-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 05 17

Neigiama statistika: lietuvių išvyksta daugiau nei sugrįžta

Lietuva neilgai pasidžiaugė teigiama neto tarptautine migracija. Statistikos departamento duomenimis, jau antrą mėnesį iš eilės šalį ir vėl palieka daugiau gyventojų nei atvyksta, rašoma departamento pranešime žiniasklaidai.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Išankstiniais duomenimis, praėjusį balandį iš Lietuvos išvyko 3150 gyventojų, arba 372 gyventojais daugiau nei atvyko. Panašus neigiamas skirtumas buvo ir kovą, kai iš Lietuvos išvyko 364 gyventojais daugiau nei atvyko.

Vasarį Lietuvoje dar buvo užfiksuotas teigiamas migracijos balansas, tačiau jis buvo simbolinis: iš šalies išvyko 2494 gyventojai, o parvyko – 2499.

Daugiau žmonių atvyko į Lietuvą nei išvyko ir praėjusį sausį, taip pat – visus praėjusius metus. Pernai pirmą kartą per 20 metų fiksuota daugiau atvykusių nei išvykusių šalies piliečių.

Statistikos departamento duomenimis, 2020 m. emigravo 15,3 tūkst. šalies piliečių, o grįžo – 20,8 tūkst. Ekonomistai prognozavo, kad teigiamas migracijos balansas gali išlikti ir šiemet. Tam buvo palankių ženklų: Lietuvoje sparčiai augantis darbo užmokestis, galimybė dirbti nuotoliniu būdu, sumaištis iš Europos Sąjungos pasitraukusioje Jungtinėje Karalystėje.

Bet pastebima, kad jaunimas, kurio nemaža dalis dirbo laisvalaikio ir pramogų, taip pat – viešojo maitinimo sektoriuose, turėjusiuose užsidaryti dėl pandemijos, jau ima žvalgytis darbo užsienyje, kur didesnė sezoninių darbų pasiūla.

Lietuvoje sezoninių darbuotojų paieškos vis dar vyksta vangiai. Nors, kaip rodo Užimtumo tarnybos duomenys, darbo jėgos paklausa po truputį auga.

Dėl neigiamos neto tarptautinės migracijos bei natūralios gyventojų kaitos gyventojų skaičius šalyje balandį vėl sumažėjo beveik 2,2 tūkst. 2021 m. gegužės pradžioje Lietuvoje buvo 2 mln. 785 tūkst. 501 nuolatinis gyventojas.

2021 m. balandį Lietuvoje gimė 1947 kūdikiai. Mirčių skaičius – dvigubai didesnis – 3632.

Balandį pirmą kartą nuo praėjusių metų spalio buvo fiksuojama daugiau santuokų nei ištuokų, atitinkamai – 751 ir 565.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius