Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 24

Neįgalumą turintys nepriklausomybės gynėjai norėtų prioriteto sveikatos įstaigose

Nukentėjusieji per Sausio įvykius prašo valdžios dėmesio jų socialinėms garantijoms ir medicinos paslaugoms.
Gydymo įstaigos
Gydymo įstaigos / A.Primost/15min nuotr.

Antradienį susitikę su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu Sausio 13-osios draugijos vadovai teigė, kad nebeveikia anksčiau buvęs mechanizmas, suteikęs jiems lengvatų dėl reabilitacijos, vaistams, tam tikrų socialinių garantijų.

„1995 metais, kai buvo priimtos Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisos, mes nebetekome to mechanizmo, kuris buvo – reabilitacijai, vaistams, tam tikrų socialinių lengvatų. Jis nustojo veikti, ir šiandien esame prilyginti visiems neįgaliesiems“, – po susitikimo su parlamento vadovu BNS sakė Sausio 13-osios nukentėjusiųjų draugijos valdybos narė Jūra Jaramaitienė.

Draugijos pirmininkas Arnoldas Barysas tvirtino, kad nukentėjusiųjų per 1991 metų sausio įvykius, kuriems pripažintas toks statusas, yra vos per 100.

Dauguma jų – garbaus amžiaus, jauniausiajam – jau 50 metų, todėl vis aktualesnis darosi medicinos paslaugų prieinamumo klausimas.

„Yra medicinos klausimas sudėtingas. Žinote, kad visur yra eilės. Mūsų žmonės, kadangi sužaloti, ir amžius jų, jauniausiajam – 50 metų, kiti – per 80 ir 90 metų yra sulaukę, aišku, sveikata negerėja su metais. Jiems reikia ypatingos medicinos priežiūros, o jie eina bendra tvarka. Pas šeimos gydytoją gali patekti per savaitę geriausiu atveju. Šeimos gydytojas siunčia pas specialistą, šis ieško „lango“, jis gali būti ir po trijų dienų, ir po trijų savaičių. Prašome, ką nors daryti, kad tie žmonės galėtų patekti (pas gydytojus), kuriems yra krizinė situacija. Kad būtų prioritetas, nes toks amžius yra, kad kartais būna valandų klausimas“, – sakė A.Barysas.

Jis taip pat sakė, kad norėtų, jog greičiau būtų grąžinta per sunkmetį sumažinta valstybinių pensijų dalis.

Seimas gruodį patvirtino, kad valstybinių pensijų kompensacijos turėtų būti išmokėtos 2017 metų kovą.

„Laisvės gynėjai mums yra labai svarbūs žmonės. Sutarėme, kad žiūrėsime įstatyminę bazę, kas netenkina, kokie yra poreikiai“, – po susitikimo žurnalistams sakė Seimo pirmininkas V.Pranckietis.

Anot jo, bus vertinama, ar nepriklausomybės gynėjams reikia priimti specialų įstatymą, ar tik patobulinti esamus.

„Manau, kad dar kalbėsime su Vyriausybe, kaip spręsti, kad tai vyktų, o ne būtų imitacinė veikla“, – pabrėžė parlamento vadovas.

1991 metų sausio 13-osios naktį dėl sovietų karių vykdytų veiksmų prie Spaudos rūmų, Televizijos bokšto bei Lietuvos radijo ir televizijos pastato nužudyta 14 civilių. Šimtai žmonių buvo sužeisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius