, anot jos, susiformuoja per kelias valandas nuo atvykimo skiepytis.

„Daugelis skambino ir dėl to, kad šiandien jiems neišdavė galimybių paso – bandė prasitęsti, bet rodė, kad tik iki šiandien galioja. Poliklinikos registratorės aiškino, kad ir negaus to galimybių paso, nes nuo vakcinacijos praėjo 7 mėnesiai. Jie iškart teiravosi, ar gali šiandien ateiti pasiskiepyti. Tad šiandien nuo pat ryto jautėsi tiek skambučių, tiek žmonių suaktyvėjimas“, – patikino K.Kačiušė.

Anot jos, jau du mėnesius nuo koronaviruso skiepija ir 5 Kauno poliklinikos padaliniai. Tiesa, jie priima tik žmones su išankstine registracija. Skiepija ir 20 privačių gydymo įstaigų, tad iš viso Kaune pasiskiepyti galima daugiau nei 30-tyje vietų.

„Padaliniuose dedame talonus 2 savaites prieš, tai labai greitai užsipildo. Ledo rūmuose turime daug daugiau talonėlių, bet vietos taip greitai neužsipildo. Per dieną paskiepijame apie 2,5 tūkst.: vakcinacijos centre – apie 2 tūkst., poliklinikos padaliniuose – apie 400“, – išvardijo vakcinavimo centro koordinatorė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno vakcinavimo centras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno vakcinavimo centras

Šių metų lapkritį buvo pakeistas galimybių paso galiojimo algoritmas: gruodžio 28 dieną galimybių pasas nustos galioti tiems gyventojams, kurie skiepijosi prieš daugiau nei 7 mėnesius (210 dienų).

Pagal pilną vakcinacijos schemą vakcinuoti ir persirgę gyventojai, nepriklausomai nuo skiepijimo ir persirgimo eiliškumo, šiuo metu nėra skiepijami sustiprinančiąja vakcinos doze.

Primename, kad pasiskiepyti pirmą kartą arba gauti stiprinamąją COVID-19 vakcinos dozę gyventojai gali užsiregistravę internetu www.koronastop.lt arba telefonu 1808.

Pasiskiepyti taip pat galima ir kai kuriose sveikatos priežiūros įstaigose pas šeimos gydytoją.

Norintiems sužinoti, ar pasirinkta asmens sveikatos priežiūros įstaiga vykdo skiepijimą nuo COVID-19, rekomenduojama kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigos registratūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius