-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 07

Neįprastas rekordas Lietuvos šimtmečiui – virš Šiaulių leidosi šimtas parašiutų

Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Lietuvos aeroklubas surengė 100 parašiutininkų šuolį. Kaip teigia, organizatoriai – šuolis skirtas Lietuvos nepriklausomybės šimtmečiui paminėti. Jis įvyko sėkmingai.
Virš Šiaulių leidosi šimtas parašiutų
Virš Šiaulių leidosi šimtas parašiutų / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Dar prieš renginį vienas šuolio organizatorių Alvydas Danilaitis teigė: „Renginiui pasirinktas Šiaulių karinis aerodromas, nes Lietuvos karinės oro pajėgos turi lėktuvus, kurie gali sutalpinti reikalingą kiekį parašiutininkų. Taip pat didelis aerodromo plotas – apie 400 hektarų, kuriuose parašiutininkai gali saugiai nusileisti.“

Renginys sutapo su Šiaulių dienomis – tradiciškai rugsėjo mėnesį minimu Šiaulių gimtadieniu. Tuo pat metu, kai buvo siekiama rekordo, virš Šiaulių vyko lėktuvų akrobatiniai pasirodymai.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Virš Šiaulių leidosi šimtas parašiutų
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Virš Šiaulių leidosi šimtas parašiutų

Parašiutininkai šoko iš dviejų Karinių oro pajėgų orlaivių „Spartan“. Dalyvavo šios ekstremalios sporto ir pramogos mėgėjai iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Marijampolės, Klaipėdos, Mažeikių parašiutininkų klubų.

Prieš šuolį pulkas parašiutininkų atėjo vienu metu ir buvo paskirstyti į lėktuvus – po 50. Taip pat buvo du atsarginiai parašiutininkai, jei kas šokti staiga nebenorėtų.

Tiesą sakant, toks variantas, kad kažkuris išsigąs ar nenorės – atmetamas. Visi šokantieji yra aukštos kategorijos šuolininkai, atlikę šimtus šuolių ir galintys nusileisti tiksliai į planuojamą vietą. Atvykti į šuolį negalėjo tik vienas užsiregistravęs šuolininkas.

Vyriausi dalyviai – du 73-ejų metų parašiutų sporto grandai. Tai Algimantas Gruzdys, kuriam šis rekordinis šuolis buvo 4087 per visą gyvenimą. Porą mėnesių jaunesnis parašiutininkas – Albinas Marčiukaitis. Abu priklauso Marijampolės klubui.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Iš kairės Albinas Marčiukaitis ir Algimantas Gruzdys
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Iš kairės Albinas Marčiukaitis ir Algimantas Gruzdys

Taip pat šuolyje dalyvavo ir vienas parašiutininkas iš Italijos, kuris studijuoja Lietuvoje ir priklauso parašiutininkų klubui bei turi lietuvišką licenciją. Taip pat šuolyje dalyvavo 7 parašiutininkai iš kaimyninės Latvijos.

Reikia pažymėti, kad tokio lygio parašiutininkų Lietuvoje yra kiek per 200, todėl suburti reikiamą kiekį nebuvo taip paprasta. Vienas iš organizatorių pabrėžė, kad idėja gimė dar prieš pusantrų metų.

Prieš porą mėnesių rekordą bandyta padaryti Pociūnų aerodrome, tačiau nesusirinko reikiamas kiekis parašiutininkų. Šįkart šiam sumanymui įvykti padėjo Lietuvos karinės oro pajėgos.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Virš Šiaulių leidosi šimtas parašiutų
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Virš Šiaulių leidosi šimtas parašiutų

Leidžiantis buvo laikomasi griežtų taisyklių. Reikėjo operatyviai iššokti iš lėktuvo daugiau kaip dviejų kilometrų aukštyje. Lėktuvai atitolo vienas nuo kito per 200 metrų. Šoko keturiomis eilėmis, paskubomis pasklisdami į šonus.

Iš pradžių parašiutininkai atrodė kaip maži taškeliai danguje. Vėliau padidėjo - išsiskleidė parašiutai. Pūtė gana stiprus, tačiau šuolininkai sėkmingai nusileido į žalią veją už pakilimo tako.

Pasiektas naują Lietuvos rekordas – 100 parašiutininkų šuolis vienu metu. Tai reiškia, kad visi parašiutininkai vienu metu bent 20 sekundžių kabojo ore. Šis faktas pateiktas rekordų registravimo agentūrai „Factum“, kuri Lietuvoje oficialiai fiksuoja Guinnesso rekordus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius